Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve elmarad az 5. Budapest Art Week!
Részletek: Rendkívüli közlemény

7 remek kiállítás, ami itt maradt 2019-ből

A december számos kiállításmegnyitót tartogatott, de az ünnepi készülődésre hivatkozva valószínűleg sokunknak nem volt lehetősége megszemlélni ezeket a tárlatokat. Összegyűjtöttük azokat, amiket még van lehetőségünk meglátogatni az új év elején. Körkép következik.


acb Galéria - BAK 80 (2020.03.08-ig)

Hármas kiállítással ünnepli Bak Imre nyolcvanadik születésnapját az acb galéria. A Galéria termében a művész legújabb, 2019-ben készült munkáit mutatják be, míg az acb NA-ban és az acb Attachmentben válogatást láthatunk az 1960-as és 1990-es évek közötti időszak több festői perióduson átívelő anyagából. “A több mint ötvenéves alkotói karrier egy-egy jellegzetes művének megidézésével alkalom nyílik arra, hogy a néző tanulmányozza Bak művészetének változatos, de mégis következetes alakulását, felfedezhesse azokat a festészeti problémafelvetéseket, amelyek végigvonulnak az életművön, és rácsodálkozzon arra az egyenletesen kimagasló kvalitásra, amely a múltbeli alkotásokat ugyanúgy jellemzi, mint az idén készülteket.”

30 éves a Knoll Galéria (2020.02.20-ig)

Harminc éves fennállása alkalmából betekintést nyerhetünk a galéria történetébe, ahol a  meghatározó kiállításaihoz kapcsolódó műveken túl, dokumentumokkal (fotókkal, filmekkel, cikkekkel) - mintegy „eleven archívum” formájában - jelenik meg tevékenysége, az alkotókkal, művészettörténészekkel és gyűjtőkkel közös múltja. Közép-Kelet Európa első nemzetközi kortárs művészeti galériájának úttörő elképzeléseit láthatjuk, amivel - Bécsi galériapárjával együttműködésben – egy új művészeti színtér kialakulását segítette elő.

Short List 2019 - Esterházy Art Award

Ludwig Múzeum - Short List 2019 - Esterházy Art Award (2020.01.26-ig)

December közepén került megrendezésre az Esterházy Art Award díjátadó ünnepsége. A művészeti díjat 2009 óta kétévente, egyenként 5.000 euró értékben, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. Idén először a szigorú értelemben vett festészeten túl a vele határos technikák is megjelenhettek a pályaművek között, valamint kimondottan helyspecifikus installációs tervekkel is lehetett pályázni. A Short List 2019 – Esterházy Art Award Magyarország című kiállításon ezeket az alkotásokat tekinthetik meg a látogatók.

Nobuyoshi Araki - Érzelmes utazásMai Manó Ház  - Nobuyoshi Araki – Érzelmes utazás (2020.01.19-ig)

„Az én fotóim sokat beszélnek” – mondja Araki. Azt is mondja: „Ha az ember élete unalmas, a fotói is unalmasak lesznek.” 
A japán fotós munkáiból készült tárlat pont annyira szerteágazó témájában, amilyen maga az élet, habár minden mindennel összekapcsolódik. A feleségéről, Yoko-ról készült nászutas képek mellett, a halálos ágyához vitt rózsacsokor, kikötözött lányok, meztelenség, prostituáltak helyezik kontrasztba egy élet minden elkattintott pillanatát. A Mai Manó falai előtt sétálva, a 80. életévében járó művész abszurditása és érzelmessége úgy tud zavarba ejtő lenni, hogy közben kifacsarja belőlünk az elismerést.

Műcsarnok - Keleti Éva - Élet/Kép (2020.02.02-ig)

A Műcsarnokban az elmúlt 60 év kultúráját és élettel teli pillanatait nézhetjük végig Keleti Éva képein keresztül. Az 50-es évektől napjainkig betekintést nyerünk mindenbe, ami színház, irodalom vagy zene. Sztárportrék, arcképek, táncfotók, riportok, egy szóval zamatos életképek sorakoznak a kiállítótérben.
Keleti Éva fotóművész harminc év után újrakezdte és 88 évesen ismét aktívan fényképez. Sokakat felkeresett egykori kedves modelljei közül, köztük a kaposvári négyes ikrek közül még élő három fivért, de olyan hírességeket is, mint Orosz Adél vagy Gálvölgyi János.

Szépművészeti Múzeum - Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora (2020.02.16-ig)

A Szépművészeti Múzeum elrepít bennünket Peter Paul Rubens és kora flamand festészetének világába, az európai művészet barokk fellegvárába. Negyven nagy közgyűjteményből, köztük a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből összesen 120 mű kerül bemutatásra a tárlaton.
A kiállításon Rubens mintegy harminc és Van Dyck csaknem húsz remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók.

Maurer Dóra - Ahogy tetszikVintage Galéria - Maurer Dóra - Ahogy tetszik (2020.01.10-ig)

A Vintage Galériában Maurer Dóra utóbbi években alkotott műveiből készült válogatást mutatnak be. A tárlat címe az életmű egyik legfontosabb műcsoportjára, a Quod libet-képek sorozatára utal. Történeti perspektívából nézve a kifejezés olyan zenemű, amely az ellenpont eszközeivel több különböző, főképp jól ismert dallamot kombinál. A cím - amely latin jelentés az ahogy tetszik -  sokkal inkább vonatkozik egy alkotói módszerre és alapállásra, amelyet játékossággal párosuló kísérletezőkedv jellemez.

Fontos megemlíteni, hogy idén nyílt meg a Tate Modernben Maurer Dóra retrospektív kiállítása, amely nemcsak a művész életműve, hanem általában a hazai képzőművészet nemzetközi elismerése szempontjából is mérföldkőnek tekinthető. 

 

Adél  |   2020/01/06
Márc 8

BAW Art Classics - Klasszikus zene kiállítótérben

Programajánló | A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint 50 éve állandó és meghatározó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének. Az utóbbi években Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik előszeretettel dolgoznak együtt a precizitásáról, műfaji sokoldalúságáról és alkalmazkodóképességéről híres zenekarral. Idén tavasszal a Budapest Art Week alatt múzeumokban, galériákban és kiállítóterekben mi is meghallgathatjuk a külön erre az alkalomra összeállított rövid előadásaikat.


Márc 4

Galériák Budapesten: 8+1 új helyszín, ahova el kell jutnod a Budapest Art Week alatt

Programajánló | A Budapest Art Week családjában minden évben új helyszínek kapnak helyet, így idén 9 új helyszínnel bővült a galériák csoportja. Összeállításunkban sorra vesszük ezeket a budapesti kiállítótereket, ahova a BAW keretein belül először van lehetőség ellátogatni, valamint résztvenni a szervezett galériatúrákon és egyéb programokon.