Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.


1. Sandro Botticelli: Primavera
Kezdjük rögtön egy örök klasszikussal, a korai reneszánsz egyik legnagyobb művészének festményével! Botticelli Primavera-ja az ébredő természet legszebb szimbóluma. Nem vitás, hogy akkoriban az olaszok tudtak valamit...
Sandro Botticelli: Primavera_forrás: Wikipédia

2. Van Gogh: Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh Mandulavirágzás című képét 1890-ben festette és bár erről az üde, pasztell színeket felvonultató képről nem is gondolnánk, de úgy hírlik, hogy ez a művész egyik legdrámaibb alkotása. A festő utolsó tavaszán alkotta ezt -súlyos betegségének végszakaszában-, mégis nyoma sincs rajta az elmúlásnak, gyönyörűen ábrázolja az ellenkezőjét: a virágzó, megszülető életet.

Vincent Van Gogh: Mandulavirágzás_forrás: vangoghmuseum.nl

3. Rebecca Louise Law virágokból készített, függő installációja, a Garten
2016 tavaszán harmincezer virágot lógatott fel Rebecca Louise Law Németországban, a Bikini Berlin nevet viselő bevásárló központban. Az eredmény egy színes, illatos installáció, ami első négyzetméterétől az utolsóig színtiszta tavasz.

Rebecca Louise Law: Garten_forrás: rebeccalouiselaw.com

 

4. Claire Morgan lepkéi
Claire Morgan, a fiatal, brit művésznő, akit leginkább monumentális és figyelemfelkeltő installációiról ismerhetünk (például üvegbúrákba zárt állatokról), a kétezres évek elején készített el lepkékből álló installációját. Több száz, színes lepkét aggatott fel, felettük pedig madarakat helyezett el, akik éppen lecsapni készülnek a szárnyas pillangókra.

Claire Morgan: Making a killing_forrás: claire-morgan.co.uk

5. Az igazi tavaszi gerilla akció: Lewis Miller, New York 
Lewis Miller, aki virágdekorációkat készít, tavaly télen hatalmas virágcsokrokat helyezett el New York forgalmas csomópontjain. Több ilyen gerilla eseményt minden városba!

Lewis Miller_forrás: thisiscolossal.com 

Fülöp Luca  |   2018/03/05
Jan22

A magyar kultúra napja - Bemutatunk néhány művészt, akik hírünket vitték a világban

Programajánló | 1989 óta január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban ugyanis Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy rövid válogatást, amelyben olyan magyar képzőművészeket, iparművészeket és fotósokat mutatunk be, akik hírünket vitték a világban és hozzájárultak a magyar kultúra fejlődéséhez és terjesztéséhez. Többek között arra is fényt derítünk, milyen kapcsolatban van Victor Vasarely munkássága az első magyar Forma 1-es futammal.


Dec22

Ha a bejgli már elfogyott: kiállítások a két ünnep között

Programajánló | Az egész éves munkában és a nagy év végi hajrában megfáradt test és lélek számára ideális kikapcsolódás a karácsonyi szünet napjaira a nagyokat falatozás vagy egyszerűen csak a kanapén heverés. De miután a bejgli elfogyott, vendégek már nem várhatóak, és kicsit kimozdulnánk a meleg lakásból, esetleg vágynánk egy kis szellemi táplálékra, a két ünnep között nyitva tartó múzeumok tárt kapukkal várják a látogatókat!