“A képeimmel is azt szeretném megmutatni, ami igazi és autentikus” – Szűcs Péter és a fotózás világa

Szűcs Péter, aki a divatmagazinok világából csöppent a világutazás magával ragadó légkörébe, azon kevesek közé tartozik, akik fotográfiai munkájuk mögé színtiszta érzéseket tesznek és kevésbé a külcsínyre helyezik a hangsúlyt. Legutóbb meglátogatta Kubát, Kolumbiát, Ecuadort, majd Argentínát, Buenos Airest is. Áprilisban nyílik és a Budapest Art Week ideje alatt látható majd a Három Hét Galéria szervezésében Momentos Inolvidables című kiállítása, amely Sameer Makarius argentín kurátorral közös munka lesz. Az utazás élményeiről, fotózási szokásairól és Latin-Amerikáról megfogalmazott gondolatait gyűjtöttük egy csokorba.


“Nagyon sokat kaptam Latin Amerikától. Képes vagyok például egyszerűen csak örülni annak, ami (aki) van. Intenzíven megélni a pillanatot, vagy hinni, jelen lenni, amit sokan szép lassan elfelejtünk. A kiállítás képeivel ezt a meghitt, elzárt és nagyon szerethető világot szeretném megmutatni. 
Elsősorban derűt,  érzékenységet, természetességet, de egyfajta minőséget is. “

“Ha az érzés nem őszinte, a meglátás csak kitalált, mesterkélt, az objektív pontosan reprodukálja, sőt fokozza a mesterkéltséget.” - fogalmazott André Kertész. Szerintem ez mindennel így van, ami nem igazi, az egyszerűen nem jön át. Ideig - óráig lehet csak megtéveszteni embereket, de szerintem semmiképpen nem tud maradandó és értékes lenni az, ami hamis.”

 “Kertész mondta azt is, hogy “az élmény az enyém, így minden képem elsősorban önmagamnak szól, még ha másnak is készül…. Amatőr vagyok és az is maradok egész életemben. A fotográfiában nagyra értékelem a dolgok jellemző tulajdonságainak lényeges vonásainak rögzítési lehetőségét. A fotós művészete szakadatlan felfedezés, mely sok időt és nagy türelmet követel. A fotó szépsége az igazságából fakad.” Egyetértek minden tőle idézett szóval. Gondoljunk a barátságra, a szerelemre, vagy bármilyen kapcsolódásra de gondolhatunk akár a hírekre is. Arra, hogy mit ér, ha igazi, és mit ér akkor, ha nem az. “

 “A képeimmel is azt szeretném megmutatni, ami igazi és autentikus. Remélem, hogy mindenki haza tud vinni egy érzést vagy egy gondolatot abból, amit Latin Amerikából hoztam haza Európába. “

 

Két város, Buenos Aires és Budapest, két fotós, Sameer Makarius és Szûcs Péter, két kontinens, Dél Amerika és Európa és két világ, egy fekete  - fehér és egy színekkel teli találkozik a Három Hét Galéria következô kiállításán. Sameer Makarius az új otthonát kereste Buenos Airesben, az örvenes évek Argentínájának városi világát dokumentálta fekete-fehérben, Szûcs Péter Latin Amerika lelkét kereste, már színesben az elmúlt évben, Kuba, Kolumbia, Ecuador után Buenos Airesben, ahol egy találkozásból megszületett a közös kiállítás ötlete. Latin Amerika, Buenos Aires fekete fehérben és színesben, régen és most, egy világhírûvé lett argentin fotós képein, aki világéletében képzômûvésznek tartotta magát és Szûcs Péter fotóin, aki pedig történetmesélô újságíróként kezdett fotózni pár évvel ezelôtt.

Momentos Inolvidables: a Budapest Art Week ideje alatt, a Három Hét Galériában

 

 

Fülöp Luca  |   2018/03/13
Ápr 9

Innováció és új irányok keresése B. Braun a művészetért

Interjú | A művészeti projektek zömének szüksége van támogatásra ahhoz,hogy megvalósuljanak, legyen az egy színházi előadás, komolyzenei koncert, egy kiállítás vagy más képzőművészeti esemény. Világszerte számos kis- és nagyvállalat, illetve magánember vesz részt a kultúratámogatásában az állam mellett.


Ápr 5

A művészet nem más, mint kötéltánc

Interjú | Interjú Horváth Lóczi Judittal és Mata Attilával. Egy szobrász és egy festő. Egy férfi és egy nő. Különböző generációba tartoznak és eltérő jellemek: az egyik vad, a másik szelíd. Mindketten alkotó emberek, akik a művészetre rendeltettek, mégis mindketten megküzdenek az anyaggal és az idővel.