Okt15

Nem elég jónak lenni – Nemzetközi vizeken

Magazin | Párizs, Berlin, Róma, Velence hatása kitörölhetetlenül része a magyar modernitásnak. Bár a vasfüggöny hosszú évtizedekre visszavetette képzőművészeink nemzetközi esélyeit, ma, az információs robbanás korában újra globális kihívásokkal kell szembenézniük a művészeknek. A digitális világ mégsem pótol mindent.


Szept10

Nézd meg, hol alkotnak a képzőművészek! – Nyitott Műtermek Délutánja

Interjú | Mindig nagy élmény, ha beleshetünk a kulisszák mögé, legyen szó a művészetek bármely válfajáról. A Budapest Art Week immár harmadik éve biztosít lehetőséget a látogatóknak, hogy bepillanthassanak a képzőművészek alkotóterébe. Az idén először Fürjesi Csaba budapesti műterme is megnyílik a nagyközönség előtt. Beszélgetésünkben a visszajelzések fontosságáról és a kétlaki életről is kérdeztük a művészt.


Szept02

Az üzenet a legfontosabb

Interjú | A Palotanegyedben új helyszínen várja a Budapest Art Week látogatóit a Molnár Ani Galéria. Az egyik legsikeresebb kortárs képzőművészeti galéria tulajdonosával, Molnár Anival beszélgettünk arról, hogy mi a legizgalmasabb dolog a galériázásban, és mi segít a kortárs művészet megértésében.


Aug02

Szuszpenziók – Kortárs művészet mint izgalmas elegy

Interjú | A Budapest Art Week egyik saját rendezésű kiállítása a Tesla kiállítóterében kap helyet az esemény hetében. A Szuszpenziók című csoportos tárlat arra hivatott, hogy bemutassa a kortárs művészeti médiumok izgalmas elegyedését, és bebizonyítsa, hogy még egy kémiai kifejezés is képes megállni a helyét, ha műalkotásokról van szó. A kiállítás kurátorával, Kukla Krisztiánnal beszélgettünk.


Máj21

Permanens forradalom – Ukrajna lázadó képzőművészete a Ludwig Múzeumban

Interjú | Az utóbbi évek ukrán képzőművészetét mutatja be a Ludwig Múzeum április 6-tól látható, Permanens forradalom című kiállítása. Bár számunkra Ukrajna mind földrajzilag, mind művészettörténetileg peremterületnek tűnhet, az ukrán alkotók művei hatalmas erőt sugároznak és saját történelmünk megértéséhez is közelebb vihetnek. A kiállítás kapcsán Fabényi Juliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.


Ápr12

Élményszerzés a múzeumban – Gondolatok a múzeumpedagógiáról

Magazin | Az egyik emlékezetes múzeumpedagógiai élményem látogatóként az volt, amikor Kocsis Imre Lakodalom című festménye előtt színészek közreműködésével a kép inspirálta jelenet indult el a kiállításon, a festményen látható, épp lakodalmas ebédet főző jelenetbe pedig egy autentikus vidéki öltözetet viselő asszony sietett be zsörtölődve. Egyszerre megelevenedett a kép, és szinte érezni lehetett a sülő hús illatát.


Ápr05

Mi kerüljön a falakra? – A kurátorok titkos élete

Magazin | A galériákban, múzeumokban sétálva ritkán gondolunk bele, hogy mennyi előkészítés, kutatás, pályázás, szervezés előz meg egy-egy kiállítást. A folyamat egyik kulcsszereplője a kurátor, aki a koncepció kialakításától kezdve a katalóguskészítésen át a kurátori tárlatvezetésekig felel a kiállítás sikeréért. Szipőcs Krisztina beavat minket a részletekbe ...


Márc22

“Büszkén mondjuk magunkat “pestinek” vagy “budainak” - Ferenczy Bálint mesél a Budapest Art Week kiállításról

Interjú | Budapest az egyik legszebb európai főváros. Ezerarcú, mindig tartogat újdonságokat és sosem unjuk meg újra és újra felfedezni. A Budapest Art Week első, saját rendezésű fotókiállítása ezt a sokszínűséget szeretné megmutatni az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítással, amely a Budapest Projekt Galériában kap helyet. Budapest sokszínűségéről és a tárlat részleteiről Ferenczy Bálinttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállítás 2018. április 6-tól 28-ig látogatható.


Márc13

“A képeimmel is azt szeretném megmutatni, ami igazi és autentikus” – Szűcs Péter és a fotózás világa

Interjú | Szűcs Péter, aki a divatmagazinok világából csöppent a világutazás magával ragadó légkörébe, azon kevesek közé tartozik, akik fotográfiai munkájuk mögé színtiszta érzéseket tesznek és kevésbé a külcsínyre helyezik a hangsúlyt. Legutóbb meglátogatta Kubát, Kolumbiát, Ecuadort, majd Argentínát, Buenos Airest is. Áprilisban nyílik és a Budapest Art Week ideje alatt látható majd a Három Hét Galéria szervezésében Momentos Inolvidables című kiállítása, amely Sameer Makarius argentín kurátorral közös munka lesz. Az utazás élményeiről, fotózási szokásairól és Latin-Amerikáról megfogalmazott gondolatait gyűjtöttük egy csokorba.