BAW Art Classics - Klasszikus zene kiállítótérben

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint 50 éve állandó és meghatározó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének. Az utóbbi években Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik előszeretettel dolgoznak együtt a precizitásáról, műfaji sokoldalúságáról és alkalmazkodóképességéről híres zenekarral. Idén tavasszal a Budapest Art Week alatt múzeumokban, galériákban és kiállítóterekben mi is meghallgathatjuk a külön erre az alkalomra összeállított rövid előadásaikat.


Történet

A kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Több mint fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert: a zenekar több mint ötven országba jutott el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.
2016 óta Tfirst Péter koncertmesteri irányítása mellett, ragaszkodva a megszokott magas szintű művészeti interpretációhoz és az elismerten egyedi Liszt Ferenc Kamarazenekari hangzáshoz, 2020. januártól közös munkába kezdett Várdai István világhírű csellóművésszel, aki művészeti igazgatóként kapcsolódik be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

Tfirst PéterTársadalmi szerepvállalás: A Liszt Ferenc Kamarazenekar iskolai koncertjei

A kamarazenekar további célja, hogy megismertessék és megszerettessék a klasszikus zenét az iskolás korú gyerekekkel, ezért az együttes hét évvel ezelőtt  új projektbe kezdett: a legkülönbözőbb iskolákban, gimnáziumokban, általános és idegen nyelvű tanintézményekben kezdett el koncerteket tartani, hogy az ott tanuló gyerekek megismerkedhessenek komolyzene világával, a vonós hangszerekkel és magukkal a zenészekkel. A koncerteket kiegészítve a művekhez, zeneszerzőkhöz kapcsolódó tudnivalókat, érdekességeket, történeteket a Bartók Rádió műsorvezetője, Becze Szilvia, az ő távollétében pedig a zenekar egyik tagja meséli el.
Mivel a hangversenyek célja, hogy a gyerkek szívéhez valóban közelebb kerüljön a klasszikus zene világa, ezért a műsort elsősorban a népszerű, könnyen befogadható művek jellemzik, amelyekből egy-egy tételt, részt emel ki a zenekar. A tanóra hosszúságú alkalmak azonban nem csupán a művek koncert-szerű előadásából állnak: a hangszerek bemutatása és a történetmesélés révén szeretnénk egy-egy korszakot jobban körüljárni.
A zenekar – elfoglaltságától függően – hozzévetőleg 10 iskolakoncertet szervez évente, melyeken eddig összesen kb. 5000 gyerek vett részt. A számos pozitív visszajelzés, valamint a tény, hogy az osztályok egymásnak ajánlják a programot, arról tanúskodnak, hogy a gyerekek rendkívül fogékonyak a klasszikus zenével való efféle, közvetlen találkozásra.

Liszt Ferenc KamarazenekarA Liszt Ferenc Kamarazenekar és a BAW

A BAW Art Classics sorozatában a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeiből álló kisebb formációkban, a kiállítóterek adottságaihoz alkalmazkodva ismerhetik meg a zenekari tagokat, ahol a Művészek még inkább meg tudják mutatni magukat, a műfaji virtuózitásukat. Bízunk benne, hogy a kiállításokkal összekötött koncertsorozatot követően azok is kedvet kapnak, hogy hangversenyeinkre ellátogassanak majd koncettermi körülmények között a teljes 16 fős zenekarral találkozzanak, akik még csak ízlelgetik a komolyzenét. 

Programok a Budapest Art Week alatt:

Baw Art Classics - Liszt Ferenc Kamarazenekar: Bartók Duók
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
Időpont: Április 15. (szerda) 16:00

Baw Art Classics - Liszt Ferenc Kamarazenekar: Dvořak: Terzetto
Helyszín: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Időpont: Április 16. (csütörtök) 17:00

Baw Art Classics - Liszt Ferenc Kamarazenekar: String Quartet No. 3
Helyszín: Mai Manó Ház
Időpont: Április 17. (péntek) 18:00

Baw Art Classics - Liszt Ferenc Kamarazenekar: Bartók Duók Ii.
Helyszín: Hegyvidék Galéria
Időpont: Április 18. (szombat) 17:00

Baw Art Classics - Liszt Ferenc Kamarazenekar: String Quartet No. 3 Ii.
Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház
Időpont: Április 19. (vasárnap) 18:30

 

Adél  |   2020/03/08
Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Ápr17

A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Programajánló | Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.