A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.


Az acb Galéria egy online lakáskiállítással jelentkezik a Covid-19 világjárvány ideje alatt. A kiállítás helyszíne, médiuma és szelekciója is reflektál arra a mindenki számára villámsebességgel kibontakozó új valóságra, ami hetekkel ezelőtt megingatta nemcsak a kortárs képzőművészet rendszerét, hanem gyakorlatilag minden ismert gazdasági mechanizmust, és globálisan is megváltoztatta azokat a kereteket, amikben a mindennapjainkat megélhetjük.


Az acb Galéria ezúttal nem a kiállítóterében, hanem egy másik, eddig a közönség számára hozzáférhetetlen, és most is csak virtuálisan látogatható helyiségében rendez kiállítást. Ezzel is reflektálni szeretne arra, hogy a valóságunk mennyire radikálisan megváltozott; lakásainkat alig, vagy egyáltalán nem hagyjuk el a fertőzésveszély miatt. A kiállítás címadása pedig arra vonatkozik, hogy a valóságunk megváltozhat bármennyire, a kortárs képzőművészet eddigi rendszerei is visszavonhatatlanul megkérdőjeleződhetnek, ám a művészek és a művek szabadsága egészen biztosan továbbra is változatlan marad és a vírus sem lesz képes ezt megtépázni. A modern emberi történelem bármilyen eddigi viharának próbáját kiállta a művészet, és a művészi produkció, joggal ünnepli tehát ez az ösztönös szelekció is a szabadságunk ezen manifesztációját. A kiállított művek ezen túl természetesen reflektálnak a találkozásaink és az intimitásaink megszűnésére és a természet-élményünk felgyorsuló átdigitalizálódására.

A kiállításon helyet kapnak továbbá olyan művek is, amelyeket a mostani perspektíva új jelentésréteggel gazdagít, mert bár évekkel, vagy évtizedekkel korábban születtek, rezonálnak valóságunk aktuális átalakulásának élményére. A bezártság tapasztalata, a cselekvések redukált, mégis az alkotás folyamatán keresztüli átható ereje, és a kéz motívuma fontos kiindulási pont, miközben a művek párbeszédet folytatnak a térrel is: egy régóta rendeltetésszerű használatán kívüli, valaha egy élet helyszínét jelentő magánlakásban találnak otthonukra.

Az acb Galéria válogatása az emberi szabadság művészi megnyilatkozásait is ünnepli a járvány idején, amit korábban sem gyűrtek maguk alá a történelem viharai.

A KIÁLLÍTÁST IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG
A kiállításhoz kapcsolódó kísérőszöveg és a képek leírásai ide kattintva érhetőek el. 

Kiállító művészek: Bak Imre, Batykó Róbert, Agnes Denes, Eperjesi Ágnes, Ficzek Ferenc , Gellér B. István, Gerhes Gábor, Gy őri Andrea Éva, Hejettes Szomlyazók, Hencze Tamás, Hopp-Halász Károly, Kiss Adrian, Lantos Ferenc, Nádor Katalin, Roskó Gábor, Szijártó Kálmán, Szilvitzky Margit, Tarr Hajnalka, Tót Endre, Szarka Péter, Vető János, Zuzu-Vető

Fotó: Bíró Dávid

Költő Nóra  |   2020/04/17
Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Márc 8

BAW Art Classics - Klasszikus zene kiállítótérben

Programajánló | A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint 50 éve állandó és meghatározó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének. Az utóbbi években Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik előszeretettel dolgoznak együtt a precizitásáról, műfaji sokoldalúságáról és alkalmazkodóképességéről híres zenekarral. Idén tavasszal a Budapest Art Week alatt múzeumokban, galériákban és kiállítóterekben mi is meghallgathatjuk a külön erre az alkalomra összeállított rövid előadásaikat.