Jún17

Nemzetközi vizeken - a Molnár Ani Galéria útja a kortárs képzőművészeti világban

Interjú | Galériás kulisszatitkok címmel új sorozatot indítunk a Budapest Art Week Magazinban, ahol bemutatjuk a BAW-on résztvevő galériákat. Hogyan talál egymásra művész és galériás? Miként valósulnak meg a kiállítások? Hogyan lehet közelebb hozni a kortárs művészetet a látogatókhoz? És egyáltalán hogyan működik egy galéria? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat sorozatunkban, hogy bemutassuk Budapest pezsgő galériás színterét!


Jún09

„Az alkotói közösségben rejlő erő, ha jól tud működni, csodákra képes” - Szász Sándor

Interjú | Nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk utolsó részében Szász Sándorral, a Budapest Art Factory egyik alapítójával beszélgettünk. A rangos, nemzetközileg is elismert alkotóműhelyt Kucsor Mártával és Juhász Dórával közösen hozta létre, mely nemcsak műtermeknek, de külföldi rezidenciaprogramoknak, kiállításoknak, előadásoknak is helyt ad. Az Art Factory pezsgő színtere a hazai képzőművészeti életnek, és a Nyitott Műtermek Délutánja programsorozat is innen indult el 2012-ben...


Jún02

Sztárművészek és karantén - reakciók a járvány adta helyzetre

Magazin | Ugyan a járványügyi korlátozásokat mindenhol enyhítik, és kicsit fellélegezhetünk, de az már biztos, hogy a koronavírus jelentősen átalakította az életünket. A kényszerű leállások, a karantén és a szociális távolságtartás a művészeti világot is egyik pillanatról a másikra elkezdte átformálni. Nemcsak a művészeti intézmények – múzeumok, galériák és vásárok – költöztek át az online térbe, de a művészek is új eszközökhöz és platformokhoz nyúltak, hogy a járvány idején is párbeszédbe maradjanak közönségükkel. Cikkünkben utánajártunk, hogy a kortárs képzőművészet jelentős külföldi alkotói miként birkóztak meg a járványhelyzet adta új kihívásokkal.


Máj22

 „Az izolált lét megkönnyíti a prioritások fenntartását” - Szakál Éva

Interjú | Szakál Évával a Nyitott Műtermek a kanapéról sorozatunkban a DIO alkotótérről, a közös műtermi létről, mérföldkövekről és fordulópontokról, kínai tanulmányútról, az online tér és a festészet kapcsolatáról, hard-edge és a posztdigitális festészeti műfajokról, valamint a karanténban töltött hétköznapok előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk.


Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Máj14

„A bolygónkra ráfér egy kis megpihenés” – Majoros Áron

Interjú | Miként lesz valakiből szobrászművész? Hogyan születik meg egy-egy műalkotás? Mire van szükség az alkotói pályán való érvényesüléshez? A nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk legújabb részében Majoros Áronnal többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. Miközben beavatott minket alkotói univerzumának kulisszatitkaiba, beszélgettünk a sikeres karrierépítésről, az érvényesülésig vezető kanyargós útról, a szobrászat és a művészet szerepéről, valamint a járványhelyzet miatt megváltozott világról.


Máj05

„A ritmusváltás átértékeli a mindennapokat” – Benyovszky-Szűcs Domonkos

Interjú | Nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk negyedik részében Benyovszky-Szűcs Domonkos engedett bepillantást a kulisszák mögé: mesélt arról, hogyan lesz műtermében ötletből műalkotás, mivel kísérletezik éppen, milyen különleges festészeti technikákat alkalmaz, és hogy a digitális fotóknak, a képroncsolásnak, a színeknek, az ellentmondásoknak és a görög mitológiának milyen szerepe van alkotómunkája során.


Ápr28

„Élvezem, hogy lelassult a világ” - Teplán Nórával beszélgettünk

Interjú | Nyitott Műtermek a kanapéról sorozatunk harmadik részében Teplán Nórával beszélgettünk, aki mindig is érdeklődött a művészetek iránt, de csak az ELTE-n töltött egyetemi évei alatt döntötte el, hogy alkotói pályára szeretne lépni. Fel is vették a Képzőre, és már az ott töltött idő alatt csatlakozott a művészek által működtetett MŰTŐ-höz, ahol kiállításokat, zenei eseményeket, kulturális programokat szerveznek, és Kolozsvártól Los Angeles-ig rengeteg helyen megfordultak az elmúlt években.


Ápr20

Nyitott Műtermek a kanapéról: Horváth Lóczi Judit

Interjú | Sorozatunk második részében Horváth Lóczi Judittal beszélgettünk, aki kanyargós úton jutott el a művészi hivatás megtalálásához. Munkáit leginkább személyes élethelyzetek és történetek inspirálják, amelyeket addig formál, míg azok geometrikus formákba öntve, önálló vizuális nyelven jelenítik meg gondolatait, érzéseit, tapasztalatait.