A Budapest Art Week ajánlja: top 5 nemzetközi kiállítás 2018-ban

Ha a szilveszteri fogadalmaid között volt, hogy idén többet fogsz utazni, segítünk abban, hogy az minél tartalmasabban teljen! Legyen az úticélod a közelben vagy akár a tengerentúlon, légy akár a klasszikus vagy a kortársművészet kedvelője, ajánlunk 5 olyan nemzetközi kiállítást 2018-ra, amit nem érdemes kihagynod, ha az alábbi városokban jársz!


1. Being: New Photography 2018 – The Museum of Modern Art
Ha nagyobb lélegzetvételű utazásra készülsz és az Egyesült Államokat választod úticélként, a MoMA mindenképp legyen a megnézendő múzeumaid listáján! Az amerikai Modern Művészetek Múzeuma szinte minden évben szervez kiállítást a modern fotográfusok bemutatása végett. Ha kíváncsi vagy, kik azok az Amerikában és nemzetközileg dolgozó fotósok, akikre az elmúlt 2 évben felfigyelt a szcéna, itt a helyed! A tárlat ezúttal az emberi test és a személyiségek különöbözőségét helyezi majd a középpontba.

Mikor? 2018 március 18 és augusztus 19. között.
Hol? MoMA, New York
Ki(k) állít(anak) ki? 30-40-es éveikben járó fotográfusok a világ legkülönbözőbb országaiból, mint például Brazília, Etiópia, India, Szíria vagy Lengyelország.
HÍvószó: Fotográfia

További információ:The Museum of Modern Art

Andrzej Steinbach_Untitled from the series Gesellschaft beginnt mit drei_2017

2. Shape of light: 100 years of photography and abstract art – Tate Modern
London köztudottan a művészetkedvelők mekkája és megkerülhetetlen, amennyiben feltérképeznéd a művészetek sokszínű világát. Szerencsére a brit főváros nincs is annyira messze, így ne habozz, foglalj egy retúr repülőjegyet és fedezd fel a várost, ami olyan múzeumoknak és galériáknak ad helyet, mint a White Cube, a Victoria and Albert Museum, a Saatchi Gallery vagy a Tate Gallery és a Tate Modern. Ez utóbbi idén májustól októberig olyan meghatározó, absztrakt fotográfiákat és művészeti alkotásokat mutat be egymás mellett, amelyeket bár legtöbbször szétválasztunk, mégis szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A válogatás 1910-től, egészen napjainkig öleli fel az absztrakt művészet összetettségét és összefüggéseit, különös tekintettel a fény jelenségére.

Mikor? 2018 május 2 és október 14. között.
Hol? Tate Modern, London
Ki(k) állít(anak) ki? Olyan nevekkel találkozhatunk majd, mint Man Ray, Moholy-Nagy László, Jackson Pollock vagy Georges Braque.
Hívószó: Absztrakt

További információ: Tate Modern

Guy Bourdin_Untitled_1952_The Guy Bourdin Estate

3. Irving Penn – Grand Palais
Párizs: a divat, a romantika és természetesen a művészetek városa. Az olyan ismert és kedvelt kiállítóterek mellett, mint a Louvre, a Luxembourg Múzeum vagy a Pompidou Központ, az utóbbi években egyre több galéria is létrejött, amit a fiatal művészetkedvelő generáció hívott életre. A város sokszínűsége a művészeti életre is jellemző: a divat témájú kiállításoktól, a XVIII. Lajos korabeli tárlatokig színesebbnél színesebb eseményekkel találkozhatsz. A Grand Palais-ban ebben a hónapban Irving Penn divatfotós képei lógnak a falakon, ezt ajánljuk last minute. A kiállítás anyaga a 40-es évektől készített monokróm divatfotóitól egészen a 60-as évekbeli színes tárgyfotókig bemutatja a művész munkásságát.

Mikor? Last minute! 2018 január 29-ig látható.
Hol? Grand Palais, Párizs
Ki(k) állít(anak) ki? Irving Penn divatfotós.
Hívószó: Divat

További információ: Grand Palais

Irving Penn_Grand Palais

4. Georg Basel – Kunstmuseum Basel
A Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeum aktuális gyűjteményi kiállításán már megismerhettük a konvenciók ellen lázadó német festő grafikáit, monumentális festményeit és szobrait. Ha itthon mégsem láttad volna a munkákat, de tavaszig Basel felé visz az utad, ne hagyd ki! Baselitz grafikái előtt néhol elfog majd a nevetés és gyakran fog gondolkodásra sarkallni egyedi koncepcióival, harsány színeivel és hatalmas vásznaival. A művész idén lesz 80 éves és jelenleg is aktívan szerepel; ajánljuk a vele készült interjúkat, videókat!

Mikor? 2018 január 21 és április 29. között.
Hol? Kunstmuseum, Basel
Ki(k) állít(anak) ki? Georg Baselitz, német festő, grafikus, szobrász.
HÍvószó: Grafika

További információ: Kunstmuseum Basel

Georg Baselitz_Kopf_1981

5. Frida Kahlo. Beyond the Myth. – Museo delle Culture
Újabb bizonyíték arra, hogy Olaszország nem csak a reneszánsz művészetről szól. Milánóig is elért a Frida Kahlo-láz, a Museo delle Culture februártól az ikonikus, mexikói művésznőnek állít emléket. Ha te is rajongsz a festőnő kalandos életéért, itt nem csak rajzaival és festményeivel találkozhatsz, hanem fotókkal, levelekkel – lényegében a művésznő életének teljes dokumentációjával. Frida Kahlo élete még mindig rengeteg titkot rejt; a Museo delle Culture termeiben ezeket ismerheted meg!

Mikor? 2018 február 1 és június 3. között.
Hol? Museo delle Culture, Milánó
Ki(k) állít(anak) ki? Frida Kahlo és életének szereplői.
Hívószó: Kahlo

További információ: Museo delle Culture

Frida Kahlo_Mudec_Milano

Linda  |   2017/12/27
Márc22

“Büszkén mondjuk magunkat “pestinek” vagy “budainak” - Ferenczy Bálint mesél a Budapest Art Week kiállításról

Interjú | Budapest az egyik legszebb európai főváros. Ezerarcú, mindig tartogat újdonságokat és sosem unjuk meg újra és újra felfedezni. A Budapest Art Week első, saját rendezésű fotókiállítása ezt a sokszínűséget szeretné megmutatni az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítással, amely a Budapest Projekt Galériában kap helyet. Budapest sokszínűségéről és a tárlat részleteiről Ferenczy Bálinttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállítás 2018. április 6-tól 28-ig látogatható.


Márc13

“A képeimmel is azt szeretném megmutatni, ami igazi és autentikus” – Szűcs Péter és a fotózás világa

Interjú | Szűcs Péter, aki a divatmagazinok világából csöppent a világutazás magával ragadó légkörébe, azon kevesek közé tartozik, akik fotográfiai munkájuk mögé színtiszta érzéseket tesznek és kevésbé a külcsínyre helyezik a hangsúlyt. Legutóbb meglátogatta Kubát, Kolumbiát, Ecuadort, majd Argentínát, Buenos Airest is. Áprilisban nyílik és a Budapest Art Week ideje alatt látható majd a Három Hét Galéria szervezésében Momentos Inolvidables című kiállítása, amely Sameer Makarius argentín kurátorral közös munka lesz. Az utazás élményeiről, fotózási szokásairól és Latin-Amerikáról megfogalmazott gondolatait gyűjtöttük egy csokorba.