Galériák Budapesten: 8+1 új helyszín, ahova el kell jutnod a Budapest Art Week alatt

A Budapest Art Week családjában minden évben új helyszínek kapnak helyet, így idén 9 új helyszínnel bővült a galériák csoportja. Összeállításunkban sorra vesszük ezeket a budapesti kiállítótereket, ahova a BAW keretein belül először van lehetőség ellátogatni, valamint résztvenni a szervezett galériatúrákon és egyéb programokon.


Bartók 1 Galéria
A Bartók Béla út 1-es szám alatt található a Bartók 1 Galéria, tereiben főleg csoportos képzőművészeti kiállítások látogathatóak. A Galéria a Kárpát-medence régióinak művészeti életét mutatja be az adott régiók művészeti egyesületeinek, művésztelepeinek meghívásával és az általuk készített munkák kiállításával. A pár éve indult kiállítási koncepciójuk szerint, egy Sensaria tag meghív kiállítani maga mellé egy vendégművészt, akinek szemlélete hasonlóságot, analógiát mutat. Így a közös kiállításon a szervezési szempont a kettőjük párbeszéde, a tárlat fókusza a kettejük által alkotott közös halmazon van.

A helyszín programjai:
Az érdi művésztelep kiállítása
Régi ismerősők - galériatúra

Deák Erika Galéria megnyitóDeák Erika Galéria
A Deák Erika Galéria 1998-as megalakulása óta a progresszív magyar és nemzetközi képzőművészet bemutatása mellett kötelezte el magát. A galéria alapítója és névadója, Deák Erika mintegy tíz évet töltött tapasztalatszerzéssel az Egyesült Államokban: itt tanult művészettörténetet is, valamint megismerte a művészeti galériák világát. A Budapest szívében, a VI. kerületben található galéria amellett, hogy a szcénában meghatározó kiállításokat szervez Magyarországon és külföldön egyaránt, számtalan nemzetközi vásáron nagy sikerekkel szerepel.

A helyszín programjai:
Barabás Zsófi önnálló kiállítása
A végtelen változás nyomában - galériatúra

Glassyard GalériaGlassyard Gallery
Évtizedek óta olvasható az „Üveg-udvar” felirat a Paulay Ede utcai sarokház homlokzatán, amelynek első emeletén nyílt meg a Glassyard Galéria 2017. őszén. A jellegzetes pesti polgárlakás egymásból nyíló reprezentatív terei kiválóan alkalmasak a kiállítási program fókuszába állított nagyléptékű installációk, festmények, vetítések és a legkülönbözőbb médiumokban megvalósult alkotások bemutatására.
A galéria fokozatosan és koherensen bővülő művészkörének tagjai a fiatal és közép generációhoz tartozó, magyar és külföldi alkotók, akik jelentős és aktív résztvevői a globális kortárs szcénának, rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi kiállításoknak. A Glassyard Galéria hivatásához tartozik, hogy közösen létrehozott kiállításokon és művészek meghívásán keresztül szorosan együttműködik a közép-európai régió és a nemzetközi színtér meghatározó galériáival.

A helyszín programjai:
Deep down in the rabbit hole
Emlékrétegek - galériatúra

 Lavor Collective / Art SalonLavor Collective | Art Salon
A 2017-ben alakult LAVOR Collective egy kísérleti galéria és underground közösség, amely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a művészet rejtett értékeit és kibontakoztassa a legkülönbözőbb területek mentén.
A kísérletezés részeként 2019. telén egy eseménysorozat keretében megalapították az Art Salon-t, melynek elindításához több százan csatlakoztak; úgy, mint Halász András, Gerber Pál, Sam Scott Schiavo, Victora Zsolt, Cseh András, Jakab Luca, Ábel Tamás, Ferenczy Bálint, Koroknai Zsolt, Langh Péter és még sokan mások.

A helyszín programjai:
No concept
Emlékrétegek - galériatúra

Léna Roselli GalériaLéna & Roselli Galéria
A Léna & Roselli Galéria az V. kerületi Galamb utcában található. Célja, hogy támogassa a művészeteket, és a magyar képzőművészetet a kelet-európai szellemiség értékeinek mentén képviselje. A galéria alapítója, dr. Orosz Ilona a nemzeti kulturális örökség hagyományainak megőrzése mellett elkötelezett az új értékeket teremtésében. A galéria tevékenységéhez időről-időre nemzetközi művészek és művészeti intézmények - főleg a kelet-európai országok képviselői és a budapesti kulturális élet intézményei - csatlakoznak.

A helyszín programjai:
Incze Mózes: Kék ég felhőkkel
Incze Mózes: Kék ég felhőkkel - Beszélgetés a művésszel szóló kiállításán
Pesti bestiárium - galériatúra

Négyszoba GalériaNégyszoba Galéria
A Négyszoba Galéria Erzsébetvárosban, a Wesselényi utca 17. harmadik emeletén működő, nyitott profilú, nem kereskedelmi galéria. Célja elsősorban a fiatal és pályakezdő művészeknek teret biztosítani a megjelenéshez, bemutatkozáshoz.
A kiállítások mellett a Galériában rendszeresen irodalmi műhelybeszélgetéseket tart a József Attila Kör.

A helyszín programjai:
Rhombushead - Batykó Norbert kiállítása
Digitális odüsszeia - galériatúra

UP GalériaUp Galéria
Az Újpest-Káposztásmegyer Önkormányzata által üzemeltetett UP Rendezvénytérben kapott helyet a 2019. tavaszán nyílt UP Galéria. Bár a helyszín kicsit távolabb esik a művészeti élet klasszikusan vett belvárosi színterétől a galéria célja bemutatni a művészeti élet sokszínűségét, ezért havi rendszerességgel biztosít bemutatkozási lehetőséget művészeknek, művésztelepeknek, gyűjteményeknek, csoportos kiállításoknak legyen szó festményekről, szobrokról, plakátokról, fotókról vagy installációkról.

A helyszín programjai:
Enigma - Horváth Dániel kiállítása

Virág Judit Galéria és Aukciós HázVirág Judit Galéria és Aukciós ház
A Virág Judit Galéria és Aukciós ház fő profilja a XIX. és XX. századi kvalitásos magyar festmények és szecessziós Zsolnay kerámiák forgalmazása, bemutatása. A Falk Miksa utcában található galéria évente három aukciót rendez, ahol a korlátozott tételszám és a szigorú válogatás biztosítja a színvonalas anyagot és a pergő ritmusú árveréseket. A Galéria reprezentatív kiállítótermeiben tematikus, exkluzív kiállítások várják ingyenesen a látogatókat, gyűjtőket. A Galéria feladatának tekinti a hiánypótló monográfiák és kiadványok megjelentetését, valamint részt vállal hasonló kiadványok létrehozásában és szponzorálásában.

A helyszín programjai:
Kiállítás a galéria műtárgyaiból
Pesti bestiárium - galériatúra
Aukciós kulisszatitkok és történetek a galéria életéből

Godot IntézetGODOT Kortárs Művészeti Intézet 
A Godot Kortárs Művészeti Intézet óriási összterületen - 1100 négyzetméteren - 700 négyzetméteres csarnokterével és a közvetlenül hozzá tartozó 4 szintes épületegységével egyedülálló független képzőművészeti intézményként működik ma Magyarországon, ahol projekt roomok és műteremlakások szélesítik a lehetőségek palettáját.
Az Intézet, hogy lehetőséget teremtsenek a művészet szabad áramlásának, teret adva fiatal művészek és kurátorok önálló alkotói szabadságának kibontakoztatására.

A helyszín programjai:
Closer
Provokatív polihisztorok

 

Adél  |   2020/03/04
Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Ápr17

A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Programajánló | Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.