“Büszkén mondjuk magunkat “pestinek” vagy “budainak” - Ferenczy Bálint mesél a Budapest Art Week kiállításról

Budapest az egyik legszebb európai főváros. Ezerarcú, mindig tartogat újdonságokat és sosem unjuk meg újra és újra felfedezni. A Budapest Art Week első, saját rendezésű fotókiállítása ezt a sokszínűséget szeretné megmutatni az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítással, amely a Budapest Projekt Galériában kap helyet. Budapest sokszínűségéről és a tárlat részleteiről Ferenczy Bálinttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállítás 2018. április 6-tól 28-ig látogatható.


Mit takar a kiállítás címe és hogyan kapcsolódik a témájához?

A téma gyakorlatilag magától értetődő volt. Szerettem volna egy olyan kiállítást létrehozni, ami mindenkit meg tud szólítani. Maga a Budapest Art Week, annak küldetése – miszerint szeretné a képzőművészetet közelebb hozni a fővárosiakhoz –, valamint a helyszín is adta, hogy Budapest legyen a fókuszpont. A cím története személyes. Gondolkodtam, hogyan lehet egy kicsit didaktikus, elcsépeltnek tűnő témát érdekessé tenni mind a szakma, mind a nagyközönség számára. Otthon egy családi ebédnél beszélgettünk a kiállításról, és a szüleimnek rögtön Cseh Tamás Budapest című száma jutott az eszükbe. Meghallgattam a számot, innentől kezdve pedig csak a megfelelő sort kellett kiválasztanom. Cseh Tamás keserédes dala hihetetlenül releváns ma is, habár a szövegét Bereményi Géza még 1977-ben írta. Mindenkinek javaslom, hogy hallgassa meg, akár csukott szemmel is, és próbálja meg elképzelni, felidézni a saját Budapestjét.

Milyen inspirációs forrásaid voltak akkor, amikor a kiállítás koncepcióján gondolkodtál?

A Cseh Tamástól kölcsönzött cím és maga a dal egy olyan városról szól, ahova rengetegen érkeznek, ugyanakkor sokan gondolkoznak azon is, hogy továbbmenjenek. Reggelente munkába megyünk, az utcán ismerős arcokkal találkozunk, röviden: itt élünk és lakunk. Van, hogy panaszkodunk, máskor büszkén mondjuk magunkat „pestinek” vagy „budainak”. A kiállított fotókon egy komplex és sokszínű város történetét és mindennapjait láthatjuk.

Kállai MártonKállai Márton: Kert

Miért pont a fotográfiát mint művészeti ágat választottad a témához, és mi alapján válogattál?

A kiállítás célja bemutatni egy európai metropolisz arcait. A fotográfia lehetővé teszi, hogy rengeteg oldalról, portré- vagy dokumentarista sorozatokon keresztül lássuk a várost és lakóit, önmagunkra is reflektálva. A kurátor munkája kicsit olyan, mint egy kirakóst összerakni, csak éppen nem látja előre a végső képet. Egy adott témához elkezd keresni megfelelő munkákat, kivesz, hozzá is rak, és reménykedik benne, hogy a végére össze fog állni a kép. Nem Budapest-történeti kiállítást akartam létrehozni, hanem olyan művészeket és sorozatokat kerestem, amik más-más oldalát mutatják meg a fővarosnak. A bulizó fiatalokkal, a kávéházakkal, a közösségi tereinkkel, az örökké épülő 4-es metróval. Vannak sorozatok, amelyek személyes történetekről szólnak, mások pedig inkább dokumentarista pontossággal mutatnak be jelenségeket, helyszíneket. Ezek mellett olyan munkák is szerepelnek a válogatásban, amelyek a város szebb vagy éppen kevésbé dicsőséges napjait mutatják be. A fotográfia mindannyiunkhoz közel áll, ezért remélem, hogy egy teljes mértékben érthető kiállítást sikerül létrehoznunk, rövid és érthető kísérőszövegekkel. A kiállításon szerepelnek majd befutott, ismert művészek és frissdiplomások egyaránt.

Kiket szeretnél megszólítani?

Nagyon fontos számomra, hogy a kiállítás érthető legyen rengeteg utánaolvasás, művészettörténeti háttérismeret nélkül is. Ezért bízom benne, hogy a tárlat mindenki számára élvezhető és elgondolkodtató lesz.

Milyen programok kísérik majd a kiállítást?

Készülünk egy tárlatvezetéssel, ahol a Budapest Art Week saját rendezésű kiállításait lehet majd bejárni a kurátorokkal, illetve kizárólag ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan lesz majd egy nagyon izgalmas beszélgetés a kiállító művészek részvételével. Olyan témákat érintünk majd, hogy milyen úton találják meg az alkotók a fotózások helyszíneit, vagy hogy egyáltalán mik a feltételei annak, hogy a fotók megszülessenek. Benézünk egy kicsit a a kulisszák mögé.

Ferenczy Bálint. Fotó: Kurucz Árpád
Fotó: Kurucz Árpád

Fülöp Luca  |   2018/03/22
Máj14

„A bolygónkra ráfér egy kis megpihenés” – Majoros Áron

Interjú | Miként lesz valakiből szobrászművész? Hogyan születik meg egy-egy műalkotás? Mire van szükség az alkotói pályán való érvényesüléshez? A nyitott műtermek a kanapéról sorozatunk legújabb részében Majoros Áronnal többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. Miközben beavatott minket alkotói univerzumának kulisszatitkaiba, beszélgettünk a sikeres karrierépítésről, az érvényesülésig vezető kanyargós útról, a szobrászat és a művészet szerepéről, valamint a járványhelyzet miatt megváltozott világról.


Máj22

 „Az izolált lét megkönnyíti a prioritások fenntartását” - Szakál Éva

Interjú | Szakál Évával a Nyitott Műtermek a kanapéról sorozatunkban a DIO alkotótérről, a közös műtermi létről, mérföldkövekről és fordulópontokról, kínai tanulmányútról, az online tér és a festészet kapcsolatáról, hard-edge és a posztdigitális festészeti műfajokról, valamint a karanténban töltött hétköznapok előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk.