A dolgok akarata

Napjaink nagy részét algoritmusok által ránk optimalizált online felületeken töltjük, ahol lépten-nyomon a legkülönfélébb tárgyak képei jönnek szembe velünk. Pár pillanat alatt tulajdonosai is lehetünk ezeknek a tárgyaknak, vagy akár olyanoknak is, amiknek a létezéséről addig nem is tudtunk. Otthonainkban intelligens tárgyakkal vesszük körbe magunkat, melyek akár arra is képesek, hogy tudtunkon és akaratunkon kívül kommunikáljanak egymással.
Azok a megszokott kategóriák, amikbe a tárgyakat sorolni szoktunk sokszor már nem működnek. Ezek a tárgyak másfajta tekintetet és viszonyulást is követelnek maguknak, olyat, amelynek része lehet a vágy és a vonzalom, vagy akár az empátia, amelyek mind különös értéket, természetfeletti erőt, vagy valamiféle rejtett belső szándékot is kapcsolnak hozzájuk.
A kiállításon szereplő művek kérdéseket vetnek fel a virtuális, az organikus és a mesterséges anyagok közötti átjárhatósággal, a fogyasztói társadalom által diktált vágyak az érzékelésre tett hatásával és egy a tárgyak által irányított szemlélet lehetőségével kapcsolatban.

Kiállító művészek: Pedro Barateiro, Nicolás Lamas, Lindsay Lawson, Roman Štětina, Ember Sári
Kurátor: Szalai Borbála