Vásznak a filmvásznon avagy nézz filmet képzőművészetről!

Elrabolt festmények, híres festőművészek életútja vagy esetleg egy jó XXI. századi múzeumi fikció; vajon miért kedveljük nagyon ezeket a filmeket? Elvisznek minket egy páratlan utazásra, kulisszák mögé csalnak, szinte belekerülünk a képi világba.


Most gondoltunk egyet, hogy összegyűjtjük és megosztjuk veletek azokat az életrajzi, fikción alapuló, vagy a lélek mélyrétegeibe elutaztató  mozgóképes alkotásokat, amelyek a képzőművészet iránt érdeklődő közönségnek érdekesek lehetnek. Pár évente érdemes újranézni egyébként egy-egy kedvencet, mert mindig tud mutatni valami újat, mindig felfedezhető egy addig még csak halkan megmutatkozó részlet.

Ruben Brandt, a gyűjtő

Aki maximalistán minden művészettörténeti utalást fel szeretne ismerni a filmben, nos, annak képkockáról képkockára lépegetve javasoljuk megnézni ezt a filmet. Milorad Krstic rendező filmje elképesztő tempót diktál a szemnek és az agynak, mintha egy százszorosan felgyorsított múzeumi látogatást tennénk, közben pedig fel - felujjongunk, amikor egy műalkotást sikerül beazonosítunk. A film művészettörténeti kurzusnak sem rossz,  elsősorban viszont szórakoztató mind a sztoriját, mind pedig a grafikai kivitelezését tekintve.

Rövid sztori: Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Persze csak egy ideig...


Frida

Alapmű. A Frida Kahlo életéről készült film Mexikóba visz, de a fotelhoz is szegez, nagyon szerethető. Kahlo festményei ma már a világ minden részén ismertek, a szélesebb hazai közönségnek 2018-ban a Magyar Nemzeti Galéria önálló tárlaton mutatta be a festőművészt, ezek előtt vagy után bizonyára sokan látták is a filmet. A mexikói színek, ízek és hangulatok elképesztő valódisággal köszönnek vissza a filmkockákon, Salma Hayek - aki Frida megformálására már hosszú évek óta készült - szívügye volt Kahlo művészetének bemutatása, producerként is jegyzi a filmet.

Rövid sztori: 1922, Mexikóváros. Frida Kahlo felhőtlen diákéveinek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül, szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg, ő pedig alkotni kezd. Lábadozása során felkeresi Diego Riverát (akkorra már neves művészt) és megmutatja neki festményeit, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.


Leány gyöngy fülbevalóval

Szintén alapmű. Maga a film is szinte egy festmény, mintha egy csodás albumot lapozgatnánk, amelyben Vermeer festményei lassan kibontakoznak.  A festékporok színkavalkádja, a delfti piac nyüzsgése, a porcelánok koccanása nyomán megelevenedik a 17. századi Hollandia.
Minden a helyén van ebben a halk léptékű, finoman komponált, csillogó fényű filmben. 

Rövid sztori: A tizenhét éves Griet édesapja megvakul, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni a festő, Johannes Vermeer családjához. A lány kortalan szépsége felkelti a festőművész érdeklődését, és bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába.

A négyzet

A film, ami egy nagy, XXI. századi levegővétel, sajátos svéd humorral és valósággal. Az utóbbi évek kellemes meglepetését hozta el ez az alkotás, ami társadalmi és művészetkritikai kérdéseket egyaránt megfogalmaz. A klasszikus alkotók mellett listánkon ez a film a kortárs képzőművészet terepére kalauzol el minket. Nyitva hagyott kérdései nyomán sokféle értelmezési lehetőséget kínál a nézőknek, bevallom én a legjobb külföldi film Oscar jelölésnél a Testről és lélekről mellett ennek a filmnek szurkoltam nagyon. 

Rövid sztori: A sikeres múzeumigazgató, Christian tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.


Senki többet 

Egy látványos krimit is szeretnénk ajánlani. A filmben szemet gyönyörködtető tereket járhatunk körbe rejtélyek után kutatva, a műtárgyak között lépdelve megelevenedik főhősünk, a magányos műértő alakja. A közel két órás film alatt betekintést nyerhetünk az aukciók világába, a szakmáját kisujjában tudó műértő személyiségének kibontakozását és változásait is figyelemmel kísérhetjük. A film mívesen fotózott, Ennio Morricone zenéje pedig most sem okoz csalódást a hangulat megteremtésével.

Rövid sztori: Virgil Oldman az egyik vezető aukciós ház világhírű antik műértője. Ám amennyire otthonosan mozog a műtárgyak világában, annyira magányos az emberi kapcsolataiban. 
A hatvanharmadik születésnapján azután felhívja egy Claire nevű rejtélyes nő és a segítségét kéri a családja birtokában lévő művészeti gyűjtemény eladásában. Virgilt egyre inkább elbűvöli a különös lány, aki csak vastag falakon és nehéz ajtókon keresztül halandó kommunikálni vele. Sajátos kapcsolatuk örökre megváltoztatja az életét.


 

Molnár Tímea  |   2019/10/14
Nov14

Nézz velünk a csodás ősz ihlette festményeket! avagy a legszínesebb hónap a képzőművészetben

Magazin | Ezt az ezerszínű őszt egyszerűen nem tudjuk megunni! Nem igaz, hogy az ősz csak szürke és ködös, esős és komor : számunkra az igazi arca életigenlően színes, vidító és színpompás. Ennek ünneplésére egy válogatást hoztunk el nektek művészettörténeti korszakokból. Szeressétek Ti is az aranyban, okkerben, valamint a barna és bordó ezernyi árnyalatában fürdő természet vásznon való újjászületését.


Máj 8

Jannis Kounellis - Fondazione Prada

Magazin | Sokak számára talán ismerősen csengő nevek, de vajon milyen egy mega-művész kiállítása egy lélegzetelállító velencei palazzo-ban? Mindig van bennem egy távolságtartás, ha ilyen nagy nevek kollaborálnak, hiszen jó esély van rá, hogy a (hír)nevek, vagy a fantasztikus helyszín elviszi a show-t.