Google Art Project - A művészetek kifogyhatatlan tárháza

A Google Arts & Culture weboldala és mobil alkalmazása igazi kincsesbányát jelent a művészetrajongók számára. A Google azzal a céllal hozta létre az Art Projectet, hogy pár kattintással elérhetővé váljanak a világ kulturális értékei, így az otthon kényelméből olyan izgalmas helyekre is eljuthatunk, mint a londoni British Museum, az amszterdami Rijksmuseum, vagy a New York-i MoMA, de sok hazai múzeum gyűjteményét is böngészhetjük.


A virtuális kiállítás-látogatáson túl számos izgalmas funkcióval fedezhetjük fel a művészeti alkotásokat: 360 fokos videókon tekinthetünk meg egy-egy műtárgyat, nagy felbontású képek segítségével festmények sosem látott részleteit böngészhetjük, az Art Selfie-vel pedig még akár festmény hasonmásunkat is megtalálhatjuk. Cikkünkben sorra vesszük a Google Art Project kínálta lehetőségeket, és megmutatjuk, miként élvezheti bárki a négy fal között is a képzőművészetet!

Múzeumi barangolás a kanapéból

A 2011-ben indult Google Art Project létrejöttéhez a tech cég szerverekkel és szoftverekkel, a múzeumok pedig együttműködésükkel járultak hozzá, így a lehető legszélesebb körben váltak elérhetővé gyűjteményeik kiemelkedő darabjai. Kezdetben 17 nemzetközi múzeummal társult a Google, mára azonban több mint 1200 múzeum gyűjteményéhez férhetünk hozzá, és számos kiállításon virtuális sétát is tehetünk a Street View segítségével. De a gyűjteményeket akár a térképen böngészve is elérhetjük. Legyen szó a tokió-i Fuji Art Museum-ról, a a spanyolországi Guggenheim Museum Bilbao-ról vagy az indiai New Delhi-ben található National Gallery of Modern Art-ról szinte csak a fantáziánk szab határt, hogy a világ mely szegletébe utazunk el a kanapénk kényelméből. Ha pedig a nagy választékban hirtelen nem tudjuk, hogy merre induljunk, akkor érdemes böngészni az Arts & Culture főoldalát, ahol  rendszeresen találkozhatunk ajánlásokkal a legnépszerűbb online úti célokról, emellett érdekes cikkek, kvízek és kihívások is várják az oldal látogatóit.

 

Művészet 360 fokban

A műalkotásokat nemcsak a múzeumok virtuális falain vehetjük szemügyre, hanem különböző szempontok szerint böngészhetünk a műtárgyak között. Minden múzeumnak van egy saját oldala, ahol a múzeumi gyűjtemények között különböző módokon kereshetünk, akár művészekstílusirányzatokmédiumok, vagy színek szerint is nézelődhetünk.
Az Art Camera segítségével egyes műalkotások apró részleteibe merülhetünk el: a Zoom in funkcióval olyan nagy felbontású képeket nézegethetünk mint Vermeer egyik leghíresebb festménye a Lány Gyöngy fülbevalóval, de betekintést nyerhetünk MonetFrida KahloGeorge Baselitz és számos más művész alkotásaiba is. A részletek megismerése során magyarázatokat kapunk, és ugyan az oldal angol nyelven működik, azonban a bármikor bekapcsolható Google Fordító segítségével magyarul is tájékozódhatunk a leírásokból. Az Art Camera oldalán virtuális vezetett túrákat is találunk, ahol pár perces videók segítségével vezetnek be minket egy-egy műalkotás részleteibe. Ezenkívül böngészhetünk freskókat, vagy a 3D objektumok segítségével egyes műtárgyakat, sőt akár épületeket is teljesen körbejárhatunk.
360 fokos videókkal pedig nemcsak a képzőművészeti alkotásokat fedezhetjük fel, de olyan helyekre is eljuthatunk mint a párizsi Opera, a berlini Természettudományi Múzeum vagy a szíriai Palmyra.

Festmény-hasonmások nyomában

A Google Arts & Project nemcsak asztali számítógépről vagy laptopról böngészhető, hanem okostelefonra vagy tabletre is letölthető. (Androidos eszközre a Google Play áruházból, Apple eszközre pedig az App Store-ból tölthetjük le ingyenesen az alkalmazást). Vannak olyan funkciók melyhez a telefon kamrája szükséges, ilyen például az Art Selfie, melynek segítségével megtudhatjuk, hogy ki a „festmény-hasonmásunk”. A keresőcég még 2017 év végén indította el a funkciót kísérleti jelleggel, amivel azóta több száz millió szelfit párosítottak össze az adatbázisban szereplő műalkotásokkal. Az app gépi tanulás és képelemzés segítségével képes összevetni az elkészült fotót az Arts & Culture felületén elérhető, több tízezer alkotással, ezekből választja ki a leginkább egyezőt. Miután feltöltöttük a selfienket és megkaptuk az eredményt, a képre kattintva háttérinfókat is olvashatunk a képzőművészeti alkotásról.

Kiállítás a nappalinkban

Az Art Selfie-n kívül számos izgalmas funkciót tartogat a mobilapp. Az Art Transfer használatával például a saját fotóinkat alakíthatjuk át a klasszikus műalkotások stílusában, a Color Palette segítségével fényképeink színei alapján kereshetünk rá műalkotásokra, az Art Projectorral pedig akár a nappalink közepére varázsolhatjuk a műalkotásokat, és valós méretben tekinthetjük meg azokat. Mindezek a funkciók az applikációban a középen található kamera ikonra kattintva hívhatóak elő. A Google Arts & Culture mind asztali gépről, mind mobilról böngészve remek lehetőséget kínál, hogy az otthon kényelméből élvezhessük a műalkotásokat. Érdemes elmélyedni az Art Project kínálta lehetőségekben, mert minél több időt töltünk el vele, annál több izgalmas lehetőség tárul fel előttünk a nagyszabású online kulturális kaland során.

 

Költő Nóra  |   2020/04/09
Jún 2

Sztárművészek és karantén - reakciók a járvány adta helyzetre

Magazin | Ugyan a járványügyi korlátozásokat mindenhol enyhítik, és kicsit fellélegezhetünk, de az már biztos, hogy a koronavírus jelentősen átalakította az életünket. A kényszerű leállások, a karantén és a szociális távolságtartás a művészeti világot is egyik pillanatról a másikra elkezdte átformálni. Nemcsak a művészeti intézmények – múzeumok, galériák és vásárok – költöztek át az online térbe, de a művészek is új eszközökhöz és platformokhoz nyúltak, hogy a járvány idején is párbeszédbe maradjanak közönségükkel. Cikkünkben utánajártunk, hogy a kortárs képzőművészet jelentős külföldi alkotói miként birkóztak meg a járványhelyzet adta új kihívásokkal.


Jan18

7 +1 lélegzetelállító installáció a nagyvilágból

Magazin | Sokan hajlamosak a képzőművészetről szűklátókörűen gondolkozni, így ha elképzelnek egy kiállítást, akkor kizárólag a falon lógó festmények és a posztamenseken kiállított műtárgyak között sétálgatnak. Olykor azonban egy-egy installációval a művész teljesen beránt minket egy olyan alternatív valóságba, ahol a vad ismeretlennel sokszor csak egy aprócska részünk tud megbirkózni és azonosulni.