Jannis Kounellis - Fondazione Prada

Sokak számára talán ismerősen csengő nevek, de vajon milyen egy mega-művész kiállítása egy lélegzetelállító velencei palazzo-ban? Mindig van bennem egy távolságtartás, ha ilyen nagy nevek kollaborálnak, hiszen jó esély van rá, hogy a (hír)nevek, vagy a fantasztikus helyszín elviszi a show-t.


Aztán felhangzik a zene: a palotában különböző helyszíneken leültetett zenészek andalító és ismert komolyzenei dallamokat játszanak, egymást váltva. A palota valóban gyönyörű, málladozó falakkal, freskókkal, elegáns kőbabás lépcsőkkel. Majd belépünk a termekbe, ahol tulajdonképpen egy retrospektív Kounellis tárlat vár minket. Bár először zavaró, hogy a munkáknak nem adott címet a mester (ami kicsit segítene eligazodni, miről is szól), de hamar beleérez az ember: itt az anyagok szépsége, és az évezredek alatt “mögéjük épült” tartalom, asszociációk fognak vezetni bennünket.

A műalkotások egyébként mind-mind előzőekben nagy múzeumokban kiállított installációk parafrázisai, vagy kicsinyített másai. Szolíd táblácskákon láthatjuk az előző helyszíneket és pár rövid mondatot a művésztől: mit is kívánt megfogalmazni, miért ezt az anyagot használta. Ebből kiderül számomra, hogy őt is gyönyörködtetik az élet egyszerű szépségei: a kávé illata, a fém és a gyapjú (és számtalan más anyagpárosítás) találkozása, az alkohol erős illata és egy Jean ARP forma (vigyázat! Szubjektív asszociáció) közös megjelenése. “Egyáltalán mi a szép? Majd én megmutatom nektek, hogy a hétköznapi és a brutális is lehet szép!” Mint egy kőrakás, vagy a tűz által születő korom-formák. Amellett persze, hogy jól esik nézni és hatni hagyni ezt a kiállítást, sejtjük, hogy egészen mély és fájdalmas gondolatok is bujkálnak mögötte, mint a rabszolga-kérdés vagy a Holokauszt. Mégis, a végére azt érezzük, hogy most jókor, jó helyen vagyunk. Egy olyan ember fejébe látunk bele, aki meg tudja mutatni, mi minden szép vesz körül bennünket.

A kiállítás megtekinthető 2019. november 24-ig.
Részletek a honlapjukon: Jannis Kounellis - Fondazinone Prada.

Fotók: Bérczi Linda

Horváth Lóczi Judit  |   2019/05/08
Márc27

Száz év Bauhaus

Magazin | A Bauhaus mindössze tizennégy évig létezett, de hatása már száz éve tart. Elterjedésében jelentős szerepet játszottak magyar résztvevői, Budapesten pedig gyönyörű emlékei láthatók, amelyeket a Budapest Art Weeken meg is nézhetünk.


Okt15

Nem elég jónak lenni – Nemzetközi vizeken

Magazin | Párizs, Berlin, Róma, Velence hatása kitörölhetetlenül része a magyar modernitásnak. Bár a vasfüggöny hosszú évtizedekre visszavetette képzőművészeink nemzetközi esélyeit, ma, az információs robbanás korában újra globális kihívásokkal kell szembenézniük a művészeknek. A digitális világ mégsem pótol mindent.