A magyar kultúra napja - Bemutatunk néhány művészt, akik hírünket vitték a világban

1989 óta január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban ugyanis Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy rövid válogatást, amelyben olyan magyar képzőművészeket, iparművészeket és fotósokat mutatunk be, akik hírünket vitték a világban és hozzájárultak a magyar kultúra fejlődéséhez és terjesztéséhez. Többek között arra is fényt derítünk, milyen kapcsolatban van Victor Vasarely munkássága az első magyar Forma 1-es futammal.


Victor Vasarely (1906-1997) - a geometrikus alakzatok királya

Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző az absztrakt képzőművészet egyik legismertebb alakja. Az op art művészettel foglalkozó Vasarely - annak ellenére, hogy Franciaországba emigrált és ott is élt- letette a magyar popkultúra alapjait. Geometrikus alakzatai és monumentális vásznai azonnal teret hódítottak itthon és a nagyvilágban egyaránt. Érdekesség, hogy például a legelső, itthon rendezett Forma 1-es futam zászlóját is ő tervezte. Itthon az Óbudán található Vasarely Múzeumban láthatók korszakalkotó munkái. Moholy-Nagy László (1985-1946) - a fényekkel kísérletező

Moholy-Nagy László, aki Vasarely-hez hasonlóan többek között Franciaországban is élt, a Bauhaus képviselője volt. Nem csak konstruktivista festőként ismerjük, hanem a fénytant előtérbe helyező fotográfiáiról is, sőt, az ipari formatervezés területén is maradandót alkotott. Moholy-Nagy az egyik legsokoldalúbb művész volt: írt, díszleteket tervezett, tanárként és filmrendezőként is jeleskedett. A Zugligeti úton található Iparművészeti Főiskola 2005-ben vette fel a Moholy-Nagy nevet és azóta is a művész szellemiségét követi.

Robert Capa (1913-1954) - a háborúk fotós angyala

A leginkább háborús tudósítóként elkattintott fotóiról ismert Capa nagy utazó volt. Járt Spanyolországban, Franciaországban, Japánban, Mexikóban és az Egyesült Államokban is.
Ezekben az országokban általában az éppen aktuális háborúk viszontagságait fényképezte, de pályája során rengeteg portrét is készített - például Picassóról és családjáról. Legnagyobb szerelme Ingrid Bergman volt és tőle hangzott el az az állandóan visszhangzó mondat, miszerint “ Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni.”

Breuer Marcell (1902-1981) - az ipraművészet úttörője

Az építészként és iparművészként ismert Breuer Marcell megjárta Párizst, Berlint és sokáig élt az Egyesült Államokban is. Tanított a Harvardon és évekig dolgozott együtt az UNESCO-val. A Bauhaus stílusában kezdett dolgozni, amikor is biciklivázakból készített székeket és megalapozta a modulokból összerakható bútordarabok elterjedését. A Bauhaus után leginkább építészeti munkáira koncentrált. Tavaly az Iparművészeti Múzeumban láthattuk a Breuer újra itthon című kiállítást, ahol nemcsak kész alkotásai, hanem tervrajzai is előkerültek.  

 

Fülöp Luca  |   2018/01/22
Dec 3

AJÁNDÉKOZZ MŰTÁRGYAT KARÁCSONYRA! - Vonalvezető 3+1 kortárs képzőművészeti vásárhoz

Programajánló | Egyedi, különleges és megismételhetetlen ajándék. Ha elfáradtál a karácsonyi ajándék ötletelésben vagy ha eddig nem találtad meg az “igazit”, segítségedre sietünk egy kis műtárgy-vásár kalauzzal! A főváros több pontján képzőművészeti kiállítások - és hozzá kapcsolódó vásárok nyílnak a napokban, ahol kortárs alkotók munkái lesznek elérhetőek festményektől, szobrokon, grafikákon és posztereken át a fotográfiákig. Különböző árkategóriákban vásárolhatunk, szerezhetünk meglepetést művészetet kedvelő barátainknak vagy családtagunknak, egyúttal pedig támogathatjuk a kortárs képzőművészetet és a kortárs alkotókat is!


Szept12

Kapcsolj át szemlélődésbe! - 4+1 képzőművészeti program őszi délutánokra

Programajánló | Ugye, hogy egy tevékeny munkanap után milyen jó elmerülni valamiben? Csak ott lenni, meghallgatni, részt venni, megnézni, a látottakkal feltöltődni és inspirálódni. De ugyanitt ér kérdezni, eszmét cserélni és hasonló érdeklődésű emberek társaságában képzőművészetet ‘fogyasztani’.