“Büszkén mondjuk magunkat “pestinek” vagy “budainak” - Ferenczy Bálint mesél a Budapest Art Week kiállításról

Budapest az egyik legszebb európai főváros. Ezerarcú, mindig tartogat újdonságokat és sosem unjuk meg újra és újra felfedezni. A Budapest Art Week első, saját rendezésű fotókiállítása ezt a sokszínűséget szeretné megmutatni az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítással, amely a Budapest Projekt Galériában kap helyet. Budapest sokszínűségéről és a tárlat részleteiről Ferenczy Bálinttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállítás 2018. április 6-tól 28-ig látogatható.


Mit takar a kiállítás címe és hogyan kapcsolódik a témájához?

A téma gyakorlatilag magától értetődő volt. Szerettem volna egy olyan kiállítást létrehozni, ami mindenkit meg tud szólítani. Maga a Budapest Art Week, annak küldetése – miszerint szeretné a képzőművészetet közelebb hozni a fővárosiakhoz –, valamint a helyszín is adta, hogy Budapest legyen a fókuszpont. A cím története személyes. Gondolkodtam, hogyan lehet egy kicsit didaktikus, elcsépeltnek tűnő témát érdekessé tenni mind a szakma, mind a nagyközönség számára. Otthon egy családi ebédnél beszélgettünk a kiállításról, és a szüleimnek rögtön Cseh Tamás Budapest című száma jutott az eszükbe. Meghallgattam a számot, innentől kezdve pedig csak a megfelelő sort kellett kiválasztanom. Cseh Tamás keserédes dala hihetetlenül releváns ma is, habár a szövegét Bereményi Géza még 1977-ben írta. Mindenkinek javaslom, hogy hallgassa meg, akár csukott szemmel is, és próbálja meg elképzelni, felidézni a saját Budapestjét.

Milyen inspirációs forrásaid voltak akkor, amikor a kiállítás koncepcióján gondolkodtál?

A Cseh Tamástól kölcsönzött cím és maga a dal egy olyan városról szól, ahova rengetegen érkeznek, ugyanakkor sokan gondolkoznak azon is, hogy továbbmenjenek. Reggelente munkába megyünk, az utcán ismerős arcokkal találkozunk, röviden: itt élünk és lakunk. Van, hogy panaszkodunk, máskor büszkén mondjuk magunkat „pestinek” vagy „budainak”. A kiállított fotókon egy komplex és sokszínű város történetét és mindennapjait láthatjuk.

Kállai MártonKállai Márton: Kert

Miért pont a fotográfiát mint művészeti ágat választottad a témához, és mi alapján válogattál?

A kiállítás célja bemutatni egy európai metropolisz arcait. A fotográfia lehetővé teszi, hogy rengeteg oldalról, portré- vagy dokumentarista sorozatokon keresztül lássuk a várost és lakóit, önmagunkra is reflektálva. A kurátor munkája kicsit olyan, mint egy kirakóst összerakni, csak éppen nem látja előre a végső képet. Egy adott témához elkezd keresni megfelelő munkákat, kivesz, hozzá is rak, és reménykedik benne, hogy a végére össze fog állni a kép. Nem Budapest-történeti kiállítást akartam létrehozni, hanem olyan művészeket és sorozatokat kerestem, amik más-más oldalát mutatják meg a fővarosnak. A bulizó fiatalokkal, a kávéházakkal, a közösségi tereinkkel, az örökké épülő 4-es metróval. Vannak sorozatok, amelyek személyes történetekről szólnak, mások pedig inkább dokumentarista pontossággal mutatnak be jelenségeket, helyszíneket. Ezek mellett olyan munkák is szerepelnek a válogatásban, amelyek a város szebb vagy éppen kevésbé dicsőséges napjait mutatják be. A fotográfia mindannyiunkhoz közel áll, ezért remélem, hogy egy teljes mértékben érthető kiállítást sikerül létrehoznunk, rövid és érthető kísérőszövegekkel. A kiállításon szerepelnek majd befutott, ismert művészek és frissdiplomások egyaránt.

Kiket szeretnél megszólítani?

Nagyon fontos számomra, hogy a kiállítás érthető legyen rengeteg utánaolvasás, művészettörténeti háttérismeret nélkül is. Ezért bízom benne, hogy a tárlat mindenki számára élvezhető és elgondolkodtató lesz.

Milyen programok kísérik majd a kiállítást?

Készülünk egy tárlatvezetéssel, ahol a Budapest Art Week saját rendezésű kiállításait lehet majd bejárni a kurátorokkal, illetve kizárólag ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan lesz majd egy nagyon izgalmas beszélgetés a kiállító művészek részvételével. Olyan témákat érintünk majd, hogy milyen úton találják meg az alkotók a fotózások helyszíneit, vagy hogy egyáltalán mik a feltételei annak, hogy a fotók megszülessenek. Benézünk egy kicsit a a kulisszák mögé.

Ferenczy Bálint. Fotó: Kurucz Árpád
Fotó: Kurucz Árpád

Fülöp Luca  |   2018/03/22
Márc13

“A képeimmel is azt szeretném megmutatni, ami igazi és autentikus” – Szűcs Péter és a fotózás világa

Interjú | Szűcs Péter, aki a divatmagazinok világából csöppent a világutazás magával ragadó légkörébe, azon kevesek közé tartozik, akik fotográfiai munkájuk mögé színtiszta érzéseket tesznek és kevésbé a külcsínyre helyezik a hangsúlyt. Legutóbb meglátogatta Kubát, Kolumbiát, Ecuadort, majd Argentínát, Buenos Airest is. Áprilisban nyílik és a Budapest Art Week ideje alatt látható majd a Három Hét Galéria szervezésében Momentos Inolvidables című kiállítása, amely Sameer Makarius argentín kurátorral közös munka lesz. Az utazás élményeiről, fotózási szokásairól és Latin-Amerikáról megfogalmazott gondolatait gyűjtöttük egy csokorba.


Feb 6

Egymásban nem feloldódó elemek elegye - a Budapest Art Week első saját kiállítása

Interjú | A Budapest Art Week idén először saját kiállítással jelentkezik! A tárlat a Tesla falai között kap majd helyet, kurátora pedig Kukla Krisztián lesz, akit többek között a Leopold Bloom díj kapcsán ismerhetünk. Különféle installációk, videómunkák, a legkülönfélébb médiumok várják majd a látogatókat, amelyek mind egy kifejezés köré koncentrálódnak: ez pedig a szuszpenzió. Hogyan kapcsolódik ez a természettudományokból ismert szó a képzőművészethez és hogyan született meg a kiállítás koncepciója; többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk.