Baráti kör

Az embernek jó egy közösséghez tartoznia, főleg, ha vele hasonló érdeklődésű emberek között lehet, feltöltődhet és még egy jó ügyet is támogathat! A BARÁTI KÖR egy ilyen hely, és ma már nem csak az újonnan megnyílt Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, de a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a budapesti Vasarely Múzeum is ebbe a körbe tartozik. R. Schay Krisztinával, a Baráti Kör vezetőjével beszélgettem.


Nem olyan rég vetted át a Baráti Kör vezetését. Hogyan is működik ez a „kör” és milyen újítások történtek mostanában?

A Baráti Kör története több mint 10 évre vezethető vissza, 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a Múzeum tevékenységét kiegészítse, gazdagítsa programkínálatával és egyúttal támogassa múzeumi projectek megvalósulását.
Például a mai napig a leglátogatottabb rendezvényünk az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó kurátori tárlatvezetés, melyet a múzeumi zárás után biztosítunk, maximum 25 fő részére. Különleges élmény, amikor az elcsendesedett múzeumi térben, a kiállítás megálmodója meséli el a műalkotásokhoz való viszonyát, a kiállítás történetét.
2019-től két újdonsággal jelentkezünk: egyrészt meghirdettük a Mecénás Klubot, melynek keretében szeretnénk megismertetni a tagjainkat a gyűjteményezés történetével, korábbi és jelenkori magángyűjtemények bemutatásával szeretnénk  „közelebb” hozni a művészetet az érdeklődőkhöz.
A másik törekvésünk, hogy szeretnénk becsalogatni a családokat, a gyerekeket a múzeumi térbe, akár hétvégenként, akár a szünidőben. A Baráti Kör „családi bérlettel” akár több alkalommal is vissza lehet térni a múzeum állandó gyűjteményébe, és közös kulturális kalandokban részt venni. A januárban átadott óriási interaktív fal mint digitális eszköz is a fiatalabb generációk felé történő nyitást jelent.

©Szécsényi Zsuzsafotó: ©Altorjay András

Milyen tagsági fokozatok léteznek? Hogyan válhatunk tagokká?

Három tagsági szint, valójában két támogatási kategória létezik. A Pártoló tagságot azoknak ajánlom, akik rendszeresen, akár több alkalommal is visszatérnének a négy múzeum állandó gyűjteményeibe és szeretnének megnézni egy-egy időszaki kiállítást – egyénileg, partnerrel vagy akár családtagokkal.
A Mecénási támogatói szintet azoknak ajánlom, akik szeretnének részt venni a múzeumi élet kiemelt eseményein, az időszaki kiállítások megnyitóin, nyitottak a Baráti Kör által szervezett egyedi, exkluzív programokra és soron kívül és ingyenesen szeretnének csatlakozni a Múzeum esti programjaihoz. (Például a nyáresti Borszerdákhoz vagy időszaki kiállításokat kísérő tematikus estekhez.)
Az érdeklődőknek az Egyéni tagságot ajánlom, így a Baráti Kör hírlevele, programajánlója alapján elsőként tájékozódhatnak a Baráti Kör programokról.
Csatlakozni a Szépművészeti Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Galéria könyvesboltjában lehet a támogatási összeg befizetésével, de az információs pultban is készséggel segítenek. És természetesen az online regisztráció egyszerű módja is rendelkezésre áll: www.baratikor.mng.hu oldalon.

Milyen programokon vehetünk részt ha tagok vagyunk és milyen plusz szolgáltatást kapunk?

Szerencsére ma már egyre többen járnak múzeumokba, ezzel együtt a sorban állás is nő. A Baráti Körhöz tartozó Mecénásoknak és Pártolóknak  sorban állás nélküli és ingyenes belépést biztosítunk az állandó kiállításokra, Mecénásaink az időszaki kiállításokat is többször megtekinthetik. Exkluzív programkínálatunkból kedvezményes áron választhatnak tárlatvezetést, műhelylátogatást, vagy kulturális utazást.  Ma már a múzeumi élmény része, hogy a könyvesbolt albumai, kiadványai, ajándéktárgyai közül választhatunk, vagy a múzeumi kávézóban megpihenünk. Talán ezért is fontos, hogy a támogatói kategóriától függően 10-20% kedvezményt biztosítunk ezekből a szolgáltatásokból.

R. Schay Krisztina | fotó: ©Szécsényi  Zsuzsa

Elmesélnéd az egyik saját, emlékezetes Baráti Körös élményedet?

Tengernyi történetem van, ezért nehéz választani, hogy melyik a legemlékezetesebb. Említhetném azt, amikor először találkoztam a Baráti Kör tagokkal Szentpéterváron az Hermitage Storage látványtárában, mely a nagyközönség előtt elzárt ősi ikonokat, iparművészeti tárgyakat, szobrokat,  festményeket őrzi.
De ugyanilyen különleges élmény, amikor a restaurátor műhelyben a mikroszkóp segítségével felfedezhetjük az eredeti, 1500-as évekből származó apró festéknyomokat a Baráti Kör restaurálási projectjébe vont gótikus szobor felületén.
Megismételhetetlen pillanat, amikor Nádler István műtermében a művész lelkesen mesél a képeit inspiráló zenékről, és egyszer csak felhangzik az a japán repetitív dobzene, mely kalligrafikus képeire hatott.   
A sok-sok történet mellett azonban talán az a legfontosabb, hogy ezeket a kulturális élményeket remek társaságban, művészetbarátok körében lehet átélni.

A Budapest Art Week hete alatt (2019. április 9-14.) 1500 Ft kedvezménnyel válhatsz BARÁTI KÖR Pártoló taggá, nincs más dolgod, mind felmutatni a BAW karszalagod a Szépművészeti Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Galéria múzeumshop könyvesboltjában.

Bérczi Linda  |   2019/01/30
Szept17

A közösség ereje: LAVOR Collective

Interjú | „A közösség nem több vagy kevesebb. A közösség más. Egészen és tökéletesen és alapvetően más élet, lét, lehetőség, valóság, csoda és misztérium.” – Hamvas Béla ikonikus mondata a LAVOR Collective mottója, akik a budapesti galériás és összművészeti színtér friss szereplői. Egy közösség, ahol nem hisznek a véletlenekben, épp ezért szeretnek mindent visszafejteni és feltárni jelentésben, cselekedetekben egyaránt. Az ismeretlenek mélyén megbúvó mintázatok felismerése, a szinergiák keresése és a folyamatos analízis fejlődésük alapja.


Aug18

Kortárs kiállítások és kiadványok kavalkádja az ISBN könyv+galériában

Interjú | Az ISBN izgalmas színfoltja a budapesti galériás színtérnek: a VIII. kerületi Víg utcában megbújó üzlethelyiségbe lépve művészeti könyvek és kiadványok izgalmas forgata várja az érdeklődőket, hátul pedig a galéria aktuális kortársművészeti kiállítása teszi felejthetetlenné a látogatást. A könyvesbolttal kiegészülő galéria nevének eredet se véletlen: a kiadványok azonosítását szolgáló, 13 jegyű kód, az ISBN-szám (International Standard Book Number) áll az elnevezés mögött.