Aug09

Kortárs kiállítások és kiadványok nyomában az ISBN könyv+galériában

Interjú | Az ISBN izgalmas színfoltja a budapesti galériás színtérnek: a VIII. kerületi Víg utcában megbújó üzlethelyiségbe lépve művészeti könyvek és kiadványok izgalmas forgata várja az érdeklődőket, hátul pedig a galéria aktuális kortársművészeti kiállítása teszi felejthetetlenné a látogatást. A könyvesbolttal kiegészülő galéria nevének eredet se véletlen: a kiadványok azonosítását szolgáló, 13 jegyű kód, az ISBN-szám (International Standard Book Number) áll az elnevezés mögött.


Júl27

„Egykor az antik is kortárs volt” - trendeken túlmutató értékek a Várfok Galériában

Interjú | A Várfok Galéria, az egyik első hazai alapítású kortárs galéria idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. 1990-ben Szalóky Károly Várfok 14 Műhelygaléria néven nyitotta meg a nagyközönség előtt a kortárs kiállítóteret. Az elmúlt közel három évtizedben számos átalakításon és fejlesztésen esett át a galéria, mely ma a Várfok utca 11. szám alatt, közel 300 négyzetméteres kiállítótérrel és művészeti könyvtárral várja látogatóit.


Júl08

TOBE Gallery - fókuszban a kortárs fotó

Interjú | Tomas Opitz és Puskás Bea 2013-ban nyitotta meg a kortárs fotográfiát és kollázsművészetet középpontba állító TOBE Galleryt, azzal a céllal, hogy teret adjon olyan ibero-amerikai és hazai kortárs alkotók munkáinak bemutatására, akikben a magas művészi minőségre való törekvés kísérletező kedvvel párosul.


Jún17

Nemzetközi vizeken - a Molnár Ani Galéria útja a kortárs képzőművészeti világban

Interjú | Galériás kulisszatitkok címmel új sorozatot indítunk a Budapest Art Week Magazinban, ahol bemutatjuk a BAW-on résztvevő galériákat. Hogyan talál egymásra művész és galériás? Miként valósulnak meg a kiállítások? Hogyan lehet közelebb hozni a kortárs művészetet a látogatókhoz? És egyáltalán hogyan működik egy galéria? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat sorozatunkban, hogy bemutassuk Budapest pezsgő galériás színterét!


Jún09

„Az alkotói közösségben rejlő erő, ha jól tud működni, csodákra képes” - Szász Sándor

Interjú | Nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk utolsó részében Szász Sándorral, a Budapest Art Factory egyik alapítójával beszélgettünk. A rangos, nemzetközileg is elismert alkotóműhelyt Kucsor Mártával és Juhász Dórával közösen hozta létre, mely nemcsak műtermeknek, de külföldi rezidenciaprogramoknak, kiállításoknak, előadásoknak is helyt ad. Az Art Factory pezsgő színtere a hazai képzőművészeti életnek, és a Nyitott Műtermek Délutánja programsorozat is innen indult el 2012-ben...


Jún02

Sztárművészek és karantén - reakciók a járvány adta helyzetre

Magazin | Ugyan a járványügyi korlátozásokat mindenhol enyhítik, és kicsit fellélegezhetünk, de az már biztos, hogy a koronavírus jelentősen átalakította az életünket. A kényszerű leállások, a karantén és a szociális távolságtartás a művészeti világot is egyik pillanatról a másikra elkezdte átformálni. Nemcsak a művészeti intézmények – múzeumok, galériák és vásárok – költöztek át az online térbe, de a művészek is új eszközökhöz és platformokhoz nyúltak, hogy a járvány idején is párbeszédbe maradjanak közönségükkel. Cikkünkben utánajártunk, hogy a kortárs képzőművészet jelentős külföldi alkotói miként birkóztak meg a járványhelyzet adta új kihívásokkal.


Máj22

 „Az izolált lét megkönnyíti a prioritások fenntartását” - Szakál Éva

Interjú | Szakál Évával a Nyitott Műtermek a kanapéról sorozatunkban a DIO alkotótérről, a közös műtermi létről, mérföldkövekről és fordulópontokról, kínai tanulmányútról, az online tér és a festészet kapcsolatáról, hard-edge és a posztdigitális festészeti műfajokról, valamint a karanténban töltött hétköznapok előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk.


Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Máj14

„A bolygónkra ráfér egy kis megpihenés” – Majoros Áron

Interjú | Miként lesz valakiből szobrászművész? Hogyan születik meg egy-egy műalkotás? Mire van szükség az alkotói pályán való érvényesüléshez? A nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk legújabb részében Majoros Áronnal többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. Miközben beavatott minket alkotói univerzumának kulisszatitkaiba, beszélgettünk a sikeres karrierépítésről, az érvényesülésig vezető kanyargós útról, a szobrászat és a művészet szerepéről, valamint a járványhelyzet miatt megváltozott világról.