Galériatúrák: kortárs képzőművészet karnyújtásnyira

A Budapest Art Week-en október 16. és 25. között közel 50 galéria és kiállítótér izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítása várja a látogatókat, és számos helyszín feltárja majd kulisszatitkait a vezetett galériás séták – a galériatúrák alkalmával. Művészek, galeristák, kurátorok fogják a 11 túra során rövid tárlatvezetéseken megismertetni a kortárs képzőművészetet a művészetkedvelő közönséggel.


Galériatúra a tavalyi Budapest Art Week-en
(Fotó: Darab Zsuzsa)

A galériatúrák között mindenki megtalálhatja érdeklődéséhez és személyiségéhez legjobban passzoló programot, kulisszatitkokba nyerhet betekintést, teljes körképet kaphat a for- és non-profit művészeti színtérről, találkozhat azok legfontosabb szereplőivel. Legyen szó budai művészeti kalandozásokról, a Bartók-negyed műtermeiről, a Madách-tér környékének underground kiállítóhelyeiről Budapest-szerte vezetett sétákon barangoljuk be a galériákat. Egy-egy túra során 3-4 egymáshoz közel eső galériát látogatunk meg, és különböző tematikák mentén ismerkedhetünk meg a kortárs képzőművészet legújabb trendjeivel.


Galériatúra a tavalyi Budapest Art Week-en
(Fotó: Hegyháti Réka)

Az alábbi válogatásban 5 galériatúrát ajánlunk, honlapunkon pedig megtalálható az összes séta. A programokon való részvételhez regisztráció szükséges.

Kedves Ellenségem!: Október 16., péntek (16:00 - 18:00)

A Magyar Építőművészek Szövetségétől induló sétánkon két kiállítást is megtekintünk. Az udvaron Szűcs Zsuzsanna keramikusművész “Idő-Réteg-Kapcsolat” tárlatát vesszük szemügyre, majd a kiállítótérben Szilágyi Lenke fotókiállítását vesszük górcső alá. Az Empátia címre keresztelt tárlaton a fotók gyújtópontja a humánum. A megörökített pillanatok valóságossága, bensőségessége a művész érzelmességéről és empátiájáról tesznek tanúbizonyságot. A fényképeiből áradó együttérzés kapcsolódik a “A tenger éneke” című csoportos kiállításhoz a 2B Galériában, ahol a Mózes és az egyiptomiak történetének tanulságaként kérdezhetjük: szabad-e örülni ellenségeink halálának. Sétánk harmadik állomásán a Trafó Galériában a “Mögöttes hangok zaja” című csoportos kiállítás a hallgatás, a morajlás, a csendek és zajok kifinomult világát nyitja meg számunkra.

Útvonal: Magyar Építőművészek Szövetsége / 2B Galéria / Trafó Galéria
Találkozó: 15:45-től a Magyar Építőművészek Szövetsége előtt (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.)

Kiállítás a Trafó Galériában: Mögöttes hangok zaja
Lawrence Abu Hamdan: Walled Unwalled, 2018

Dinamikus dimenziók: október 21., szerda (14:00 - 16:00)

Igazi vizuális ínyencségeket kínál tálcán a Faur Zsófi Galéria, a Három Hét Galéria és a MŰTŐ. A túra nyitányaként Dobos Tamás “W” című kiállítása a vizuális érzékelés rétegeivel, a különböző távolságokból észlelhető képi jelentés átalakulásával foglalkozik. A másik két helyszínen a geometrikus és pregeometrikus minták, alakzatatok, interaktív és audiovizuális installációk világába csöppenünk. Mindhárom tárlatban szemet gyönyörködtető alkotások ejtenek bennünket hipnózisba, miközben a látható és a láthatatlan, a kérdés és a válasz ellentéte cikázik a szemünk előtt. A Három Hét Galériában Nagy Barbara Metszett Tér című kiállításán monokróm metszett fatáblák fogadják a látogatókat, a MŰTŐ-ben pedig a káoszelméletre épülő pillangóhatás szimulálására, vizualizálására tesznek kísérletet a kiállító művészek.

Útvonal: Faur Zsófi Galéria / Három Hét Galéria / MŰTŐ
Találkozó: 13:45-től a Faur Zsófi Galéria előtt (1114 Budapest, Bartók Béla út 25.)


Kiállítás a MŰTŐ-ben: Dinamikai rendszerek

A képzelt város legendája:október 21., szerda (16:00 - 18:00)

Galériatúránkon valós és képzelt történelmi idők, múlt és jövő, káosz és rend, kultúra és barbarizmus között lavírozunk. A Deák Erika Galériában Baranyai Levente disztópikus festményein olyan ókori városokat láthatunk, melyeket egy, a hatalmat és az emberi gőgöt megtestesítő óriás termetű antropomorf szörnyeteg, a homotirannus nemrégiben porrá rombolt, miközben zuhanóbombázók raja vette el a fényt, és biobarmok hada őserdőket gyújtogatott. Képei kontrasztot alkotnak az emberi kultúra és a modern barbarizmus között. A Neon Galériában már magát az embert vizsgáljuk: Bernát András fotóin az emberi testet kaotikus vonalhálók veszik körbe, melyek bizonytalan téri látványt kölcsönöznek a képeknek. Túránk utolsó állomásán a Centrális Galériába érünk, ahol valós történelmi eseményekkel nézünk szembe. A kiállítás korabeli dokumentumok, fényképek, poszterek, tárgyak segítségével idézi meg az őszirózsás forradalmat, valamint az 1918 őszétől 1920 tavaszáig tartó időszakot és annak későbbi értelmezéseit.

Útvonal: Deák Erika Galéria / Neon Galéria / Centrális Galéria
Találkozó: 15:45-től a Deák Erika Galéria előtt (1066 Budapest, Mozsár utca 1.)


Kiállítás a Deák Erika Galériában: A homotirannus árnyékában – Baranyai Levente önálló kiállítása
Baranyai Levente: Mészárszék Damaszkuszban III.

Pesti bestiák: október 22., csütörtök (14:00 - 16:30)

Az Ateliers Pro Arts Galériában veszi kezdetét túránk, ahol Csiszér Zsuzsi falra írt szövegek segítségével vizsgálja az egymást követő emlékeket, miközben a legbensőbb valóval keresi a kapcsolatot. Sétánkat a Molnár Ani Galériában folytatjuk, ahol Bernáth Dániel és Csizik Balázs kiállítását vesszük szemügyre, melynek közös szervező eleme a képiségnek, az absztrakt formanyelvhez fűződő jelentésrétegeknek a vizsgálata, az absztrakció modernista és avantgárd képi hagyományára való folyamatos reflexió. A TOBE Galériába érve a vizualitás és a szövegek keveredésének lehetünk szemtanúi: Bohus Réka olyan napilapokból építkezik, melyek születése napján jelentek meg. Az egyes oldalakra tárgyi kompozíciókat helyezett el, melyek szimbólumai a múltjából merítkeznek, vagy épp jelenlegi élete bizonyos helyzeteire reflektálnak. Túránk az Ari Kupsus Galériában ér véget, ahol az abasztrakt és a konkrét, a múlt és jelen, képzelet és valóság, valamint a pesti bestiák – régi szörnyek és új szörnyek  – összetalálkoznak.

Útvonal: A.P.A. Galéria / Molnár Ani Galéria / TOBE Gallery / Ari Kupsus Galéria
Találkozó: 13:45-től az A.P.A. Galéria előtt (1085 Budapest, Horánszky utca 5.)

Kiállítás a Molnár Ani Galériában: Geotaxis: Bernáth Dániel és Csizik Balázs kiállítása 

A varázslat mindig működik: október 17., szombat (12:00 - 14:00)

Sétánk a Bartók1 Galériából indul, ahol a Sensaria csoport kiállítását látogatjuk meg, melyen az apokalipszis apropóján készült alkotásokat tekintünk meg a galéria vezetőjével, László Dániellel. Következő állomásunkon a K.A.S. Galériába érkezünk, ahol 30 év gyűjteményből láthatunk lenyűgöző válogatást. „Függő vagyok. Művészetfüggő. Nem akartam magamnak műveket venni. Nem vagyok felhalmozó típus. Az első vétel szinte szándékom ellenére valósult meg. Történt ugyanis, hogy 1986-ban O.P.G. éjjel 2-kor becsöngetett, és közölte, hogy megfestette élete legjobb képét. Becipeltük ketten a méretes képet, majd a munkán kívül a taxit is kifizettem.” - így mesél Nyakas Ilona a galéria vezetője arról, hogy kezdődött a gyűjtemény és a galéria története. Utunk a Godot Galériában ér véget, ahol Gaál József kiállítását vesszük górcső alá, akinek művészetét emblematikus tömörséggel jellemzi az alkotásaiban folyamatosan megjelenő groteszk, maszkszerű arc, mint az emberi lélek feltárhatatlan mélységeiből felszínre törő szellemi princípiumok megnyilatkozásai. Sétánkon megtapasztalhatjuk, hogy a művészet varázsa mindig működik, az alkotások elgondolkoztatnak, elvarázsolnak és lehetőséget adnak, hogy elmerüljünk a képek hol apokaliptikus, hol groteszk, hol szenvedélyes mágiájában.

Útvonal: Bartók1 Galéria / K.A.S. Galéria / Godot Galéria
Találkozó: 11:45-től a Bartók1 Galéria előtt (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.)

Kiállítás a K.A.S. Galériában: K.A.S. Gyűjtemény - Válogatás 30 év műtárgyaiból

A programok érvényes Budapest Art Week bérlettel vagy jeggyel, a regisztrációt követően látogathatóak. A programrokra ezen a linken lehet regisztrálni.

Költő Nóra  |   2020/10/09
Szept25

Randevú a művésszel – avagy mi fán terem a műterem?

Programajánló | Hiába állunk akár csak néhány centiméterre egy festménytől a kiállítótérben, gyakran így is beláthatatlan távolság választ el minket attól, hogy a művészt és alkotását megértsük. Mégis, játszunk el a gondolattal, hogy a festmény alkotója egyszer csak mellénk lép, és beszélgetni kezd velünk arról, mi is zajlott le benne, amikor vászonra vetette művét, milyen történeteket rejt a festménye, és hogyan is nézett ki pontosan az alkotási folyamat.


Szept 9

A karonülő műértő – Nézz kiállítást a kisbabáddal!

Programajánló | Egy kisbaba érkezése nagy változásokat hoz egy család, és legfőképpen a friss anyukák és apukák életében. Teljesen átalakulnak az addig jól ismert hétköznapok és ezzel együtt a kikapcsolódás is egészen más értelmet nyer. Az első hónapok valóban a folyamatos változásról szólnak, így joggal tűnhet ijesztőnek a gondolat, hogy hogyan oldható meg a rendszeres, de tartalmas kimozdulás a babával együtt.