Szuszpenziók – Kortárs művészet mint izgalmas elegy

A Budapest Art Week egyik saját rendezésű kiállítása a Tesla kiállítóterében kap helyet az esemény hetében. A Szuszpenziók című csoportos tárlat arra hivatott, hogy bemutassa a kortárs művészeti médiumok izgalmas elegyedését, és bebizonyítsa, hogy még egy kémiai kifejezés is képes megállni a helyét, ha műalkotásokról van szó. A kiállítás kurátorával, Kukla Krisztiánnal beszélgettünk.


A kiállítás címadó kulcsszavát általában a természettudományokban szoktuk használni. Hogyan kapcsolódik mégis a képzőművészethez?


A “szuszpenzió” leginkább a gyógyszerészetből, míg a “suspense” a filmdramaturgiából ismert kifejezés. Széles jelentésmezővel rendelkezik, ágas-bogas etimológiája sok mindent képes felölelni. Leírja a bizonytalan, lélegzet-visszafojtott várakozást is, a felfüggesztődést, ami szorosan kapcsolódik a művészethez. Gondoljunk csak arra, hogy sokan némi félelemmel mennek be egy-egy kiállítótérbe, mindannyiunkban van ilyenkor egyfajta várakozás: vajon mi fog történni velünk odabent? És noha leggyakrabban semmi különös nem ér minket, a várakozással kísért tapasztalat mégis egyedi élménnyé válik.

Milyen közönséget szólít meg a kiállítás és milyen reakciókat szeretne kiváltani?

Ez különösen érdekes kérdés, és mivel a kiállítás témafelvetése egyben a közönség reakcióiról is szól, kíváncsian várom majd a véleményüket. Gyakori óhaj, hogy a kortárs képzőművészet oly módon nevelje saját nézőit, hogy egyszersmind szakítson a bennfentességgel, ez pedig gyakran szül feszültséggel teli viszonyt.

Ádám Zsófia - Pauer szék

Milyen üzenetet igyekszik átadni a tárlat a látogatóknak?

Elsősorban azt, hogy a kortárs képzőművészet izgalmas elegy, amely egyszerre büszke az autonómiájára, de közben persze szeretne minél inkább kitörni is a saját területéről.

Csoportos kiállításról van szó. Kik a kiállító művészek és hogyan kapcsolódik a munkájuk a szuszpenzióhoz?

Tizenegy képzőművészt kértem fel, hogy szerepeljen a kiállításon egy-egy művel. Generációsan és a médiumok tekintetében is nagy a szórás.

Milyen jellegű munkákkal találkozhatunk a kiállításon?

A Tesla remek alkalmi kiállítótere a térbeli műveknek, installációknak kedvez, másrészt a nagy belmagasság miatt a felfüggesztés kulcsfogalma a térbe belógatott művek miatt a szó szoros értelmében is megjelenik a tárlaton. Két tucat mű fog a nézők figyelmére számítani.

Ádám Zsófia - Pauer szék

Lesznek kapcsolódó programok?

Tárlatvezetés nélkül talán már nincs is manapság kiállítás, ezért természetesen ennél a kiállításnál sem maradhat el. A Budapest Art Week két saját rendezésű kiállítását tekinthetik majd meg az érdeklődők egy vezetett séta keretében.

Mint kurátor, miért tartja fontosnak az olyan rendezvényeket, mint a Budapest Art Week?

A kortárs képzőművészetnek még minden bizonnyal van némi legitimációs hátránya Magyarországon a többi művészeti korszakhoz képest – az ilyen rendezvények ennek leküzdésében sokat segíthetnek. Persze ez nem valamiféle verseny, hanem éppen ellenkezőleg: annak a lehetősége, hogy megértsük az esemény alapon szerveződő kultúra jellegzetességeit. A művészeti hét programjai kapcsolatokat teremtenek, intenzíven mutatják meg azt a hálózatot, amelynek minden tagja folyamatosan a képzőművészet iránt érdeklődő közönség figyelmét célozza meg. Az ilyen események által ráadásul megismerhetjük a városunkat egy speciális szemüvegen – jelen esetben a képzőművészeti világ szemüvegén – keresztül.

Milyen tanácsokkal látná el a programsorozat látogatóit?

Az Art Week egyrészt alkalmat ad arra, hogy letérjünk a megszokott útvonalainkról, másrészt, hogy egy koncentrált időszakra mindenevőkké váljunk. Azt javaslom, hogy a legkisebb és a legnagyobb program egyaránt szerepeljen a naptárunkban, illetve hogy használjuk ki a hetet sok kellemes beszélgetésre a látottakról.

 

Fülöp Luca  |   2018/08/02
Ápr 9

Innováció és új irányok keresése B. Braun a művészetért

Interjú | A művészeti projektek zömének szüksége van támogatásra ahhoz,hogy megvalósuljanak, legyen az egy színházi előadás, komolyzenei koncert, egy kiállítás vagy más képzőművészeti esemény. Világszerte számos kis- és nagyvállalat, illetve magánember vesz részt a kultúratámogatásában az állam mellett.


Ápr 5

A művészet nem más, mint kötéltánc

Interjú | Interjú Horváth Lóczi Judittal és Mata Attilával. Egy szobrász és egy festő. Egy férfi és egy nő. Különböző generációba tartoznak és eltérő jellemek: az egyik vad, a másik szelíd. Mindketten alkotó emberek, akik a művészetre rendeltettek, mégis mindketten megküzdenek az anyaggal és az idővel.