Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve elmarad az 5. Budapest Art Week!
Részletek: Rendkívüli közlemény

Jól hangzik! - a BAW központi kiállítása

Zene, zaj, kép és fény a kortárs képzőművészetben

A zene egy különös, láthatatlan anyag, mégis egy közérthető autonóm nyelv, - írta Schopenhauer, erre az állapotra törekszik minden művészet. A zene, ahogy a film is, azóta beépült a képzőművészet gyakori kifejező eszközei közé. Az első multimédia kísérletek egyike a 18. században a hangokat színekkel társította. Az absztrakt művészek, Kupka, Klee, Kandinszkij ritmusokat, ismétlődő jeleket használtak, a festészetet a zene analógiájának tartották. Moholy-Nagy László, Nicolaus Schöffer fény-szin-hang modulátora a térben nem csak a látható, hanem a hallható tartományt is birtokba vette.
A multimédia művészek már maguk generálják a hangot, képet, „appokat” fejlesztenek, a komputer adta végtelen lehetőséget kihasználva. A kortárs képzőművészek kreatív természetességgel járnak át a műfajokon, használják a zenét, hangot, zörejt, legyen szó szinkronitásról, vagy aszinkronitásról, harmóniáról, vagy disszonanciáról. A kiállításban erős a posztmediális karakter, a távoli műfajokat összekapcsoló törekvések. Az anyagban festő, fotós, designer, médiaművész, zeneszerző közös munkáin keresztül komplex hangi, képi átfedést tapasztalhat meg a néző, zene, a hang, a fény, a vizuális zene és a képzőművészet, sokrétű, egymást kiegészítő, bensőséges, az érzelmi viszonyulást erősítő kapcsolatában.

Kapcsolódó programok


Ápr1614:00
[@isdeleted]
Tárlatvezetés

Jól hangzik! - kurátori tárlatvezetés

Ybl Budai Kreatív Ház

Ápr1917:00
[@isdeleted]
Tárlatvezetés

Jól hangzik! - tárlatvezetés a művészekkel

Ybl Budai Kreatív Ház