Közelítő program

Múzeumpedagógia program középiskolás csoportok részére

BAW2020 KÖZELÍTŐ PROGRAM - EREDMÉNYHIRDETÉS

Közelítő program 2020-ban egy 3 fordulós online pályázat keretében valósult meg, amelyre egyénileg, illetve csapatban is jelentkezhettek a leginkább még középiskolai tanulmányokat folytató diákok. A pályázatban egyéni játékosok, illetve csapatok is részt vettek.

A program mottója: TERVEZÉS // IMPROVIZÁCIÓ 
A játékosoknak a művészi tehetségük mellett, az elméleti tudásukról is be kellett számolniuk, hiszen az 1. forduló egy képzőművészeti kvíz volt. Azok a játékosok jutottak a 2. fordulóba, akik hibátlanul töltötték ki a 15 kérdésből álló kvízt. A második forduló hosszabb, egyéni kutatást igénylő kifejtősebb kérdései a RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ című filmhez kapcsolódtak. A 3. fordulóban a feladat egy önálló alkotás létrehozása volt a ‘TERVEZÉS // IMPROVIZÁCIÓ’ mottóhoz kapcsolódó témában. Technikai megkötés nélkül, bármilyen műfajú alkotást készíthettek a versenyzők.

Pontozás menete:
A visszaküldött feladatlapokra kapott pontszámok összeadódtak a 3. forduló alkotásaira kapott pontszámokkal, így a két forduló összevont pontszáma adta ki egy versenyző (egyéni vagy csapat) végleges pontszámát.

Mind a 3 fordulót teljesítő játékosok:

Csapatban indultak:

 • Nagy Eszter és Vida Gizella 
 • Csapó Dóra, Engrich Boglárka, Kelemen Máté és Trasszer Vivien

Egyéni játékosként:

 • Drenkó Panna
 • Juhász Marcell
 • Juhász Veronika
 • Molnár Dorina
 • Szanics Anikó

A feladatlapokat és az alkotásokat elbíráló zsűri:

Zsűri elnöke: 

 • Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója

Zsűri tagok:

 • Bada Éva, múzeumpedagógus
 • László Zsófi, múzeumpedagógus
 • Pénzes Boróka, múzeumpedagógus

EREDMÉNYEK
A 3. fordulóban 2 csapat és 5 egyéni versenyző került be és adott le pályamunkát, azaz egy művészi alkotást. A versenyzők technikai megkötés nélkül, bármilyen műfajban alkothattak, a ‘TERVEZÉS // IMPROVIZÁCIÓ’ mottóhoz kapcsolódó témában. Hét nagyszerű alkotás érkezett, amelynek elbírálása nem volt könnyű feladat. Ahogy a kiírásban is szerepelt a végeredményt a 2. fordulóban beérkezett feladatlapok és az alkotásokra kapott pontszámok összeadott értéke adta ki.

Csapatok közötti rangsor:

1. helyezett: Csapó Dóra, Engrich Boglárka, Kelemen Máté és Trasszer Vivien – csapatvezető: Kiss Dorottya
2. helyezett: Nagy Eszter és Vida Gizella

Egyéni versenyzők közötti rangsor:

1. helyezett: Drenkó Panna
2. helyezett: Juhász Marcell
3. helyezett: Juhász Veronika
4. helyezett: Szanics Anikó
5. helyezett: Molnár Dorina

A 3. fordulóban beérkezett alkotásokból az online galéria az alábbi linken érhető el.

.

.

KÖZELÍTŐ 2019-ben

A Budapest Art Week a már megszokott és népszerű tárlatvezetések, műterem-látogatások mellett 2019-ben először önálló művészetpedagógiai programot indított középiskolás csoportok számára. A kifejezetten fiatalokat megcélzó BAW „Közelítő program” a kortárs művészettel való élményszerű találkozásra teremt lehetőséget. Fontos számunkra, hogy a fiatalok a múzeumok, intézményi kiállítóterek mellett, a galériák és műtermek világába is betekintést nyerjenek, személyesen is találkozzanak a színtér szereplőivel: a művészekkel, galériásokkal. Hiszünk benne, hogy ezek a közvetlen találkozások nagymértékben szélesítik a fiatalok látókörét és fejlesztik a világra való nyitottságukat. Úgy gondoljuk, hogy a program segít abban, hogy a fiatalok művészetkedvelő és a kortárs művészetet értő felnőttekké váljanak.

Program rövid bemutatása
A programra regisztráló diákcsoportok egy művészetpedagógus által vezetett, több művészeti helyszínt érintő séta keretében betekintést kaptak a múzeumok, galériák és műtermek világába. A túrák állomásait igyekeztünk a lehető legváltozatosabban összeállítani, hogy mind a helyszínek, mind a megismerhető kortárs művészek tekintetében széles spektrumot mutathassunk be. A túrákra nemcsak középiskolai diákcsoportok, hanem rajziskolába, rajzszakkörre, egyetemi előkészítőre, vagy művészeti OKJ-s képzésre járó tanulócsoportok is szép számban jelentkeztek. 

A BAW Közelítő program fő támogatója a jövő generációinak művészeti nevelése mellett elkötelezett B. Braun Avitum Hungary Zrt.

A 2019-es Közelítő Program fotó galériáját itt tekintheti meg.

Visszajelzések a BAW19 Közelítő Programról:
„ …a diákok nevében is elmondhatom, hogy nagyon átgondolt, színvonalas programokon vehettünk részt. Felkészült, lelkes, a diákokhoz értő szakemberekkel találkoztunk mindegyik foglalkozáson. A gyerekek szóban, kérdezés nélkül is jelezték, hogy mennyire tetszett nekik a program, szóval ez szerintem már önmagában egy fontos visszajelzés. …”
(Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, rajz tagozat, tanári visszajelzés, 2019.)

„…Köszönjük a tárlatvezetést! Hasznos, a művészettel, művészekkel, kiállítóhelyekkel kapcsolatos programokat fontosnak tartom. Örülök, hogy részt vehettünk!”
(Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium fotó szak, tanári visszajelzés, 2019.)