Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve elmarad az 5. Budapest Art Week!
Részletek: Rendkívüli közlemény

Vágyott szépség – Preraffaelita remekművek a londoni Tate Britain gyűjteményéből

A Magyar Nemzeti Galéria közel 90 művet bemutató időszaki kiállítása a brit festészet ünnepelt korszakát, a preraffaelita csoport történetét és működését mutatja be; a kör tagjainak művei ilyen átfogó módon először lesznek láthatók Magyarországon. A tárlat a londoni Tate Britain gyűjteményével együttműködésben jött létre.
A preraffaelita mozgalom az 1848-as évek társadalmi, gazdasági és politikai megújulásával egy időben indult Londonban, amikor diákok egy csoportja szakított a kor elvárásaival és a brit festészet megújítását tűzte ki célul. A korszakban az iparosodásnak köszönhetően rohamosan változott a brit gazdaság és a társadalom, melynek következtében a munka, a szerelem, a hit és a művészet fogalma is átértékelődött. A preraffaeliták a gazdasági értelemben vett szabadelvű ipari társadalom ellenében a kézművesség és a szociális érzékenység szószólói voltak, a szecesszió előfutáraiként a középkori szellemi és tárgyi kultúra felélesztésére, egyfajta misztikusan szimbolizáló, erősen stilizáló művészet kialakítására törekedek.
A tárlaton olyan fő művek is szerepelnek majd, mint Dante Gabriel Rossetti Angyali üdvözlete (1850) és Álmodozása (1880), John Everett Millais Szabadon bocsátó parancsa (1865), vagy John William Waterhouse Shalott asszonya (1888).

Kapcsolódó programok


Ápr1616:00
[@isdeleted]
Ápr1916:00
[@isdeleted]