Megnyitó I A szó hazudik – a szem soha: A modernség a lengyel fotóművészetben 1918-1939

A kiállítás a düsseldorfi Lengyel Intézet és a Łódźi Művészeti Múzeum közös projektjének következő állomása, melyet az avantgárd születésének századik évfordulója kapcsán szervezett megemlékezések keretében mutattak be. A modernséget mutatja be a két világháború közötti Lengyelország szemszögéből, ahol a legprogresszívebb és a modern kor elvárásainak leginkább megfelelő eszköznek a fényképészet számított.
A lengyelek számára kiemelkedően fontos évet írunk, hiszen száz éve nyerte vissza függetlenségét és lett újra önálló, szabad ország 123 éves széttagoltság után Lengyelország. A centenárium fontosságának megfelelően számos lengyel kötődésű kulturális program zajlik majd országszerte, ennek a programsorozatnak pedig fontos reprezentatív részét képezi a két világháború közötti lengyel fotográfiát átfogóan bemutató kiállításunk.

A kiállítás lengyel avantgárd művészek  (Jan Maria Brzeski, Kazimierz Podsadecki, Stefan Themerson), illetve új kifejezőeszközökkel kísérletező lengyel fényképészek (többek között Jan Neuman, Witold Romer és Krystyna Gorazdowska) munkáit mutatja be.

Kurátorok: Paulina Kurc-Maj, Maria Franecka