NYITOTT MŰTERMEK I SZENTENDREI RÉGI MŰVÉSZTELEP

Fedezd fel velünk a helyeket, ahol a képzőművészek alkotnak!
Pillants be a kulisszák mögé, tudd meg, hogyan készülnek a legkülönfélébb műtárgyak a tervezéstől a kivitelezésig, lépj be a műterembe, érezd meg a festék szagát! Ez az az alkalom, amikor bátran kérdezhetsz a művésztől!

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában lévő Szentendrei Régi Művésztelepen található műtermek megnyitják kapuikat a Budapest Art Week-en: október 25-én 10:00 és 14:00 óra között Aknay János, Horváth Lóczi Judit, Knyihár Amarilla és Martin Henrik várják a látogatókat műtermeikben.

Aknay János: „Festészetem lényegi elemének tekintem a színt. A szín az élet, ahogyan Goethe is mondotta, a színek eredője a fény. Ezért alkalmasak arra, hogy velük a látható valóságon túlra mutassak." Aknay János 1970 óta él és dolgozik Szentendrén, 1972-ben alapítója volt a Vajda Lajos Stúdiónak, 1986-ban az Art’éria Galériának, 1994-ben a Patak képzőművészeti csoportnak. Festészetének visszatérő motívuma az angyal mellett a ház, a bábu, a kereszt és szentendrei épületek elemei, képeinek világában fontos szerepük van a székely-magyar rovásjeleknek. Aknay János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas, Magyar Örökség-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke.

Horváth Lóczi Judit: „Munkáimat mindig élethelyzetek vagy személyes történetek inspirálják, melyeket absztrahálok, és a legegyszerűbb geometrikus formákkal jelenítek meg. Minden alkotás egy-egy naplóbejegyzés. Az elmúlt években letisztulás fedezhető fel munkáimon. Új sorozataim formázott vászon alapra készülnek, melyre gyakran applikálok lézervágott falemezeket vagy más elemeket. Ezen munkáim egy, a két és három dimenzió közti ösvényt jelölnek ki számomra. A jövőben igyekszem folytatni ezt az irányt, felfedezni az átvágott felületek különleges árnyékait, valamint a festészet és térbeliség lehetséges találkozási pontjait." 

Knyihár Amarilla: "Munkáim központi témája az átlátszó sík és a tükröződő felületek által megtöbbszöröződő látvány térbeli viszonyai és ezzel összhangban a kép síkja és a kép tere közötti differencia és egységének megteremtése áll. A képsíkot transzparens képsíkként értelmezem, mindezt a" gondolati tér", "kibővített tér" megalkotása érdekében. A transzparenciát és a tükröződéseket két tér elválasztó, vagy összekötő  elemként alkalmazom. Festményeim a látható és a nem látható, a valóság és az illúzió, a realitás, és az irrealitás, az ösztön és az értelem fogalmi ellentétpárjainak vizuális megfogalmazásai, kettősségük és ambivalenciájuk, összeegyeztetései. Kettős a legtöbb emberi és természeti dolog, de ezeket nem elemeire szétbontva, hanem összegezve, egységként értelmezem, illetve viszonyítom." 

Martin Henrik: „Művészeti tevékenységemet a Világűr iránti vonzódás; és az orientalista, ill. hermetikus tanok vezérmotívuma, az ’én’ felismerésének útja határozza meg. A térbeliség és a színrelációk problematikája egyaránt foglalkoztat. Fontosnak tartom a tradicionális technikák alkalmazását, az időtálló, nemes anyagok használatát, ezért főleg olajjal festek és követ faragok.”  Martin Henrik 1979-ben Siófokon született. Tanulmányait 1999-2004-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Szabados Árpád festő osztályán végezte. 2014 és 2016 között Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült. 2017-től tagja a Szentendrei Régi Művésztelepnek, és a Magyar Szobrász Társaságnak.

Kapcsolódó programok


Okt1810:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK I KRISTOFLAB & CSIZIK BALÁZS

KristofLab / Csizik Balázs - AQB

Okt1812:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK I Barakonyi Zsombor műterme

Barakonyi Zsombor műterme

Okt1814:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK | DÓRA ÁDÁM Műterme

Dóra Ádám műterme

Okt1816:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK I BENYOVSZKY-SZŰCS DOMONKOS

Benyovszky-Szűcs Domonkos műterme

Okt2512:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK I BALÁZS NIKOLETT, AGG LILI ÉS BARTA BENCE MŰTERME

Balázs Nikolett, Agg Lili és Barta Bence műterme

Okt2514:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK I Kusovszky Bea MŰTERME

Kusovszky Bea műterme

Okt2516:00
Nyitott műtermek

NYITOTT MŰTERMEK I BUDAPEST ART FACTORY

Budapest Art Factory