Híres művészeti vásárok, biennálék és art weekek 2020-ban

Napjainkban megsokasodtak a képzőművészetet ünneplő események, amelyek 3-5 napra egy-egy nagyvárosba invitálják a látogatókat. Míg ezek egy része kifejezetten a kereskedelemre koncentrál, addig mások expó jelleggel működnek, vagy összehangoltan biztosítják a kulturális intézményekbe való belépés jogát a látogatóknak.


Amiben ezek a rendezvények közösek, hogy egyedülálló módon biztosítják a találkozás lehetőségét nemzetközi szinten a képzőművészet minden szereplőjének - legyen az gyűjtő, gallerista vagy művész. A cikkben bemutatjuk, hogy milyen képzőművészeti rendezvények várnak ránk, ha jókor jó helyen vakációzunk 2020-ban - ebben az esetben feltétlenül érdemes ellátogatni ezen események valamelyikére! Ha pedig azon fanatikusok közé tartoznánk, akik ezekhez a rendezvényekhez igazítják utazásuk helyét és időpontját, akkor jó válogatást kívánunk!

Condo Complex
London
2020.01.11. - 02.08.

A Condo London egy egész London városán átívelő non-profit kiállítás sorozat, amit február 8-ig mindenképp érdemes megnézni, ha az Egyesült Királyságban járunk.
A program során 36 külföldi galéria költözik be 17 londoni helyszínre, hogy a nemzetközi művészeti közösség együtt mutassa be a szcéna különleges, nem mindennapi tehetségeit. Olyan nagyvárosok képviseltetik magukat a négy hét alatt, mint Torontó, München, Isztambul, Varsó és Glasgow.
A művészek számára ingyenes galéria megjelenést, az érdeklődőknek pedig ingyenes belépést biztosít a Condo, ráadásul olyan helyszínekre is bejuthatunk, aminek kapui más esetben zárva vannak.

arcoMadrid

arcoMadrid
Madrid, Spanyolország
2020.02.26. - 03.01.

Az arcoMadrid a spanyol fővárosban rendezett kortárs képzőművészeti vásár, mely minden év februárjában látogatható.
203 galéria, több mint 1300 művészt képvisel a világ 31 országából. A vásár egyik sajátosságának mondhatóak a díjátadó események, ahol 6 díj kerül kiosztásra többek között a gyűjtők, a feltörekvő művészek vagy az új technológiát alkalmazó művészeti projektek legjobbjai között, de a legjobb stand díját is elnyeri valamelyik galéria.
A galériák standjain túl az arcoMadrid plusz helyszíneket is elérhetővé tesz az esemény ideje alatt, hogy a külföldi látogatók minél mélyebb betekintést nyerhessenek Madrid képzőművészeti világába.

The Armory Show
New York
2020.03.05-08.

A The Armory Show New York első számú művészeti vására és egyben a vezető kulturális desztináció, ha a világ legfontosabb 20. és 21. századi művészeti alkotásainak felfedezéséről és gyűjtéséről van szó.
Az esemény a vizuális művészetre fókuszál, ahogy alapításakor a négy gallerista - Colin de Land, Pat Hearn, Matthew Marks and Paul Morris - is tette, hogy platformot biztosítsanak az új hangoknak, legyen szó feltörekvő művészről vagy új művészeti projektről.
Az 1994-es alapítása óta a The Armory Show kapocsként szolgál a művészet világában: ösztönözi a párbeszédet a művészeti szcéna szereplői között, szorgalmazza az újdonságok felfedezését és összességében támogató erőként szolgál képzőművészek karrierjében.

Art Basel Hong Kong

Fotó : Mit Jai Inn, Planes, ‘Electric’ (részlet), 2019, Art Basel Hong Kong, Silverlens Gallery and TKG+.

Art Basel

Az Art Baselt bátran nevezhetjük a világ vezető platformjának a kortárs képzőművészeti közegben, amely a gyűjtők, galériák és művészek legerősebb kapcsolódási pontjaként funkcionál.
Az Art Basel vásárai Bázelben, Hong Kongban és Miami Beachen komoly mozgató erőt jelentenek a galériák támogatása szempontjából és így közvetetten segítik a művészek karrierjét. A művészeti piac alapelvei és a bevált gyakorlatok figyelembevétele mellett a szervezők elkötelezettek a művészeti piac átláthatóságának és elszámoltathatóságának növelése iránt. Az Art Basel és szatelit vásárai arra törekszenek, hogy egyedi, művészvezérelt élményeket teremtsenek és erősítsék az adott régió művészeti jelenlétet.

Hong Kong, Kína
2020.03.19. - 03.21.
Az Art Basel Hong Kong-ban az ázsiai és a csendes óceáni régió galériáinak bemutatását helyezi fókuszba. A vásár mély betekintést nyújt a régió sokszínűségébe, mind történelmi, mind a használt médiumok szempontjából és a jól ismert nevek mellett, a feltörekvő művészeket is reflektorfénybe helyezi.

Bázel, Svájc
2020.06.18 - 06.21.
Bázelben az egész nemzetközi színtér egyesülni látszik, hiszen a világ 290 vezető galériája, több mint 4000 művész alkotásait mutatja be az eseményen. A helyi kulturális intézmények beszélgetésekkel, kiállításokkal és számos kapcsolódó programmal teszik teljessé az egész régiót átfogó és azon is túlnyúló művészeti hetet.

Miami Beach, Egyesült Államok
2020.12.03. - 12.06.
Az amerikai vásáron Észak-Amerika, Latin-Amerika, Európa, Ázsia és Afrika területéről modern és kortárs művészeti galériák legjava prezentálja a már befutott és az ígéretes, de még feltörekvő művészeket és munkáikat. A vásáron kiállító 250 galéria körülbelül 70 000 látogatót vonz minden évben.

Milano Art Week

Milano Art Week
Milánó, Olaszország
2020.04.14 - 04.19.

Április 14. és 19. között Milánó városa a különböző képzőművészeti és kulturális események lüktető központjává alakul. A milánói városvezetés által szervezett művészeti héten egymást váltják a kiállítások, performanszok és kapcsolódó kortárs kezdeményezések. A Milano Art Week ideje alatt, hétvégén látogatható a miart művészeti vásár. Az immár 25. alkalommal megrendezett vásár igazgatásáért Alessando Robottini felel. A vásár alatt körülbelül 180 nemzetközi galéria tölti meg modern és kortárs művészeti alkotásokkal a Fiera Milano-t. A miart célja, hogy látható képet fessen az olasz város kulturális identitásáról és a határokat feszegetve, elősegítse a nemzetközi kapcsolatok kialakulását.

Berlin Art Week

Berlin Art Week
Berlin, Németország
2020.09.11-15.

Napjainkban Berlin a kortárs művészet európai központja, ahol a német és a nemzetközi művészek egyaránt élnek és alkotnak. Ennek egyik csúcspontja a Berlin Art Week, ami 2012-től minden év szeptemberében kerül megrendezésre. A német fővárosban rendezett art week alatt a kortárs művészet legnagyobb múzeumai, számos berlini kiállítási helyszín, művészeti egyesületek, valamint két művészeti vásár, kortárs művészeti magángyűjtemények és a projektterek találkoznak és egyesülnek egy közös kiállítási programsorozat erejéig. Közel egy hétig az egész város nyitva áll a világ minden tájáról érkező művészetkedvelő látogatók számára: megnyitókkal, díjátadó ünnepségekkel, beszélgetésekkel és különleges eseményekkel, művészeti túrákkal várják a résztvevőket. 

Contemporary Istanbul

Contemporary Istanbul
Isztambul, Törökország
2020.09.24. - 09.27.

A Contemporary Istanbul minden év szeptemberében kerül megrendezésre az Európa és Ázsia találkozási pontjaként is nevezhető óriási török fővárosban, Isztambulban. A vásár érdekessége, hogy nem csak ezen pár nap alatt, hanem egész évben gondoskodik a művészeti vérkeringés folytonosságáról. Számos programmal, eseménnyel, előadásokkal és természetesen kiállításokkal hívja fel a figyelmet a képzőművészekre Törökországon belül és kívül egyaránt. 2019-ben a 14. Contemporary Istanbul ideje alatt - beleértve az egy nappal korábbi VIP megtekintést is, tehát 5 nap alatt - 74.000 látogató vett részt az eseményen.

Istanbul Bienale

Isztambuli Biennálé
Isztambul, Törökország
2020. szeptember - november

A tavalyi, 16. Isztambuli Biennálé az európai és ázsiai kortárs művészet egy olyan rendkívül tartalmas programsorozata, melyben a magyar képzőművészet sikerként könyvelheti el megérdemelt jelenlétét. 2019-ben a Nicolas Bourriaud kurátor által megjelölt téma ’ A hetedik kontinens’. Erre a címre és üzenetére reagáltak a művészek a tárlatsorozaton. A kiállítások a város több helyszínén tekinthetőek meg rendszerint szeptember közepétől november közepéig. A biennálé hivatalos társ-, illetve kísérő programjainak egyike az Isztambuli Magyar Intézet képzőművészeti kiállítása volt. 2015-től a Ludwig Múzeum feladata a Biennále Magyar Pavilonja kiállításainak a megrendezése. A múzeumon belül a Velencei Biennále Iroda felelős a Biennále képzőművészeti és építészeti kiállításain történő magyar részvétel megszervezéséért. A kiállító művészek egy kurátori pályázatot követően nyerik el a szereplés lehetőségét.

Paris Photo

Paris Photo
Párizs, Franciaország
2020.11.12. - 11.15.

A kizárólag fotóművészetre fókuszáló Paris Photo novemberben kerül megrendezésre Párizsban, míg New York-i testvérét április elején látogathatjuk. Az európai vásár 1997 óta minden évben a nagymúltú Grand Palais épületében ad teret a fotóművészek és galeristák legnagyszabásúbb találkozójának. Ez számszerűsítve körülbelül 200 kiállítót jelent, akik széles spektrumban mutatják be a legkülönbözőbb fotóprojekteket a gyűjtők és érdeklődők számára. Idén immár a 23. alkalommal gyűlik össze a fotográfiai közeg legjava a francia fővárosban. 

Adél  |   2020/01/26
Máj18

Gimnasztika - virtuális kiállítás az acb Galériában

Programajánló | A járványügyi korlátozásokat lassan feloldják, de a múzeumok és galériák még nem nyithatnak ki. Szerencsére így sem kell lemondanunk az izgalmas kiállításokról: az acb Galéria Gimnasztika címmel rendezte meg második online tárlatát, mely magyar és külföldi alkotók munkáin keresztül vizsgálja a járványhelyzet újabb aspektusát.


Ápr17

A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Programajánló | Az acb Galéria április 16-án nyitotta meg A kezek amelyek, a karantén alatt is mozgatják a világot című online kiállítását! A virtuálisan bejárható és pdf formában is megtekinthető projekt számos művészeti reflexiót tartalmaz a Covid-19 világjárvány mindennapjainkra gyakorolt hatásaira. Az acb Galéria csoportos kiállítása egy olyan új fizikai terében valósult meg, ami eddig nem volt hozzáférhető a közönség számára: az egykori lakás, mint kiállítási helyszín is fontos tükörképe valóságunk radikális átalakulásának.