Máj22

 „Az izolált lét megkönnyíti a prioritások fenntartását” - Szakál Éva

Interjú | Szakál Évával a Nyitott Műtermek a kanapéról sorozatunkban a DIO alkotótérről, a közös műtermi létről, mérföldkövekről és fordulópontokról, kínai tanulmányútról, az online tér és a festészet kapcsolatáról, hard-edge és a posztdigitális festészeti műfajokról, valamint a karanténban töltött hétköznapok előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk.


Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Máj14

„A bolygónkra ráfér egy kis megpihenés” – Majoros Áron

Interjú | Miként lesz valakiből szobrászművész? Hogyan születik meg egy-egy műalkotás? Mire van szükség az alkotói pályán való érvényesüléshez? A nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk legújabb részében Majoros Áronnal többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. Miközben beavatott minket alkotói univerzumának kulisszatitkaiba, beszélgettünk a sikeres karrierépítésről, az érvényesülésig vezető kanyargós útról, a szobrászat és a művészet szerepéről, valamint a járványhelyzet miatt megváltozott világról.


Máj05

„A ritmusváltás átértékeli a mindennapokat” – Benyovszky-Szűcs Domonkos

Interjú | Nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk negyedik részében Benyovszky-Szűcs Domonkos engedett bepillantást a kulisszák mögé: mesélt arról, hogyan lesz műtermében ötletből műalkotás, mivel kísérletezik éppen, milyen különleges festészeti technikákat alkalmaz, és hogy a digitális fotóknak, a képroncsolásnak, a színeknek, az ellentmondásoknak és a görög mitológiának milyen szerepe van alkotómunkája során.


Ápr28

„Élvezem, hogy lelassult a világ” - Teplán Nórával beszélgettünk

Interjú | Nyitott Műtermek a kanapéról sorozatunk harmadik részében Teplán Nórával beszélgettünk, aki mindig is érdeklődött a művészetek iránt, de csak az ELTE-n töltött egyetemi évei alatt döntötte el, hogy alkotói pályára szeretne lépni. Fel is vették a Képzőre, és már az ott töltött idő alatt csatlakozott a művészek által működtetett MŰTŐ-höz, ahol kiállításokat, zenei eseményeket, kulturális programokat szerveznek, és Kolozsvártól Los Angeles-ig rengeteg helyen megfordultak az elmúlt években.


Ápr20

Nyitott Műtermek a kanapéról: Horváth Lóczi Judit

Interjú | Sorozatunk második részében Horváth Lóczi Judittal beszélgettünk, aki kanyargós úton jutott el a művészi hivatás megtalálásához. Munkáit leginkább személyes élethelyzetek és történetek inspirálják, amelyeket addig formál, míg azok geometrikus formákba öntve, önálló vizuális nyelven jelenítik meg gondolatait, érzéseit, tapasztalatait.


Ápr17

A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Programajánló | Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.


Ápr16

Nyitott Műtermek a kanapéról: Szabó Kristóf - KristofLab

Interjú | Új sorozatot indítunk a Budapest Art Week magazinjában, ahol házhoz visszük a Nyitott Műtermek programsorozatunkat. Az interjúkban olyan művészeket mutatunk be, akik az Art Week ideje alatt kinyitották volna műtermeik kapuját a nagyközönség számára, de most inkább ők is zárt ajtók mögött alkotnak. Nemcsak a művészek munkásságába és műtermeikbe nyerünk virtuális betekintést, hanem arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan élik meg az önkéntes elvonulást, hogyan reflektálnak alkotásaikban a megváltozott mindennapokra, és mit tanácsolnak az otthon maradáshoz.


Ápr09

Google Art Project - A művészetek kifogyhatatlan tárháza

Magazin | A Google Arts & Culture weboldala és mobil alkalmazása igazi kincsesbányát jelent a művészetrajongók számára. A Google azzal a céllal hozta létre az Art Projectet, hogy pár kattintással elérhetővé váljanak a világ kulturális értékei, így az otthon kényelméből olyan izgalmas helyekre is eljuthatunk, mint a londoni British Museum, az amszterdami Rijksmuseum, vagy a New York-i MoMA, de sok hazai múzeum gyűjteményét is böngészhetjük.