Kapcsolj át szemlélődésbe! - 4+1 képzőművészeti program őszi délutánokra

Ugye, hogy egy tevékeny munkanap után milyen jó elmerülni valamiben? Csak ott lenni, meghallgatni, részt venni, megnézni, a látottakkal feltöltődni és inspirálódni. De ugyanitt ér kérdezni, eszmét cserélni és hasonló érdeklődésű emberek társaságában képzőművészetet ‘fogyasztani’.


Nos, van pár ötletünk merre indulj!

Nálunk - a Budapest Art Week csapatnál - kikapcsolódásként sokszor esik a választás képzőművészeti programokra, ami bár tűnhet szakmai túlbozgóságnak is, de mint ahogy mi magunk is kíváncsian járunk be egy épp megnyíló kiállítást vagy veszünk részt tárlatvezetésen, nagy örömmel osztjuk meg ennek híreit és élményeit olvasóinkkal.
A Budapest Art Week fesztivál ideje alatt már évek óta célunk a múzeumok, galériák és az alkotás műtermi közegeinek fesztelen bemutatása olyan programokkal, amelyek közelebb hozzák a műtárgyakat szemlélőikhez, betekintést engednek a vásznak, műalkotások kulisszái mögé vagy lehetőséget adnak kortárs képzőművészekkel való találkozásra is.
Ennek apropóján most egy őszi programválogatást hoztunk a szeptemberi - októberi délutánokra, amikor az adott program elég vonzó ahhoz, hogy a napi rutint hátrahagyva itt feltöltődhessünk, az esték pedig még túl hosszúak ahhoz, hogy munka után hazasiessünk. Indulhatunk is!

Budapest Art Mentor program/ Felfedezők 2.0 kiállítás - Tárlatevezetés az alkotókkal


Első kézből ismerhetjük meg egy-egy alkotás létrejöttét, inspirációs forrásait, ha olyan tárlatvezetésen veszünk részt, ahol maga a képzőművész avat be minket ennek részleteibe.  A művész számos olyan műhelytitkot és történetet is megoszthat olykor hallgatóival, melynek nyomán alkotásai még inkább befogadhatóbbá, közönségéhez közelebbivé válnak.
A 2017-ben indult Budapest Art Mentor program másodszor rendezi meg szemeszter végi összefoglaló kiállítását, amelyen tizenkét mentorált művész mutatkozik be. A mentorprogram egyik fontos eleme, hogy a képzésben résztvevő alkotók saját műtárgyaikat közérthető módon mutatják be közönségüknek, erre ad remek lehetőséget a szeptember 14-i, délelőtti program, ahol a Felfedezők 2.0 című kiállítás három művésze, Gombos Andrea, Németh Marcell és Majoros Áron kalauzolja az érdeklődőket az Ybl Budai Kreatív Ház tárlatán.

Időpont: 2019. szeptember 14. (szombat) 11 óra - Facebook esemény

Budapest Art Mentor program/ Felfedezők 2.0 kiállítás - Tárlatevezetés Tóth Pál Sándor kurátorra


A 2017-ben indult Budapest Art Mentor program másodszor rendezi meg szemeszter végi összefoglaló kiállítását, amelyen tizenkét mentorált mutatkozik be. A kiállítás zömét az elmúlt két év alkotásai adják, valamint minden művész bemutatja a kifejezetten a kiállításra szánt új munkáját. A művészek érdeklődési körét mind műfaji, mind témabeli heterogenitás jellemzi.
A tárlaton Ábel Tamás, Balázs Nikolett, Diósi Máté, Fülöp Gergő, Gombos Andrea, Horváth Ágnes, Klájó Adrián, Majoros Áron, Mézes Tünde, Mikola Tamás, Németh Marcell és Pál Katja művészetébe pillanthattok be.

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda) 18 óra - Facebook esemény

Velencei Biennálé 2019 - Fényképes útibeszámoló

Hegyvidék Galéria

A Velencei Biennálé egy életérzés: miközben bejárjuk a történelmi belvárost, a keskeny utcákból kilépve, hídakon átkelve városszerte képzőművészeti attrakciók hívogatnak. Az idei, 2019-es, immár 58. Velencei Biennálé eseményéről kaphatunk egy gazdag pillanatképet Nagy T. Katalin művészettörténész személyes élményeivel gazdagított útibeszámolójában a Hegyvidék Galériában. A kétévente megrendezésre kerülő képzőművészeti szemle jelentős aspektusairól és a nemzetközi képzőművészeti élet trendjeiről is hallhatunk majd általa készített fotókból és látogatói benyomásaiból építkező előadásán. 

Időpont: 2019. szeptember 26. (csütörtök) 18 óraFacebook esemény

Kutatók Éjszakája a Műcsarnokban


A Műcsarnok igencsak gazdag és érdekfeszítő kínálattal várja a képzőművészet szerelmeseit az idei Kutatók Éjszakáján.
"A kutató művészet”/ Művészet és kutatás címmel Rockenbauer Zoltán vetítéssel kísért előadásán avatja be közönségét a művészettörténeti kutatás módszertanába és lehetséges platformjaiba a múzeum könyvtárában. Végvári Zsófia előadásában - Kortársunk a hamisító – Hamis és eredeti festmények története a 19. és 20. században - pedig példákon keresztül szemlélteti a restaurálás folyamatát, az új kutatási módszerek eredményeit és betekintést enged a hamisítványok leleplezésébe is.

A csemegeként a múzeum több mint 40000 kortárs művészeti albumot és szakkönyvet birtokló könyvtárába is bepillantást nyerhetünk, ahol a legkorábbi kötet 1912-ből való és megtudhatjuk, hogy hogyan működik a Műcsarnok intézményének szakkönyvtára, mely tematikák alapján működik a gyűjtőkör, és milyen különlegességekkel várják a 20-21. századi képzőművészettel foglalkozó szakembereket és képzőművészeti tanulmányokat folytató hallgatókat. 

Időpont: 2019. szeptember 27. - További információ a Kutatók Éjszakájához a Műcsarnokban 

Art Market Budapest - Tárlatvezetések a budapesti művészeti vásáron

Millenáris Park

Aki szeretne egy délután folyamán átfogó képet kapni a hazai képzőművészeti trendekről,  annak az Art Market Budapest négy napos eseményét ajánljuk. A hazai és nemzetközi galériákat, művészeti projekteket felvonultató vásár évek óta színes programmal várja az érdeklődőket. A több száz négyzetméteren megvalósuló rendezvény több napra elegendő látni - és felfedezni valót is tartogat, de akinek csak egy délutánja/estéje van, javasoljuk a naponta több időpontban induló tárlatvezetések egyikéhez való csatlakozást. Az egy órásra tervezett vezetett séta során az alkotókat, munkáikat ismerhetjük meg, feltérképezhetjük a kortárs galériákat és kurrens művészeti projekteket, mindezt egy helyszínen, a Millenáris B és D épületében. 

Időpont: Art Market Budapest, 2019. október 3-6. 
Tárlatvezetési időpontokat lásd a AMB programfüzetben. 

Molnár Tímea  |   2019/09/12
Dec 4

Műtárgyat karácsonyra! - avagy vásári élet a Vörösmarty téren túl

Programajánló | Kezdetét vette az adventi időszak: hosszabbodnak a sorok a forralt borért a nyüzsgő tereken, sokasodnak a szatyrok a boltokból kiáramló emberek kezében, keveredik a sült gesztenye, a kürtöskalács és a kenyérlángos illata. Ezzel egy időben mindannyiunk feje fölött ott lebeg a nagy kérdés: mivel lepjük meg szeretteinket, amikor elérkezik az ajándékozás pillanata?


Márc 5

Budapest Art Week TOP 5: Tavasz a természetben, tavasz a művészetben

Programajánló | Végre itt az évszak, amit sokan már az ősz kezdete óta várunk. Lassan a hó teljesen eltűnik, elköszönhetünk a mínuszoktól, egyre többet süt a nap és minden kivirágzik körülöttünk. A márciust úgy köszöntjük, hogy felkutattuk a legszínesebb, legvidámabb művészeti alkotásokat, amiket nézve legalább olyan érzések kerítenek hatalmukba, mint amilyenek egy napsütéses, langyos, tavaszi napon, a színes fák alatt sétálva.