Regisztrálj a programokra, hogy biztosan legyen helyed!

Ha a bejgli már elfogyott: kiállítások a két ünnep között

Az egész éves munkában és a nagy év végi hajrában megfáradt test és lélek számára ideális kikapcsolódás a karácsonyi szünet napjaira a nagyokat falatozás vagy egyszerűen csak a kanapén heverés. De miután a bejgli elfogyott, vendégek már nem várhatóak, és kicsit kimozdulnánk a meleg lakásból, esetleg vágynánk egy kis szellemi táplálékra, a két ünnep között nyitva tartó múzeumok tárt kapukkal várják a látogatókat!


Az alábbi összeállításban öt olyan Budapesten és környékén látogatható kiállítást ajánlunk, amelyek december 26 és 30. között nyitva lesznek.

1. Magyar Nemzeti Galéria 

Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958-1968)

“A Magyar Nemzeti Galéria Keretek között című kiállítása az első tárlat, amely átfogó képet ad az 1958 és 1968 közötti évtized művészetéről. A mintegy 350 mű – festmények, szobrok, grafikák, könyvek, plakátok, valamint iparművészeti alkotások – jelentős része nem állandó kiállítási anyag, köztük számos alkotást a múzeumba kerülése óta eltelt öt-hat évtizedben még soha nem láthatott a közönség. A kiállított művészek között a korszak olyan nagy mestereivel találkozunk, mint Kokas Ignác, Somogyi József, Kurucz D. István, Berki Viola, Kondor Béla, Csernus Tibor, Gruber Béla, Korniss Dezső, Gyémánt László vagy Mácsai István. A kiállításon néhány olyan külföldi alkotó – Picasso, Fernand Léger, Renato Guttuso, Bernard Buffet – művét is láthatjuk, amelyek akár tematikus értelemben, akár stílusukat tekintve inspirálták az itthoni művészeket.” Forrás: MNG.HU

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS
december 24-25. (vasárnap-hétfő) ZÁRVA
december 26-30. (kedd-szombat) NYITVA 10:00-18:00 

További információ a kiállításról: itt

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum @Budapest Art Week

2. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum:

Sanghay - Shanghai

Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

“A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeptember 21-én nyílt, Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című új kiállítása az emblematikussá vált távol-keleti nagyváros, Shanghai és a két világháború közötti időszak ellentmondásos hazai Kelet-képét jól reprezentáló budapesti mulató, a Sanghay bar nevét kapcsolja össze. A kiállítás célja, hogy egyrészt a Shanghaiban akkoriban élő és tevékenykedő magyarok (többek közt a Hopp Múzeumba került) hagyatéka révén bepillantást engedjen a kínai metropolisz világába, másrészt hogy a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket.

A tárlaton látható nyolcvannyolc digitális fotó, három filmrészlet és kétszáznál is több műtárgy mellett interaktív elemek is segítik az ismeretszerzést. A kiállításhoz készült magyar, illetve angol nyelvű katalógusban többek között filmtörténeti, tánctörténeti, építészeti és viselettörténeti tanulmányok szerepelnek. A gazdagon illusztrált tanulmánykötet húsz szerző együttműködésével jött létre.”
Forrás: hoppmuseum.hu

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

december 24-25. (vasárnap-hétfő) ZÁRVA
december 26-30. (kedd-szombat) NYITVA 10:00-18:00 

További információ a kiállításról: itt

3. Vasarely Múzeum

TALÁLT GEOMETRIA és a Vasarely Gyűjtemény

A Vasarely Múzeum “Talált geometria” című kiállítása mellett a múzeum állandó kiállítását, a Vasarely Gyűjteményt is ajánljuk megtekintésre!

“Ahogy haladunk az utcán, ahogy elmélázunk, bámulunk magunk elé, gyakran előfordul velünk, hogy a körülöttünk levő világot mintha két dimenzióba helyeznénk. Figyelmesek leszünk viszonyulásokra, párhuzamokra, merőlegesekre, nagyjából látjuk, ha a vonalak 45 vagy 60 fokos szöget zárnak be. Egy rendszert látunk és vélünk felfedezni véletlen elhelyeződésekben. Vajon mennyi ebben mégis a véletlen? (...) A kiállított alkotások teljesen mentesek bármilyen élőlény jelenlététől, a figurativitástól. A résztvevő művészek többségét ugyanazok az aspektusok érdeklik: fény, árnyék, világosság, sötétség, kiemelések, hangsúlyok, talált, hétköznapi tárgyak, helyszínek, építmények. Jellemző a művészekre a kísérletező hozzáállás, a környezet új szemszögből való dokumentálása, bemutatása, részletesség, anyagiság iránti érdeklődés.” Forrás: részlet Dunszt.sk “Érzékelt geometria” című anyagából

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS
december 24-25. (vasárnap-hétfő) ZÁRVA
december 26-30. (kedd-szombat) NYITVA 10:00-18:00 

További információ a kiállításról: itt

4. Ferenczy Múzeumi Centrum - 6 kiállítás egy helyen

Aki a két ünnep között Szentendrére tesz egy kiruccanást, az a kombinált belépőjegy megváltásával a Ferenczy Múzeumi Centrum minden kiállítását bejárhatja. Az egymáshoz közel eső múzeumi terek között egy finom forralt bor és egy perec is biztosan jól fog esni!

Nézzük, melyek ezek a tárlatok! 

  • Ata KANDÓ & KANDÓ Gyula közös kiállítása
  • REJTEKERDŐ – CSÍKSZENTMIHÁLYI Róbert kiállítása
  • LÉLEKVÁNDORLÁSAIM – PÉRELI Zsuzsa kiállítása
  • ÆKTIVÁTOROK – FAJCSÁK Dénes & FÁBIÁN Gábor – Helyi aktív építészet
  • ÚJRAGONDOLT CZÓBEL 2.0 – CZÓBEL Béla
  • KOVÁCS MARGIT - Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS
december 24-26. (vasárnap-kedd) ZÁRVA
december 27-30. (szerda-szombat) NYITVA 10:00-18:00 

További információ a kiállításról: itt


5. Petőfi Irodalmi Múzeum
Új művészet – A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban

“Az Új művészet – A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban című kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kassák 1920 és 1925 között Bécsben megjelent MA című folyóiratát helyezi középpontba. A kiállítás elsősorban azt vizsgálja, hogy Kassák és mozgalma hogyan integrálódott az első világháborút követően az avantgárd nemzetközi hálózataiba és maga Kassák hogyan vált az új művészet egyik alakítójává. Bemutatja azokat a radikális fordulatokat, izgalmas hatásokat, amelyek Kassák és a MA művészetét jellegzetessé tették a kelet-közép-európai avantgárd legaktívabb időszakában, az 1920-as évek első felében. A MA folyóirat összművészeti gondolkodásához híven Kassák és körének irodalmi és képzőművészeti aktivitása együttesen kerül bemutatásra a kiállításon. A kassáki művészet történetéhez hozzátartozik fogadtatása is: híveinek lelkes rajongása vagy ellenfeleinek gúnyos kritikája ugyanúgy, mint a modern művészettől idegenkedő korabeli közönség ellenérzése az értelmetlen” versekkel és „tárgynélküli” festményekkel szemben.”
Forrás: pim.hu

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS
december 24-26. (vasárnap-kedd) ZÁRVA
december 27-30. (szerda-szombat) NYITVA 10:00-18:00 

További információ a kiállításról: itt

 

Molnár Tímea  |   2017/12/22
Márc 5

Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Programajánló | Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.


Jan22

A magyar kultúra napja - Bemutatunk néhány művészt, akik hírünket vitték a világban

Programajánló | 1989 óta január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban ugyanis Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy rövid válogatást, amelyben olyan magyar képzőművészeket, iparművészeket és fotósokat mutatunk be, akik hírünket vitték a világban és hozzájárultak a magyar kultúra fejlődéséhez és terjesztéséhez. Többek között arra is fényt derítünk, milyen kapcsolatban van Victor Vasarely munkássága az első magyar Forma 1-es futammal.