Közelítő program

Múzeumpedagógia program középiskolás csoportok részére

A Budapest Art Week a már megszokott és népszerű tárlatvezetések, műterem-látogatások mellett  2019-ben először önálló művészetpedagógiai programot indított középiskolás csoportok számára. A kifejezetten fiatalokat megcélzó BAW „Közelítő program” a kortárs művészettel való élményszerű találkozásra teremt lehetőséget. Fontos számunkra, hogy a fiatalok a múzeumok, intézményi kiállítóterek mellett, a galériák és műtermek világába is betekintést nyerjenek, személyesen is találkozzanak a színtér szereplőivel: a művészekkel, galériásokkal. Hiszünk benne, hogy ezek a közvetlen találkozások nagymértékben szélesítik a fiatalok látókörét és fejlesztik a világra való nyitottságukat. Úgy gondoljuk, hogy a program segít abban, hogy a fiatalok művészetkedvelő és a kortárs művészetet értő felnőttekké váljanak.

Program rövid bemutatása

A programra regisztráló diákcsoportok egy művészetpedagógus által vezetett, több művészeti helyszínt érintő séta keretében betekintést kapnak a múzeumok, galériák és műtermek világába. A túrák állomásait igyekeztünk a lehető legváltozatosabban összeállítani, hogy mind a helyszínek, mind a megismerhető kortárs művészek tekintetében széles spektrumot mutathassunk be. A túrákra nemcsak középiskolai diákcsoportok, hanem rajziskolába, rajzszakkörre, egyetemi előkészítőre, vagy művészeti OKJ-s képzésre járó tanulócsoportok jelentkezését is várjuk.
Az iskolai csoportoknak a BAW Közelítő Program túráin való részvétel INGYENES, de előzetes regisztrációhoz kötött. Minden regisztrált csoportnak - a pedagógusoknak és a diákoknak - BAW napi karszalagot biztosítunk. A csoportok tagjai a napi karszalaggal az adott napon, a vezetett programot megelőzően, illetve azt követően is részt vehetnek bármely további BAW helyszín programján.

A választható túrák

  1. HANG-TÉR-KÉP (a túra kódja: BAW001)

A BAWJól hangzik! című csoportos kiállításán a hangok és zörejek művészi felhasználás módjával ismerkedünk. A túra során hangemlékeket gyűjtünk a Tabánban vagy a Várban, végül közös hangtérképet készítünk. A 15 főnél kisebb csoportok HORVÁTH LÓCZI JUDIT Gellért-hegy oldalában található műtermében, a nagyobb csoportok pedig az Úri utcában található BÖLCS VÁRizgalmas épületében kapnak további inspirációt ehhez a nem mindennapi alkotófolyamathoz.

Helyszínek, amiket meglátogatunk:
YBL BUDAI KREATÍV HÁZ (1013, Budapest, Ybl Miklós tér 9.)
HORVÁTH LÓCZI JUDIT MŰTERME (csak 15 főnél kisebb csoporttal!) (1016, Budapest, Szirtes utca 4/b.)
BÖLCS VÁR (1014, Budapest, Úri utca 21.)

  1. NŐMŰVÉSZEK NYOMÁBAN (a túra kódja: BAW002)

A túra során két nagymúltú kortárs galériába látogatunk el a Bartók-negyedben. A két női galerista, Faur Zsófi és Nyakas Ilona a Budapest Art Week keretében két női művész, SOÓS NÓRA és BALOGH VIKTÓRIAegyéni tárlatát mutatja be. A két művész által képviselt merőben eltérő megközelítésmódokon túl megismerkedünk a női galeristák kortárs művészeti piaci pozíciójával és stratégiájával is.

Helyszínek, amiket meglátogatunk:
FAUR ZSÓFI GALÉRIA (1114, Budapest, Bartók Béla út 25.)
K.A.S. GALÉRIA (1114, Budapest, Bartók Béla út 9.)

  1. EGYEDÜL NEM MEGY… (a túra kódja: BAW003)

Hogyan lehet az egyén egy közösség része? Milyen érdekek és értékek mentén alakulhat kapcsolat egy közösség tagjai között? Mi köthet bennünket össze: érdeklődés, szakma, vallás? Mindig választható a közösség, amelyhez tartozunk? A túra során ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ellátogatunk a 2B GALÉRIÁBA, ahol a Pészach alkalmából rendezett kiállítás meghívott művészei a Tíz csapás témáját dolgozzák fel. Ezt követően a hét egyes napjain más-más helyszíneket keresünk fel: a JÓZSEF ATTILA EMLÉKHELY innovatív kiállítását, vagy fiatal képzőművészek most alakult alkotóközösségét, a DIO-t, vagy Szilágyi Lenke fotókiállítását a MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE kiállítótermében.

Helyszínek, amiket meglátogatunk:
2B GALÉRIA (1092, Budapest, Ráday utca 47.)
JÓZSEF ATTILA EMLÉKHELY (1093, Budapest, Gát utca 3.)
MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE (1088, Budapest, Ötpacsirta utca 2.)
DIO ALKOTÓTÓTÉR (1093, Budapest, Lónyay utca 18/b.)

  1. SZÖRNYVADÁSZOK (a túra kódja: BAW004)

„Szörnyeket és képzeletbeli lényeket, azóta ábrázol az ember, amióta fél.” Ezen a túrán a varázslatos lények nyomába szegődünk. A DEÁK 17 GALÉRIA Én kicsi szörnyem kiállításából inspirálódunk, ahol nemcsak könyvillusztrációk, hanem gyerekrajzok alakjai is megelevenednek egy-egy új történet szereplőiként. A NÉGYSZOBA GALÉRIÁBAN pedig Batykó Róbert kiállításának letisztult formáiból kiindulva saját képzeletbeli lényeket készítünk. Erre a túrára a 10-14 éves korosztály csoportjait is szeretettel várjuk!

Helyszínek, amiket meglátogatunk:
DEÁK 17 GALÉRIA (1052, Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. em.)
NÉGYSZOBA GALÉRIA(1077, Budapest, Wesselényi utca 17. 3. em.)

REGISZTRÁCIÓ A PROGRAMRA

Kérjük a csoportok regisztrációját, lehetőség szerint a szervező tanár küldje el a kozelito@bpartweek.hu e-mail címre, BAW20 Közelítő Programra jelentkezés tárggyal.
Kérjük, az e-mailben szerepeltesse:

  1. Iskola nevét,
  2. Kontaktszemély nevét, elérhetőségét (e-mail cím, és ha megoldható telefonszám),
  3. Csoport létszámát,
  4. Kiválasztott túra nevét,
  5. Melyik napon, időpontban kívánnak részt venni.

Kérjük, a regisztráció előtt ellenőrizze a táblázatban, hogy a kiválasztott túrára még nem jelentkezett-e más csoport. A jelentkezéseket az e-mailek beérkezésének sorrendjében fogadjuk. 1 csoport 1 túrán tud részt venni, megértésüket köszönjük!

További kérdés esetén kérjük,hívja a + 36 20 946 5096 mobilszámot vagy írjon a kozelito@bpartweek.hu e-mail címre.

Várjuk szeretettel 2020. április 14-19. között!
BAW szervezők

A BAW Közelítő program fő támogatója a jövő generációinak művészeti nevelése mellett elkötelezett B. Braun Avitum Hungary Zrt.

 

A 2019-es Közelítő Program fotó galériáját itt tekintheti meg.

Visszajelzések a BAW19 Közelítő Programról:

„ …a diákok nevében is elmondhatom, hogy nagyon átgondolt, színvonalas programokon vehettünk részt. Felkészült, lelkes, a diákokhoz értő szakemberekkel találkoztunk mindegyik foglalkozáson. A gyerekek szóban, kérdezés nélkül is jelezték, hogy mennyire tetszett nekik a program, szóval ez szerintem már önmagában egy fontos visszajelzés. …”
(Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, rajz tagozat, tanári visszajelzés, 2019.)

„…Köszönjük a tárlatvezetést! Hasznos, a művészettel, művészekkel, kiállítóhelyekkel kapcsolatos programokat fontosnak tartom. Örülök, hogy részt vehettünk!”
(Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium fotó szak, tanári visszajelzés, 2019.)