Szuszpenziók – Kortárs művészet mint izgalmas elegy

A Budapest Art Week egyik saját rendezésű kiállítása a Tesla kiállítóterében kap helyet az esemény hetében. A Szuszpenziók című csoportos tárlat arra hivatott, hogy bemutassa a kortárs művészeti médiumok izgalmas elegyedését, és bebizonyítsa, hogy még egy kémiai kifejezés is képes megállni a helyét, ha műalkotásokról van szó. A kiállítás kurátorával, Kukla Krisztiánnal beszélgettünk.


A kiállítás címadó kulcsszavát általában a természettudományokban szoktuk használni. Hogyan kapcsolódik mégis a képzőművészethez?


A “szuszpenzió” leginkább a gyógyszerészetből, míg a “suspense” a filmdramaturgiából ismert kifejezés. Széles jelentésmezővel rendelkezik, ágas-bogas etimológiája sok mindent képes felölelni. Leírja a bizonytalan, lélegzet-visszafojtott várakozást is, a felfüggesztődést, ami szorosan kapcsolódik a művészethez. Gondoljunk csak arra, hogy sokan némi félelemmel mennek be egy-egy kiállítótérbe, mindannyiunkban van ilyenkor egyfajta várakozás: vajon mi fog történni velünk odabent? És noha leggyakrabban semmi különös nem ér minket, a várakozással kísért tapasztalat mégis egyedi élménnyé válik.

Milyen közönséget szólít meg a kiállítás és milyen reakciókat szeretne kiváltani?

Ez különösen érdekes kérdés, és mivel a kiállítás témafelvetése egyben a közönség reakcióiról is szól, kíváncsian várom majd a véleményüket. Gyakori óhaj, hogy a kortárs képzőművészet oly módon nevelje saját nézőit, hogy egyszersmind szakítson a bennfentességgel, ez pedig gyakran szül feszültséggel teli viszonyt.

Ádám Zsófia - Pauer szék

Milyen üzenetet igyekszik átadni a tárlat a látogatóknak?

Elsősorban azt, hogy a kortárs képzőművészet izgalmas elegy, amely egyszerre büszke az autonómiájára, de közben persze szeretne minél inkább kitörni is a saját területéről.

Csoportos kiállításról van szó. Kik a kiállító művészek és hogyan kapcsolódik a munkájuk a szuszpenzióhoz?

Tizenegy képzőművészt kértem fel, hogy szerepeljen a kiállításon egy-egy művel. Generációsan és a médiumok tekintetében is nagy a szórás.

Milyen jellegű munkákkal találkozhatunk a kiállításon?

A Tesla remek alkalmi kiállítótere a térbeli műveknek, installációknak kedvez, másrészt a nagy belmagasság miatt a felfüggesztés kulcsfogalma a térbe belógatott művek miatt a szó szoros értelmében is megjelenik a tárlaton. Két tucat mű fog a nézők figyelmére számítani.

Ádám Zsófia - Pauer szék

Lesznek kapcsolódó programok?

Tárlatvezetés nélkül talán már nincs is manapság kiállítás, ezért természetesen ennél a kiállításnál sem maradhat el. A Budapest Art Week két saját rendezésű kiállítását tekinthetik majd meg az érdeklődők egy vezetett séta keretében.

Mint kurátor, miért tartja fontosnak az olyan rendezvényeket, mint a Budapest Art Week?

A kortárs képzőművészetnek még minden bizonnyal van némi legitimációs hátránya Magyarországon a többi művészeti korszakhoz képest – az ilyen rendezvények ennek leküzdésében sokat segíthetnek. Persze ez nem valamiféle verseny, hanem éppen ellenkezőleg: annak a lehetősége, hogy megértsük az esemény alapon szerveződő kultúra jellegzetességeit. A művészeti hét programjai kapcsolatokat teremtenek, intenzíven mutatják meg azt a hálózatot, amelynek minden tagja folyamatosan a képzőművészet iránt érdeklődő közönség figyelmét célozza meg. Az ilyen események által ráadásul megismerhetjük a városunkat egy speciális szemüvegen – jelen esetben a képzőművészeti világ szemüvegén – keresztül.

Milyen tanácsokkal látná el a programsorozat látogatóit?

Az Art Week egyrészt alkalmat ad arra, hogy letérjünk a megszokott útvonalainkról, másrészt, hogy egy koncentrált időszakra mindenevőkké váljunk. Azt javaslom, hogy a legkisebb és a legnagyobb program egyaránt szerepeljen a naptárunkban, illetve hogy használjuk ki a hetet sok kellemes beszélgetésre a látottakról.

 

Fülöp Luca  |   2018/08/02
Jan30

Baráti kör

Interjú | Az embernek jó egy közösséghez tartoznia, főleg, ha vele hasonló érdeklődésű emberek között lehet, feltöltődhet és még egy jó ügyet is támogathat! A BARÁTI KÖR egy ilyen hely, és ma már nem csak az újonnan megnyílt Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, de a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a budapesti Vasarely Múzeum is ebbe a körbe tartozik. R. Schay Krisztinával, a Baráti Kör vezetőjével beszélgettem.


Nov 6

Le kell győzni a „küszöbfélelmet”!

Interjú | A Budapest Art Week keretében kiállítás nyílik a Várfok Galériában Herman Levente festményeiből, valamint Misetics Mátyás fotóiból. Mindkét művész a galéria állandó művészköréhez tartozik, új sorozataik pontosan tervezett, precízen kivitelezett, bravúros kompozíciók. Kovács Krisztinát, a galéria művészeti vezetőjét kérdeztük.