A karonülő műértő – Nézz kiállítást a kisbabáddal!

Egy kisbaba érkezése nagy változásokat hoz egy család, és legfőképpen a friss anyukák és apukák életében. Teljesen átalakulnak az addig jól ismert hétköznapok és ezzel együtt a kikapcsolódás is egészen más értelmet nyer. Az első hónapok valóban a folyamatos változásról szólnak, így joggal tűnhet ijesztőnek a gondolat, hogy hogyan oldható meg a rendszeres, de tartalmas kimozdulás a babával együtt.


Van egy jó hírünk! Kiállításra, tárlatvezetésre menni egy pár hónapos babával tökéletesen beilleszthető a napirendbe. „Kislányunkat két hónaposan vittük először kiállításra. Készültünk babakocsival, ringatással, de végül a kezünkben, hordozókendőből kukucskálva szemlélte végig a tárlatot, hiszen így láthatta a környezetét igazán!”

Egy pár hónapos baba már hosszú perceken át elnézegeti közvetlen környezetét, érdeklődéssel fedezi fel a nagy, színes ábrákat, öt-hat hónaposan meghallgatja a hozzá intézett magyarázatokat és a kezdetektől figyelemmel fordul az audio élmények felé. Az első években a legképlékenyebb az emberi agy, tehát azok az ingerek, amik ebben az időszakban érik a kisbabákat, kifejezetten fontosak. A kiállítótérben a festmények színvilága, a szobrok egyedi formája vizuálisan stimulálja a gyermeki agyat. És míg a képernyő nézése kifejezetten károsan hat, addig a képek megfigyelése pozitív irányban befolyásolja az idegrendszer fejlődését. Később, a totyogó időszak ismét újdonságot hoz nemcsak a babáknak, de a felnőtteknek is: új tapasztalatot jelenthet gyermekünk perspektívájából szemlélni egy kiállítást, amely során eddig fel nem fedezett részletekre lehetünk figyelmesek.

PRAKTIKUS TANÁCSOK

  • Először is: ne akarjunk túl sokat! Egy nagyobb múzeum esetén nem fogjuk tudni az összes kiállítást megnézni. Kimerül a babánk (és egy idő után mi is!), így tervezzünk be egy tárlatot, és ha netán elaludt, alvás közben további termeket is megnézhetünk.
  • Látogassunk kortárs galériákat! Egy-egy belvárosi galéria kiállítása időben és térben is jól illeszkedhet kisgyermekes délelőtti programunkba.
  • Érdemes hétköznapra tervezni ezeket a képzőművészeti látogatásokat, mert ilyenkor kevésbé forgalmasak a kiállítóterek, mint a hétvégéken.
  • A sorban állás és a pénztárnál való várakozás kimerítő lehet a gyermeknek, így ha forgalmasabb napon megyünk, érdemes előre jegyet foglalni.
  • Kisebb, pár hónapos babával mindenképpen hordozókendővel ajánlatos megcélozni a kiszemelt intézményt. Ennek legfőbb oka, hogy rendszerint számos lépcsőfok akadályozza kint és bent is a zavartalan közlekedésünket.
  • Ne aggódjunk amiatt, hogy a babánk gügyörészésével megtöri a kiállítótér csendjét. Teljesen természetes, hogy a látogatók halkan beszélgetnek, eszmét cserélnek, így kisbabánk „sajátos véleménynyilvánítása” is része lehet az élménynek. 

 

BABABARÁT PROGRAMOK

vezetett sétákon és tárlatvezetéseken hallható történetmesélés megnyugtatja és többnyire el is altatja a babákat, az anyuka számára pedig aktív kikapcsolódást, igazi művészeti töltekezést jelentenek ezek a programok.

BABABARÁT KIÁLLÍTÁSOK

A nonfiguaratív, geometrikus, fekete-fehér vagy színes képek, a változatos formák, izgalmas, nagyméretű képek, absztrakt műalkotások vagy fotók mind stimulálóan hatnak a babákra, akik izgatott kíváncsisággal fedezik fel környezetüket. A mamákra és papákra pedig igazi művészeti élmények várnak ezeken a kiállításokon!

Bárdics Adél és Molnár Tímea  |   2020/09/09
Okt 9

Galériatúrák: kortárs képzőművészet karnyújtásnyira

Programajánló | A Budapest Art Week-en október 16. és 25. között közel 50 galéria és kiállítótér izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítása várja a látogatókat, és számos helyszín feltárja majd kulisszatitkait a vezetett galériás séták – a galériatúrák alkalmával. Művészek, galeristák, kurátorok fogják a 11 túra során rövid tárlatvezetéseken megismertetni a kortárs képzőművészetet a művészetkedvelő közönséggel.


Szept25

Randevú a művésszel – avagy mi fán terem a műterem?

Programajánló | Hiába állunk akár csak néhány centiméterre egy festménytől a kiállítótérben, gyakran így is beláthatatlan távolság választ el minket attól, hogy a művészt és alkotását megértsük. Mégis, játszunk el a gondolattal, hogy a festmény alkotója egyszer csak mellénk lép, és beszélgetni kezd velünk arról, mi is zajlott le benne, amikor vászonra vetette művét, milyen történeteket rejt a festménye, és hogyan is nézett ki pontosan az alkotási folyamat.