Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.


1. Sandro Botticelli: Primavera
Kezdjük rögtön egy örök klasszikussal, a korai reneszánsz egyik legnagyobb művészének festményével! Botticelli Primavera-ja az ébredő természet legszebb szimbóluma. Nem vitás, hogy akkoriban az olaszok tudtak valamit...
Sandro Botticelli: Primavera_forrás: Wikipédia

2. Van Gogh: Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh Mandulavirágzás című képét 1890-ben festette és bár erről az üde, pasztell színeket felvonultató képről nem is gondolnánk, de úgy hírlik, hogy ez a művész egyik legdrámaibb alkotása. A festő utolsó tavaszán alkotta ezt -súlyos betegségének végszakaszában-, mégis nyoma sincs rajta az elmúlásnak, gyönyörűen ábrázolja az ellenkezőjét: a virágzó, megszülető életet.

Vincent Van Gogh: Mandulavirágzás_forrás: vangoghmuseum.nl

3. Rebecca Louise Law virágokból készített, függő installációja, a Garten
2016 tavaszán harmincezer virágot lógatott fel Rebecca Louise Law Németországban, a Bikini Berlin nevet viselő bevásárló központban. Az eredmény egy színes, illatos installáció, ami első négyzetméterétől az utolsóig színtiszta tavasz.

Rebecca Louise Law: Garten_forrás: rebeccalouiselaw.com

 

4. Claire Morgan lepkéi
Claire Morgan, a fiatal, brit művésznő, akit leginkább monumentális és figyelemfelkeltő installációiról ismerhetünk (például üvegbúrákba zárt állatokról), a kétezres évek elején készített el lepkékből álló installációját. Több száz, színes lepkét aggatott fel, felettük pedig madarakat helyezett el, akik éppen lecsapni készülnek a szárnyas pillangókra.

Claire Morgan: Making a killing_forrás: claire-morgan.co.uk

5. Az igazi tavaszi gerilla akció: Lewis Miller, New York 
Lewis Miller, aki virágdekorációkat készít, tavaly télen hatalmas virágcsokrokat helyezett el New York forgalmas csomópontjain. Több ilyen gerilla eseményt minden városba!

Lewis Miller_forrás: thisiscolossal.com 

Fülöp Luca  |   2018/03/05
Okt 9

Galériatúrák: kortárs képzőművészet karnyújtásnyira

Programajánló | A Budapest Art Week-en október 16. és 25. között közel 50 galéria és kiállítótér izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítása várja a látogatókat, és számos helyszín feltárja majd kulisszatitkait a vezetett galériás séták – a galériatúrák alkalmával. Művészek, galeristák, kurátorok fogják a 11 túra során rövid tárlatvezetéseken megismertetni a kortárs képzőművészetet a művészetkedvelő közönséggel.


Szept25

Randevú a művésszel – avagy mi fán terem a műterem?

Programajánló | Hiába állunk akár csak néhány centiméterre egy festménytől a kiállítótérben, gyakran így is beláthatatlan távolság választ el minket attól, hogy a művészt és alkotását megértsük. Mégis, játszunk el a gondolattal, hogy a festmény alkotója egyszer csak mellénk lép, és beszélgetni kezd velünk arról, mi is zajlott le benne, amikor vászonra vetette művét, milyen történeteket rejt a festménye, és hogyan is nézett ki pontosan az alkotási folyamat.