Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


 A KIÁLLÍTÁS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG

Az acb Galéria aktuális online kiállítása 16 művész alkotásából válogatott, melyek a karantén és a járványhelyzet kapcsán a bezártságra és izolációra reflektálnak. Korábbi virtuális tárlatuk A Kezek amelyek a karantén alatt is mozgatják a világot a világjárvány miatt kibontakozó új szituációt vizsgálta. A Gimnasztika című, legújabb tárlatuk pedig a megváltozott körülmények egy szeletét, a testhez, a mozgáshoz vagy éppen az erotikához fűződő viszonyunkat kutatja a műalkotásokon keresztül, és ennyiben megváltozott életünk központi kérdéseire reflektál.

A bezártság és a szociális távolságtartás miatt a testi fittséget, edzettséget, a társas mozgást, de az örömszerzést is egyre erősödő hiányként éljük meg, szerepük pedig a szellemi egészség vonatkozásában is felértékelődik. Mindeközben a valós, fizikai mozgások ihlette internetes metaforáink (a virtuális „túrák”, oldal tetejére „ugrás”, link „követése”) fanyarul emlékeztetnek a digitális tér hatalomátvételére, s egyben e fogalmak kiüresedésére. A Gimnasztika testreprezentációi is erre a kettősségre világítanak rá: a tornasport fegyelmezett gyakorlattípusaira emlékeztetnek, ahol a mozgások bár intenzívek, de statikusak, ahol a testtartások bár feszítettek vagy épp hajlékonyak, de egy helyre kényszerülnek.

Tágabb értelemben azonban, mint sportágfüggetlen gyakorlatok összefoglaló megnevezése, a gimnasztika jelentheti a bemelegítést, lakásban való felkészülést, amely a kollektívan végezhető sportra és a karantén utáni, biztatóan közeli társas életre készít fel, ahol a testek már teljes potenciáljukat élhetik meg.

Az acb Galéria raktárából válogató, de új, a karantén alatt született műveket is bemutató kiállítás különböző korokból és változatos médiumokon keresztül (fotó, szobor, festmény, rajz) szól a test reprezentációjáról. A legváltozatosabb módokon a sport és az erotika közös forrásvidékére is reflektálnak, ahogy a görög gimnasztika szó ezt eredetében (meztelenül edzés) is implikálja. Bár a művek közös jellemzője, hogy a testet nemritkán kibillent pozitúrákban, egyensúlyi helyzetet keresve, absztrahálva és affektáló túlzásokon keresztül mutatják be, mégis mintha a kitörés gesztusát, a kiteljesedés felé tartó fázist rögzítenék, amit a társas élmény, a szabadság tapasztalata követ.

Kiállító művészek: Ficzek Ferenc, Gróf Ferenc, Győri Andrea Éva, Hejettes Szomlyazók, Hopp-Halász Károly, Komoróczky Tamás, Ladik Katalin, Major János, Luiza Margan, Mátrai Erik, Mészöly Suzanne, Méhes Lóránt Zuzu, Mladen Miljanovi ć, Monory Ráhel, Pauer Gyula, Selma Selman, Tót Endre, Várnai Gyula

A kiállításhoz kapcsolódó kísérőszöveg és a képek leírásai ide kattintva érhetőek el.

(Fotók: Tóth Dávid)

Költő Nóra  |   2020/05/18
Ápr17

A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Programajánló | Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.


Márc 8

BAW Art Classics - Klasszikus zene kiállítótérben

Programajánló | A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint 50 éve állandó és meghatározó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének. Az utóbbi években Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik előszeretettel dolgoznak együtt a precizitásáról, műfaji sokoldalúságáról és alkalmazkodóképességéről híres zenekarral. Idén tavasszal a Budapest Art Week alatt múzeumokban, galériákban és kiállítóterekben mi is meghallgathatjuk a külön erre az alkalomra összeállított rövid előadásaikat.