A magyar kultúra napja - Bemutatunk néhány művészt, akik hírünket vitték a világban

1989 óta január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban ugyanis Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy rövid válogatást, amelyben olyan magyar képzőművészeket, iparművészeket és fotósokat mutatunk be, akik hírünket vitték a világban és hozzájárultak a magyar kultúra fejlődéséhez és terjesztéséhez. Többek között arra is fényt derítünk, milyen kapcsolatban van Victor Vasarely munkássága az első magyar Forma 1-es futammal.


Victor Vasarely (1906-1997) - a geometrikus alakzatok királya

Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző az absztrakt képzőművészet egyik legismertebb alakja. Az op art művészettel foglalkozó Vasarely - annak ellenére, hogy Franciaországba emigrált és ott is élt- letette a magyar popkultúra alapjait. Geometrikus alakzatai és monumentális vásznai azonnal teret hódítottak itthon és a nagyvilágban egyaránt. Érdekesség, hogy például a legelső, itthon rendezett Forma 1-es futam zászlóját is ő tervezte. Itthon az Óbudán található Vasarely Múzeumban láthatók korszakalkotó munkái. Moholy-Nagy László (1985-1946) - a fényekkel kísérletező

Moholy-Nagy László, aki Vasarely-hez hasonlóan többek között Franciaországban is élt, a Bauhaus képviselője volt. Nem csak konstruktivista festőként ismerjük, hanem a fénytant előtérbe helyező fotográfiáiról is, sőt, az ipari formatervezés területén is maradandót alkotott. Moholy-Nagy az egyik legsokoldalúbb művész volt: írt, díszleteket tervezett, tanárként és filmrendezőként is jeleskedett. A Zugligeti úton található Iparművészeti Főiskola 2005-ben vette fel a Moholy-Nagy nevet és azóta is a művész szellemiségét követi.

Robert Capa (1913-1954) - a háborúk fotós angyala

A leginkább háborús tudósítóként elkattintott fotóiról ismert Capa nagy utazó volt. Járt Spanyolországban, Franciaországban, Japánban, Mexikóban és az Egyesült Államokban is.
Ezekben az országokban általában az éppen aktuális háborúk viszontagságait fényképezte, de pályája során rengeteg portrét is készített - például Picassóról és családjáról. Legnagyobb szerelme Ingrid Bergman volt és tőle hangzott el az az állandóan visszhangzó mondat, miszerint “ Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni.”

Breuer Marcell (1902-1981) - az ipraművészet úttörője

Az építészként és iparművészként ismert Breuer Marcell megjárta Párizst, Berlint és sokáig élt az Egyesült Államokban is. Tanított a Harvardon és évekig dolgozott együtt az UNESCO-val. A Bauhaus stílusában kezdett dolgozni, amikor is biciklivázakból készített székeket és megalapozta a modulokból összerakható bútordarabok elterjedését. A Bauhaus után leginkább építészeti munkáira koncentrált. Tavaly az Iparművészeti Múzeumban láthattuk a Breuer újra itthon című kiállítást, ahol nemcsak kész alkotásai, hanem tervrajzai is előkerültek.  

 

Fülöp Luca  |   2018/01/22
Dec 4

Műtárgyat karácsonyra! - avagy vásári élet a Vörösmarty téren túl

Programajánló | Kezdetét vette az adventi időszak: hosszabbodnak a sorok a forralt borért a nyüzsgő tereken, sokasodnak a szatyrok a boltokból kiáramló emberek kezében, keveredik a sült gesztenye, a kürtöskalács és a kenyérlángos illata. Ezzel egy időben mindannyiunk feje fölött ott lebeg a nagy kérdés: mivel lepjük meg szeretteinket, amikor elérkezik az ajándékozás pillanata?


Márc 5

Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Programajánló | Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.