Féltve őrzött álmaink - Hajas Katinka installációja

Hajas Katinka képzőművésszel készítettünk mini-interjút, aki jelenleg Freisingben vesz részt egy rezidencia programon. Mesélt nekünk legújabb Kékek című installációjáról, valamint a karanténban töltött mindennapokról. Kövessétek a posztot, és tartsatok velünk, mert minden héten újabb képekkel és videókkal jövünk, ahol az installáció változásait együtt követhetjük nyomon!


Jelenleg mivel foglalkozol?
Most Freisingban a Schafhof – Európai Művészházban két hónapos rezidencia programon veszek részt, amire a Budapest Galéria rezidens pályázatán kaptam lehetőséget. Itt hoztam létre a Kékek című szabadtéri installációmat. A szélben lebegő, fehér ruhák zsebeibe kék pigmenteket tartalmazó festékpasztillákat rejtettem el, melyek a féltve őrzött álmainkat, kívánságainkat jelképezik. Ezek a kék festékpasztillák az időjárásnak köszönhetően színüket majd kieresztik, és a ruhákon hagyott foltok eggyé válnak az ég kékjével. 

Hol és mikor lehet megtekinteni az installációt?
A Schafhofi Művészház épületét körülölelő parkban lehet megnézni, mivel az installációt erősen befolyásolja az időjárás, ezért attól függ, hogy meddig lesz kint, hogy mikor oldódnak ki teljesen a festékek, így lehet még májusban is megtekinthető lesz, online pedig az alábbi videóban és képeken látható, aminek a változásait hetente lehet majd követni.

Hogyan éled meg külföldön a karantént és a bezártságot, hogyan befolyásolja a mindennapjaidat és a művészetedet?
Freisingba, a rezidencia programra eleve dolgozni jöttem, és úgy gondolom, hogy valahol az aktív elmélyült műtermi munka eleve egyfajta "karantén". Ilyen szempontból szerencsés vagyok, mert legalább a műteremben tölthetem ezt az időt. Azt kicsit sajnálom, hogy nem lehet ismerkedni, kiállításokra múzeumokba járni, a városban időt tölteni, utazgatni...

Mesélnél az ars poeticádról, és hogy művészként milyen kérdések foglalkoztatnak leginkább?
Főként a szobrászat eszközeivel, de nem csak a szobrászat nyelvén próbálom megérteni és analizálni a körülöttem és bennem működő valóság részleteit. Egy adott műfaj kiválasztása, és a megjelenítendő szellemi tartalom szoros egységet képez munkáimban. Számomra a szobor mint mentális használati tárgy, a tér mint pszichológiai tér, a mozgókép pedig mindkettő egysége egy kiemelt nézőpontból. Ezeket a tartalmakat igyekszem a lehető legminimálisabb formavilággal létrehozni, ezáltal megfelelő keretet adva a sok esetben jelentéktelennek tűnő anyagi változások megmutatásának. Munkáimban a tükröződés, korrodálódás, erózió, súlypont, mozgás, kopás, nedvszívó képesség adott esetben a mondanivaló központi részét képezik. A kontextus, ami ezt körülöleli sokszor ugyan műfaji határokat feszeget, de külső és belső világunk egységét keresi.

Itt találjátok a művész Facebook oldalát: Hajas Katinka - artist
Instagram oldalát: www.instagram.com/hajaskatinka és itt tudjátok böngészni honlapját: www.hajaskatinka.com.

Költő Nóra  |   2020/04/07
Szept17

A közösség ereje: LAVOR Collective

Interjú | „A közösség nem több vagy kevesebb. A közösség más. Egészen és tökéletesen és alapvetően más élet, lét, lehetőség, valóság, csoda és misztérium.” – Hamvas Béla ikonikus mondata a LAVOR Collective mottója, akik a budapesti galériás és összművészeti színtér friss szereplői. Egy közösség, ahol nem hisznek a véletlenekben, épp ezért szeretnek mindent visszafejteni és feltárni jelentésben, cselekedetekben egyaránt. Az ismeretlenek mélyén megbúvó mintázatok felismerése, a szinergiák keresése és a folyamatos analízis fejlődésük alapja.


Aug18

Kortárs kiállítások és kiadványok kavalkádja az ISBN könyv+galériában

Interjú | Az ISBN izgalmas színfoltja a budapesti galériás színtérnek: a VIII. kerületi Víg utcában megbújó üzlethelyiségbe lépve művészeti könyvek és kiadványok izgalmas forgata várja az érdeklődőket, hátul pedig a galéria aktuális kortársművészeti kiállítása teszi felejthetetlenné a látogatást. A könyvesbolttal kiegészülő galéria nevének eredet se véletlen: a kiadványok azonosítását szolgáló, 13 jegyű kód, az ISBN-szám (International Standard Book Number) áll az elnevezés mögött.