Randevú a művésszel – avagy mi fán terem a műterem?

Hiába állunk akár csak néhány centiméterre egy festménytől a kiállítótérben, gyakran így is beláthatatlan távolság választ el minket attól, hogy a művészt és alkotását megértsük. Mégis, játszunk el a gondolattal, hogy a festmény alkotója egyszer csak mellénk lép, és beszélgetni kezd velünk arról, mi is zajlott le benne, amikor vászonra vetette művét, milyen történeteket rejt a festménye, és hogyan is nézett ki pontosan az alkotási folyamat.


Ahol érezni a festék illatát: Budapest Art Factory (Fotó: Csudai Sándor)

A Nyitott Műtermek lehetőséget ad arra, hogy ez több legyen egy gondolatkísérletnél, és az alkotás intim terében, a műteremben beszélgethessünk magával a művésszel, hogy megtudjuk: hol és hogyan alkot napjaink kortárs képzőművésze.

Amikor egy kiállításon teljes képzelőerőnket latba vetve igyekszünk megérteni a műtárgyak mondanivalóját, tulajdonképpen nem teszünk mást, mint megpróbáljuk feltérképezni a művész pszichéjét és a világról alkotott elképzeléseit. Komoly vállalkozás ez, hiszen bár szorgalmasan tanulmányozzuk a falszövegeket, az önéletrajzot, mindezek ellenére nehéz legyőzni azt a távolságot, ami köztünk és a jelen nem levő alkotó között húzódik. Amikor azonban a művész maga mesélhet az őt érő hatásokról, a műalkotással kapcsolatos érzéseiről és az alkotási folyamatokról, sorra omlanak le azok a falak, amik addig megnehezítették, hogy teljes valójában érintkezzünk a művel.

Benyovszky-Szűcs Domonkos műtermében alkot

Erre az érintkezésre, vagyis a kortárs képzőművészek és alkotásaik megismerésére nyújt lehetőséget a Nyitott Műtermek programsorozat a Budapest Art Week-en.

Amikor átlépjük egy műterem ajtaját, szép sorjában minden érzékszervünket rabul ejti a helyszín egyedi atmoszférája. A levegőben általában még a szellőztetés ellenére is érezhető az éppen száradó festék illata. Erős a késztetés, hogy végighúzzuk a kezünket a papír érdes felszínén, az üres vászon még selymes oldalán.

Kucsora Márta műterme a Budapest Art Factory-ben
(Fotó: Csudai Sándor)

Szinte hallani az ecsetvonások hangját, a szemünk pedig káprázik az egymás mellett tolongó, egymáson tornyosuló, végtelen tengert alkotó festékes tubusok láttán. Miután feleszmélünk a szokatlan ingerek hirtelen rohamából, ott áll velünk szemben a művész, aki legnagyobb meglepetésünkre ugyanolyan hús-vér ember, akárcsak mi magunk, és ettől a pillanattól kezdve többé már nem idegen a számunka. Kedvesen invitál bennünket az alkotási folyamatnak ebbe az intim terébe, ahol máris otthonosabban érezzük magunkat, mint az olykor rideg múzeumi falak között.

A Nyitott Műtermeken fény derül a műalkotások titkaira

Egy műteremlátogatás sok tekintetben hasonlít egy első randevúhoz.

Művészenként változik, ki milyen módon és mélységben nyílik meg és kezd el beszélni az alkotásairól, az alkotás folyamatáról, de ami mindegyik látogatásban közös, hogy a művész és a látogató egy intenzív és interaktív folyamat részesévé válik. A művész mesél, mi kérdezünk, közben pedig életre kelnek a műalkotások. Ahogy az a randevúkon lenni szokott, nem tudhatjuk előre, hogy mire számíthatunk az első alkalomnál, mennyire lehet megnyílni. Eleinte talán félelmetesnek tűnhet feltenni azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatnak minket, sokan azt gondolják, ehhez komoly művészettörténeti háttértudással kellene rendelkezniük – pedig ez nincs így! A művészek saját belső perspektívából szemlélik az alkotásaikat, épp ezért számukra is ugyanolyan érdekes a külső szemlélők értelmezése, nézőpontja.

Horváth Lóczi Judit alkotás közben
(Fotó: Mohos Angéla)

A művész ugyanolyan gyermeki kíváncsisággal tekint az általunk feltett kérdésekre, gondolatjátékokra és feltevésekre, mint mi, résztvevők az ő történeteire.

Gyakran hallhatjuk a felismerést az alkotó szájából is, hogy milyen ritkán nyílik alkalom rá, hogy a teljesen laikus, de őszinte érdeklődő szemüvegén keresztül tekintsen önmagára és az alkotásaira. A látogatás során mindig jut idő a csendes megfigyelésre is, amikor a műalkotásokat szemlélve engedhetjük, hogy képzeletünk meglóduljon, figyelhetjük és letapogathatjuk az alkotások által bennünk kiváltott érzeteket. A műteremben a kulisszák mögött, a tükör túloldalán járunk. A nagy felismerések, szembesülések és katarzisok terepe ez. Ráébredhetünk arra, hogy az alkotási folyamat valójában sokkal távolabbról indul, mint azt legtöbben feltételezzük. Időigényes és alapos felkészülés, olvasás, gondolkodás, kísérletezés, próbálgatás előzi meg annak a műnek a végső formába öntését, amivel már egy kiállítótér közönségeként találkozhatunk.

Szász Sándor Műterme a Budapest Art Factory-ben 
(Fotó: Csudai Sándor)

A műtermi látogatások nagy tanulsága az is, hogy az alkotás egy időt, energiát és nem utolsósorban anyagi eszközöket igénylő, igen költséges folyamat. Szembesülhetünk azzal a praktikus ténnyel, hogy nem csupán a pillanatnyi ihletett állapotban való alkotás eredménye a kiállított műtárgy, hanem bizony a vászonnak, a festéknek, az eszköznek és természetesen magának a műteremnek is ára van. A nyitott műteremben – legyen az egyéni vagy kollektív, festő vagy szobrászműterem – megismerhetünk egy embert, egy művészeti pályát, betekintést nyerünk az aktuális munkafolyamatokba, tervekbe, és megtekinthetjük a legújabb munkákat. A műteremlátogatás végeztével pedig – mint egy jól sikerült randevú után – a folytatást várva, elégedetten és feltöltődve, pár centivel a föld felett sétálunk haza, egy félmosollyal az arcunkon.

Képzőművészet testközelből

A Budapest Art Week szárnyai alatt megrendezésre kerülő Nyitott Műtermek programjában különböző területeken, különböző médiumokban alkotó művészekkel találkozhatunk.Lehetőség nyílik Budapest különböző pontjain, egyéni, páros és kollektív műterem meglátogatására is.

Fedezd fel velünk a helyeket, ahol a képzőművészek alkotnak!
 
Idén 8 műterem nyitja ki kapuit október 18-án és 25-én, a programok érvényes Budapest Art Week bérlettel vagy jeggyel, a regisztrációt követőenl átogathatóak. A programrokra
ezen a linken lehet regisztrálni.

VÁLOGATÁS AZ OKTÓBERI PROGRAMBÓL:

Benyovszky-Szűcs Domonkos műterme

Egy Bátori utcában található tetőtérben, tágas és világos műterem falai között alkot Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, miközben a figuratív és nonfiguratív festészet átjárhatóságát kutatja. “Alkotásaimhoz fotóvázlatokat készítek, melyekben a különböző képtömörítési hibákat, digitális automatizmusokat vizuálisan elemzem, majd egy másik médiumba fordítom, festészetté alakítom.”

Balázs Nikolett műterme

Balázs Nikolett közvetlen, érzéki viszonyban áll az anyagokkal és éppen ezt a megélést osztja meg velünk az alkotásain keresztül. Művészetében megjelenik a természettel való szoros kapcsolat, a peremvidéki vizuális örökség. “Aktuális szociális lenyomatot, személyes történeteket mesélek el a figuralitás és absztrakció határmezsgyéjén, közelebb férkőzve a természetemhez, tudatos és tudattalan emlékképekhez. "

KristofLab / Csizik Balázs - AQB

Az Art Quarter Budapest D épületében Szabó Kristóf és Csizik Balázs várja a látogatókat. A Dunára néző műterem falai között a festészet és a média művészet jegyei ötvöződnek Kristóf városi témájú alkotásaiban, míg Balázs fotó alapú munkáin a kortárs építészet köszön vissza.

Budapest Art Factory

Idén is kitárja kapuit a Budapest Art Factory, hogy a 600 négyzetméteres ipari csarnokot bejárva megtekinthessük az állandó és a rezidencia programon résztvevő alkotók munkáit. Az idei Nyitott Műtermeken a Budapest Art Factoryben Kucsora Márta, Szász Sándor, Juhász Dóra, Juraj Florek (Szlovákia), Betsy Melchers (USA), Michael Pettet (Nagy-Briannia), Anthony Vasques (USA) és Silja Yvette (Németország-vendégalkotó) várja a látogatókat.

Az összes Nyitott Műtermek program ezen a linken böngészhető!

Bárdics Adél  |   2020/09/25
Okt 9

Galériatúrák: kortárs képzőművészet karnyújtásnyira

Programajánló | A Budapest Art Week-en október 16. és 25. között közel 50 galéria és kiállítótér izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítása várja a látogatókat, és számos helyszín feltárja majd kulisszatitkait a vezetett galériás séták – a galériatúrák alkalmával. Művészek, galeristák, kurátorok fogják a 11 túra során rövid tárlatvezetéseken megismertetni a kortárs képzőművészetet a művészetkedvelő közönséggel.


Szept 9

A karonülő műértő – Nézz kiállítást a kisbabáddal!

Programajánló | Egy kisbaba érkezése nagy változásokat hoz egy család, és legfőképpen a friss anyukák és apukák életében. Teljesen átalakulnak az addig jól ismert hétköznapok és ezzel együtt a kikapcsolódás is egészen más értelmet nyer. Az első hónapok valóban a folyamatos változásról szólnak, így joggal tűnhet ijesztőnek a gondolat, hogy hogyan oldható meg a rendszeres, de tartalmas kimozdulás a babával együtt.