Innováció és új irányok keresése B. Braun a művészetért

A művészeti projektek zömének szüksége van támogatásra ahhoz,hogy megvalósuljanak, legyen az egy színházi előadás, komolyzenei koncert, egy kiállítás vagy más képzőművészeti esemény. Világszerte számos kis- és nagyvállalat, illetve magánember vesz részt a kultúratámogatásában az állam mellett.


A B. Braun Magyarországon az egyik olyan cég, amely fontosnak tartja,hogy a képzőművészet ismertté és elismertté váljon, hogy a gyermekek és a tinédzserek is megismerjék, ezért olyan rendezvények múzeumpedagógiai programjának megvalósulását támogatja, mint az Art Market Budapest vagy a Budapest Art Week. Horn Péterrel, a B. Braun ügyvezető igazgatójávalbeszélgettünk a BAW Közelítő programja kapcsán. Szerző: Bérczi Linda

Viszonylag kevés vállalat támogatja ma hazánkban a képzőművészetet. Mikor és miért döntött úgy a cég, hogy neki ez fontos?

Az idén 180 éves B. Braun-vállalatcsoport számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Ennek hangsúlyos területe a kultúra, kiváltképp a képzőművészet támogatása. Cégünk egyik alappillére az innováció, és úgy gondoljuk, hogy a művészetben is erőteljesen jelen van az új irányok keresése. Ezért is esett a választásunk erre a területre.

Miért épp a múzeumpedagógia a szívügyetek?

Támogatási rendszerünkben nagy szerepet kapnak a gyermekekhez kapcsolódó kezdeményezések. Ennek céljából „B. Braun for Children” név alatt külön programot is működtetünk. A múzeumpedagógia elősegíti, hogy a befogadók már gyermekkorban kapcsolatba kerüljenek a művészetekkel, amelyek építik a kreativitást és segítik az egyéni képességek kibontakoztatását – ez a jövő generációi számára egyre lényegesebb képesség lesz. Az is fontos, hogy a mai felnőttek művészettől való szorongását ne engedjük újraépülni a fiatalokban, a képzőművészet, a galériák és a múzeumok világa váljon természetes közeggé minél több ember számára.

Te magad is gyűjtesz. Nemrég láthattuk gyűjteményed egy részét, Balázs János festményeit a Műcsarnokban. Hogyan kezdtél bele és mi a „fókusza” mára a gyűjteményednek?

Szerencsés vagyok, mert ezen a téren is egyezik cégünk értékrendje a személyes irányultságommal. A műgyűjtés hagyományát otthonról hoztam magammal. Hamar túljutottam a klasszikusokon, majd rátaláltam azokra a háború utáni művekre, amelyek gyűjteményem gerincét adják. A kollekció kedvenc alkotóim munkáit tartalmazza: ilyen Balázs János, akinek fantasztikus képi világán és irodalmi munkásságán túl az egész élete egy varázslatos történet. Ékes példája annak, hogy a tehetség képes utat törni magának.

Két fiad van. Mennyire része a közös családi programjaitoknak a kiállítások látogatása?

Igyekszem őket is bevonni, ezáltal személyes tapasztalatom is van arról, miként lehet komfortossá tenni a fiatalok számára a képzőművészetet. Egyelőre több különböző program közé csempészem be a múzeumlátogatásokat, de bízom benne, hogy ezeknek is nyoma marad a személyiségükben, és pozitív hatással lesz az életükre valamikor a jövőben.

Bérczi Linda  |   2019/04/09
Ápr 5

A művészet nem más, mint kötéltánc

Interjú | Interjú Horváth Lóczi Judittal és Mata Attilával. Egy szobrász és egy festő. Egy férfi és egy nő. Különböző generációba tartoznak és eltérő jellemek: az egyik vad, a másik szelíd. Mindketten alkotó emberek, akik a művészetre rendeltettek, mégis mindketten megküzdenek az anyaggal és az idővel.


Ápr 3

Amivel beharangoztuk: Budapest Art Week film

Interjú | Kalló Péter rendező mesélt a Rockstar Studios-tól az imázsfilm koncepciójáról, hogy milyen gondolatok és benyomások inspirálták a tervezési folyamat során és a felvételek elkészítésekor.