Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.


1. Sandro Botticelli: Primavera
Kezdjük rögtön egy örök klasszikussal, a korai reneszánsz egyik legnagyobb művészének festményével! Botticelli Primavera-ja az ébredő természet legszebb szimbóluma. Nem vitás, hogy akkoriban az olaszok tudtak valamit...
Sandro Botticelli: Primavera_forrás: Wikipédia

2. Van Gogh: Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh Mandulavirágzás című képét 1890-ben festette és bár erről az üde, pasztell színeket felvonultató képről nem is gondolnánk, de úgy hírlik, hogy ez a művész egyik legdrámaibb alkotása. A festő utolsó tavaszán alkotta ezt -súlyos betegségének végszakaszában-, mégis nyoma sincs rajta az elmúlásnak, gyönyörűen ábrázolja az ellenkezőjét: a virágzó, megszülető életet.

Vincent Van Gogh: Mandulavirágzás_forrás: vangoghmuseum.nl

3. Rebecca Louise Law virágokból készített, függő installációja, a Garten
2016 tavaszán harmincezer virágot lógatott fel Rebecca Louise Law Németországban, a Bikini Berlin nevet viselő bevásárló központban. Az eredmény egy színes, illatos installáció, ami első négyzetméterétől az utolsóig színtiszta tavasz.

Rebecca Louise Law: Garten_forrás: rebeccalouiselaw.com

 

4. Claire Morgan lepkéi
Claire Morgan, a fiatal, brit művésznő, akit leginkább monumentális és figyelemfelkeltő installációiról ismerhetünk (például üvegbúrákba zárt állatokról), a kétezres évek elején készített el lepkékből álló installációját. Több száz, színes lepkét aggatott fel, felettük pedig madarakat helyezett el, akik éppen lecsapni készülnek a szárnyas pillangókra.

Claire Morgan: Making a killing_forrás: claire-morgan.co.uk

5. Az igazi tavaszi gerilla akció: Lewis Miller, New York 
Lewis Miller, aki virágdekorációkat készít, tavaly télen hatalmas virágcsokrokat helyezett el New York forgalmas csomópontjain. Több ilyen gerilla eseményt minden városba!

Lewis Miller_forrás: thisiscolossal.com 

Fülöp Luca  |   2018/03/05
Dec 3

AJÁNDÉKOZZ MŰTÁRGYAT KARÁCSONYRA! - Vonalvezető 3+1 kortárs képzőművészeti vásárhoz

Programajánló | Egyedi, különleges és megismételhetetlen ajándék. Ha elfáradtál a karácsonyi ajándék ötletelésben vagy ha eddig nem találtad meg az “igazit”, segítségedre sietünk egy kis műtárgy-vásár kalauzzal! A főváros több pontján képzőművészeti kiállítások - és hozzá kapcsolódó vásárok nyílnak a napokban, ahol kortárs alkotók munkái lesznek elérhetőek festményektől, szobrokon, grafikákon és posztereken át a fotográfiákig. Különböző árkategóriákban vásárolhatunk, szerezhetünk meglepetést művészetet kedvelő barátainknak vagy családtagunknak, egyúttal pedig támogathatjuk a kortárs képzőművészetet és a kortárs alkotókat is!


Szept12

Kapcsolj át szemlélődésbe! - 4+1 képzőművészeti program őszi délutánokra

Programajánló | Ugye, hogy egy tevékeny munkanap után milyen jó elmerülni valamiben? Csak ott lenni, meghallgatni, részt venni, megnézni, a látottakkal feltöltődni és inspirálódni. De ugyanitt ér kérdezni, eszmét cserélni és hasonló érdeklődésű emberek társaságában képzőművészetet ‘fogyasztani’.