Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.


1. Sandro Botticelli: Primavera
Kezdjük rögtön egy örök klasszikussal, a korai reneszánsz egyik legnagyobb művészének festményével! Botticelli Primavera-ja az ébredő természet legszebb szimbóluma. Nem vitás, hogy akkoriban az olaszok tudtak valamit...
Sandro Botticelli: Primavera_forrás: Wikipédia

2. Van Gogh: Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh Mandulavirágzás című képét 1890-ben festette és bár erről az üde, pasztell színeket felvonultató képről nem is gondolnánk, de úgy hírlik, hogy ez a művész egyik legdrámaibb alkotása. A festő utolsó tavaszán alkotta ezt -súlyos betegségének végszakaszában-, mégis nyoma sincs rajta az elmúlásnak, gyönyörűen ábrázolja az ellenkezőjét: a virágzó, megszülető életet.

Vincent Van Gogh: Mandulavirágzás_forrás: vangoghmuseum.nl

3. Rebecca Louise Law virágokból készített, függő installációja, a Garten
2016 tavaszán harmincezer virágot lógatott fel Rebecca Louise Law Németországban, a Bikini Berlin nevet viselő bevásárló központban. Az eredmény egy színes, illatos installáció, ami első négyzetméterétől az utolsóig színtiszta tavasz.

Rebecca Louise Law: Garten_forrás: rebeccalouiselaw.com

 

4. Claire Morgan lepkéi
Claire Morgan, a fiatal, brit művésznő, akit leginkább monumentális és figyelemfelkeltő installációiról ismerhetünk (például üvegbúrákba zárt állatokról), a kétezres évek elején készített el lepkékből álló installációját. Több száz, színes lepkét aggatott fel, felettük pedig madarakat helyezett el, akik éppen lecsapni készülnek a szárnyas pillangókra.

Claire Morgan: Making a killing_forrás: claire-morgan.co.uk

5. Az igazi tavaszi gerilla akció: Lewis Miller, New York 
Lewis Miller, aki virágdekorációkat készít, tavaly télen hatalmas virágcsokrokat helyezett el New York forgalmas csomópontjain. Több ilyen gerilla eseményt minden városba!

Lewis Miller_forrás: thisiscolossal.com 

Fülöp Luca  |   2018/03/05
Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Ápr17

A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Programajánló | Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.