A NAGY MÚZEUM / Birodalom, pompa, Habsburgok

osztrák dokumentumfilm, magyar felirattal (2014)
94 perc
Rendezte: Johannes Holzhausen

A nagy múzeum egy rendhagyó, szellemes és humoros dokumentumfilm, amely által bepillanthatunk egy világhírű kulturális intézmény - a bécsi Kunsthistorisches Museum- színfalai mögé. Johannes Holzhausen rendező és stábja több mint két éven át gyűjtött anyagot a bécsi Szépművészeti Múzeumról szóló filmjükhöz.
A bécsi Kunstkammerben, a világ egyik legjelentősebb kincseskamrájában több mint kétezer darab, a Habsburgok által több évszázad során összegyűjtött értékes tárgyat tekinthetünk meg, a gyűjtemény magja a XVI-XVII. századból származik. Ennek a 2000-es évek elejétől közel 10 évig restaurált és renovált gyűjteménynek az értéke felmérhetetlen, aváltozatos anyagú és műfajú tárgyakon keresztül a gyűjtők, illetve a gyűjtemények koncepcióit kidolgozó tudósok a gyönyörködtetésen túl a korszak tudását kívánták tükrözni, így a Kunstkammerek mintegy az adott kor vizuális enciklopédiájaként is felfoghatóak. 
A film nem csak a gyűjteményt vagy remekművek sokaságát mutatja be, hanem a múzeumi dolgozók aprólékos munkáit és mindennapi feladatait, amik egy átlagos látogató előtt általában rejtve maradnak. A kommentárok, beszélgetések és interjúk megvilágítják az intézményben zajló különböző munkafolyamatokat, például azt, hogyan kell megteremteni a tökéletes teret egy műtárgy prezentálására, mindezt üdítő és friss tálalásban. A film egyik célja egyúttal bemutatni, hogy az ügyvezető igazgatótól a takarítóbrigádig, a rakodómunkásoktól a művészettörténészig a múzeumban dolgozó valamennyi munkatárs ugyanannak a gépezetnek egy önálló fogaskereke; filmben látottak után szinte rögtön igény is támad bennünk, hogy a kész kiállítást megtekintsük, ha eddig ezt elszalasztottuk volna.

Filmelőzetes