Ápr02

Már rég nem a spájzban vannak!

Interjú | Idén először külön tematikával jelentkezik a Budapest Art Week: a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz csatlakozva a BAW fókuszában is az orosz művészet áll. A BAW művészeti vezetőjét, Vékony Déliát kérdeztük a budavári Mikve Galériában látható Nyomotokban. Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben című központi kiállítás kapcsán.


Márc29

Minta és mintha - Két múzeumi tér kortárs megújulása

Interjú | A Ráth György-villa és a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka – két múzeumi tér, amelyek hosszú idő után megújulva váltak ismét látogathatóvá a közelmúltban. Mindkettő bemutatkozik a Budapest Art Weeken.


Márc27

Száz év Bauhaus

Magazin | A Bauhaus mindössze tizennégy évig létezett, de hatása már száz éve tart. Elterjedésében jelentős szerepet játszottak magyar résztvevői, Budapesten pedig gyönyörű emlékei láthatók, amelyeket a Budapest Art Weeken meg is nézhetünk.


Jan30

Baráti kör

Interjú | Az embernek jó egy közösséghez tartoznia, főleg, ha vele hasonló érdeklődésű emberek között lehet, feltöltődhet és még egy jó ügyet is támogathat! A BARÁTI KÖR egy ilyen hely, és ma már nem csak az újonnan megnyílt Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, de a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a budapesti Vasarely Múzeum is ebbe a körbe tartozik. R. Schay Krisztinával, a Baráti Kör vezetőjével beszélgettem.


Dec04

Műtárgyat karácsonyra! - avagy vásári élet a Vörösmarty téren túl

Programajánló | Kezdetét vette az adventi időszak: hosszabbodnak a sorok a forralt borért a nyüzsgő tereken, sokasodnak a szatyrok a boltokból kiáramló emberek kezében, keveredik a sült gesztenye, a kürtöskalács és a kenyérlángos illata. Ezzel egy időben mindannyiunk feje fölött ott lebeg a nagy kérdés: mivel lepjük meg szeretteinket, amikor elérkezik az ajándékozás pillanata?


Nov06

Le kell győzni a „küszöbfélelmet”!

Interjú | A Budapest Art Week keretében kiállítás nyílik a Várfok Galériában Herman Levente festményeiből, valamint Misetics Mátyás fotóiból. Mindkét művész a galéria állandó művészköréhez tartozik, új sorozataik pontosan tervezett, precízen kivitelezett, bravúros kompozíciók. Kovács Krisztinát, a galéria művészeti vezetőjét kérdeztük.


Okt15

Nem elég jónak lenni – Nemzetközi vizeken

Magazin | Párizs, Berlin, Róma, Velence hatása kitörölhetetlenül része a magyar modernitásnak. Bár a vasfüggöny hosszú évtizedekre visszavetette képzőművészeink nemzetközi esélyeit, ma, az információs robbanás korában újra globális kihívásokkal kell szembenézniük a művészeknek. A digitális világ mégsem pótol mindent.


Szept10

Nézd meg, hol alkotnak a képzőművészek! – Nyitott Műtermek Délutánja

Interjú | Mindig nagy élmény, ha beleshetünk a kulisszák mögé, legyen szó a művészetek bármely válfajáról. A Budapest Art Week immár harmadik éve biztosít lehetőséget a látogatóknak, hogy bepillanthassanak a képzőművészek alkotóterébe. Az idén először Fürjesi Csaba budapesti műterme is megnyílik a nagyközönség előtt. Beszélgetésünkben a visszajelzések fontosságáról és a kétlaki életről is kérdeztük a művészt.


Szept02

Az üzenet a legfontosabb

Interjú | A Palotanegyedben új helyszínen várja a Budapest Art Week látogatóit a Molnár Ani Galéria. Az egyik legsikeresebb kortárs képzőművészeti galéria tulajdonosával, Molnár Anival beszélgettünk arról, hogy mi a legizgalmasabb dolog a galériázásban, és mi segít a kortárs művészet megértésében.